Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

St. Willibrordusplein: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Theo V heeft de pagina St. Willibrorusplein hernoemd naar St. Willibrordusplein zonder een doorverwijzing achter te laten)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De straatnaam '''St. Willibrorusplein''' werd in 1930 officieel vastgesteld.
[[Bestand:05.837.jpg|thumb|400px|De [[Beatrixboom]] werd in 1938 geplant op het pleintje dat toen nog formeel het St. Willibrordusplein heette.<br>Foto collectie gemeente Deurne.]]
De straatnaam '''St. Willibrordusplein''' werd bij de [[wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930]] officieel vastgesteld.




===Ontstaan===
In de bijlagen van besluit nr. 100 werd het plein omschreven als ''"te Deurne aan weerszijde van de [[Stationsstraat]], kruispunt [[Heuvelstraat]] en [[Lage-Kerkstraat]]".
Tijdens de openbare raadsvergadering van de [[gemeente Deurne]] op 28 augustus 1930 besloot de [[Gemeentebestuur 1927-1931|toenmalige gemeenteraad van Deurne]] de [[Wijkindeling gemeente Deurne 1 oktober 1930 |gemeente Deurne in dertien (13) wijken in te delen]]. Bij die gelegenheid werden ook de namen van diverse pleinen, wegen en straten officieel vastgesteld, waaronder " St. Willibrorusplein".
 
Er zijn slechts enkele vermeldingen van het St. Willibrordusplein bekend. Een krantenbericht in de ''[[Zuidwillemsvaart (krant)|Zuidwillemsvaart]]'' van 16 januari 1940 maakte melding van een botsing op het St. Willibrordusplein tussen een automobilist die vanuit de Heuvelstraat rechtsaf de Stationsstraat inreed en een motorrijder met duopassagier die vanaf de [[Markt]] kwam.
 
In de raadsvergadering van vrijdag 28 juni 1940 kwam aan de orde dat door het Comité Huldeblijk Burgemeester J. C. van Beek aan de gemeente medewerking was gevraagd om op het ''St. Willebrordusplein'' een gemetselde bank te plaatsen.  


In de bijlagen van besluit nr. 100 werd het plein omschreven als ''"te Deurne aan weerszijde van de [[Stationsstraat]], kruispunt [[Heuvelstraat]] en [[Lage-Kerkstraat]]".  
Het plein was voorbestemd om er een Willibrordusbeeld te plaatsen op het punt waar vroeger de katholieken naar de schuurkerk gingen.


Betreffende verordening trad per 1 oktober 1930 in werking waarbij alle voorgaande wijkverdelingen en wijknummers kwamen te vervallen.
[[Categorie:Verdwenen straatnaam]]
[[Categorie:Straat]]

Huidige versie van 25 mei 2016 om 14:42

De Beatrixboom werd in 1938 geplant op het pleintje dat toen nog formeel het St. Willibrordusplein heette.
Foto collectie gemeente Deurne.

De straatnaam St. Willibrordusplein werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld.


In de bijlagen van besluit nr. 100 werd het plein omschreven als "te Deurne aan weerszijde van de Stationsstraat, kruispunt Heuvelstraat en Lage-Kerkstraat".

Er zijn slechts enkele vermeldingen van het St. Willibrordusplein bekend. Een krantenbericht in de Zuidwillemsvaart van 16 januari 1940 maakte melding van een botsing op het St. Willibrordusplein tussen een automobilist die vanuit de Heuvelstraat rechtsaf de Stationsstraat inreed en een motorrijder met duopassagier die vanaf de Markt kwam.

In de raadsvergadering van vrijdag 28 juni 1940 kwam aan de orde dat door het Comité Huldeblijk Burgemeester J. C. van Beek aan de gemeente medewerking was gevraagd om op het St. Willebrordusplein een gemetselde bank te plaatsen.

Het plein was voorbestemd om er een Willibrordusbeeld te plaatsen op het punt waar vroeger de katholieken naar de schuurkerk gingen.