Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Nacht van het Witte Doek: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Nacht van het Witte Doek.jpg|400px|thumb|Tijdens de Nacht van het Witte Doek op de [[Markt]]]]
[[Bestand:30.564.jpg|400px|thumb|Nacht van het Witte Doek op de [[Markt]] in [[Deurne]], voor het [[Gemeentehuis]] op 30 augustus 2008.<br>Fotograaf: Hein van Bakel]] 
[[Bestand:30.563.jpg|400px|thumb| Eerste film in [[Cultuurcentrum Martien van Doorne]] tijdens de Nacht van het Witte Doek op 30 augustus 2008.<br>Fotograaf: Hein van Bakel]]
[[Bestand:30.565.jpg|400px|thumb|Kindermiddag bij Nacht van het Witte Doek [[Markt]] op 31 augustus 2008.<br>Fotograaf: Hein van Bakel]]  
 
 
 
 
De '''Nacht van het Witte Doek''' is het oudste openluchtfilmfestival in Nederland en in omvang het grootste filmfestival in de regio.  
De '''Nacht van het Witte Doek''' is het oudste openluchtfilmfestival in Nederland en in omvang het grootste filmfestival in de regio.  



Huidige versie van 4 sep 2019 om 16:11

Nacht van het Witte Doek op de Markt in Deurne, voor het Gemeentehuis op 30 augustus 2008.
Fotograaf: Hein van Bakel
Eerste film in Cultuurcentrum Martien van Doorne tijdens de Nacht van het Witte Doek op 30 augustus 2008.
Fotograaf: Hein van Bakel
Kindermiddag bij Nacht van het Witte Doek Markt op 31 augustus 2008.
Fotograaf: Hein van Bakel



De Nacht van het Witte Doek is het oudste openluchtfilmfestival in Nederland en in omvang het grootste filmfestival in de regio.

Stichting Het Witte Doek startte in 1992 met het vertonen van films in het centrum van Deurne. De Markt wordt voor deze gelegenheid telkens omgebouwd tot een gezellige openluchtbioscoop waar bezoekers onder het genot van een drankje van films kunnen genieten. Dit initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht driedaags filmfestival, waarbij 1200 mensen tegelijkertijd een film kunnen bekijken. Het festival vindt tijdens het laatste weekend van augustus plaats. Ieder jaar wordt er een thema voor het festival gekozen.

Het festival biedt een mix aan van commerciële en art-housefilms en wordt ieder jaar opgezet volgens een vaste structuur. Op vrijdagavond wordt er een hoofdfilm op de Markt in het centrum van Deurne vertoond op een gigantisch scherm, en verder nog eens enkele films op locaties in de nabije omgeving van de Markt. De hoofdfilm is altijd een film voor het grote publiek. De overige films van die avond zijn toegesneden op het thema. Op zaterdagavond worden er meerdere films tegelijkertijd op de Markt vertoond, en een aantal films op de nabij gelegen locaties. Op zondagmiddag worden kinderfilms vertoond. Op de Markt wordt muziek gemaakt en straattheater gepresenteerd. Bovendien worden er amateurfilms vertoond van regionale filmmakers.

Bijzondere belangstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondagavond 25 augustus 1996 kreeg het evenement wel heel bijzondere belangstelling. Tegen de klok van acht uur, op het moment dat de hoofdfilm te beginnen stond, maakten ongeveer 25 ooievaars een verkenningsvlucht boven de markt en streken neer op het dak van de naastgelegen Sint Willibrorduskerk. Het frappante was dat ze allemaal richting Markt keken en het net leek of ze de film wilden volgen. Na een nachtje rust op het dak van de kerk zijn ze de volgende dag weer vertrokken.

Niet uniek[bewerken | brontekst bewerken]

De Nacht van het Witte Doek was niet de eerste organisatie die in Deurne films in de openlucht draaide. Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus 1950, 's avonds om 21:00 uur, draaiden de paters van Scheut op de speelplaats van de oude fratersschool in wat toen nog de Visserstraat heette de "boeiende Chinese geluidsfilm Sacred City.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]