Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Marktplein Liessel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:17.238.jpg|thumb|400px|Hier zijn de oude pomp en links het transformatorhuisje nog te zien.<br>Foto coll. gemeente Deurne]]
[[Bestand:L80.140.jpg|thumb|500px|Het marktplein eind jaren 1940, gezien vanuit de kerktoren.]]
[[Bestand:00.788.JPG|thumb|400px|De replica van de Liesselse dorpspomp met op de achtergrond [[gemeenschapshuis De Kastanje]].<br>Foto coll. gemeente Deurne]]
[[Bestand:25.547.jpg|thumb|500px|Dorpsmanifestatie op het marktplein in 1985. Klik op het icoon voor meer informatie.]]
Het '''Marktplein''' in '''Liessel''' werd in 1860 aangelegd door de [[gemeente Deurne en Liessel]] en tevens voorzien van een [[pomp aan het Marktplein Liessel|dorpspomp]], die in droge tijden door de inwoners gebruikt kon worden.
[[Bestand:25.591.jpg|thumb|500px|Schaatsen op het marktplein in 1963. Klik op het icoon voor meer informatie.]]
Het '''marktplein van Liessel''', gelegen in de kom van het dorp, werd in 1860 aangelegd door de [[gemeente Deurne en Liessel]] en tevens voorzien van een [[pomp aan het Marktplein Liessel|dorpspomp]].  


Het plein had van 1930 tot 1955 een straatnaam: [[Dorpplein van Liessel|Dorpplein]]. Bij de [[Huisnummering 1950-1955|adreswijziging]] ingaande 1 januari 1955, kwam de straatnaam Dorpplein te vervallen. De woningen aan het Marktplein worden sindsdien geadresseerd aan de aangrenzende straten [[Hoofdstraat]] en [[Monseigneur Berkvensstraat]]


Het plein is tegenwoordig omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek.  
Tot midden van de jaren 1960 lag aan de zijde van het parochiehuis nog een weg van de Mgr. Berkvensstraat naar de hoek met de [[Zandstraat]].  


Voor de [[Tweede Wereldoorlog]] stond er aan de zuidelijke punt een [[transformatorhuisje]]. Aan de noordelijke punt staat nog steeds het [[Kruisbeeld Liessel|kruisbeeld]], dat de oorlogsjaren overleefde.<br>
In het verre verleden werd op het plein regelmatig een markt gehouden, zoals de najaarsmarkt in het begin van september. De laatste jaren staat er alleen een visboer op de dinsdagnamiddag.
Aan de noordelijke en westelijke punt van het plein zijn twee zwerfkeien ingemetseld, namelijk de [[Buntse Kei]] en [[Jaap van de Leijsing]]. De westelijke punt van het plein staat als [[Keienhof]] bekend.
Vanaf 1982 staat er een door [[Rabobank Liessel]]  bij haar 75-jarige bestaan geschonken replica van de dorpspomp. Daarop is ook een replica aangebracht van het wapen dat zich vroeger bij de ingang van het inmiddels lang verdwenen [[Blokhuis (Liessel)|Blokhuis]] moet hebben bevonden. De originele gevelsteen is tegenwoordig ingemetseld in de gevel van het pand Ameidestraat 1 in Helmond.


Tegenwoordig is het Marktplein als parkeerplaats voor auto’s ingericht en er worden evenementen op gehouden.
Het marktplein is in het verleden enkele keren opnieuw ingericht. De laatste keer gebeurde dat in 1989, in het kader van het plan ‘van pover tot lover’.  In het IDOP ((Integraal Dorpsontwikkelingsplan) van 2007 was een renovatie van het marktplein opgenomen. Na het uitbreken van de economische crisis van 2008 is de renovatie afgeblazen.


[[categorie:straat]]
Het plein is sinds 1989 omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek.
Het plein is als parkeerplaats voor auto’s ingericht en wordt tevens als evenemententerrein gebruikt. Regelmatig vinden er festiviteiten plaats, zoals concerten, braderieën, huldigingen, Ook de jaarlijkse kermis, in het weekend van de laatste zondag van augustus, wordt op en rondom het plein gehouden. In de strenge winter van 1963 werd een ijsbaan aangelegd, waarop wekenlang geschaatst kon worden.
 
Aan het plein ligt [[gemeenschapshuis De Kastanje]].
==verdwenen==
Op de plek van gemeenschapshuis De Kastanje stond tot 1903 [[Sint-Hubertuskapel (voor 1903)|de Sint Hubertuskapel]] en sinds  1933 het [[Parochiehuis Liessel|parochiehuis]] (ook wel het ‘patronaat’ genoemd), de voorganger van De Kastanje.
 
Op de hoek van de Hoofdstraat met de [[Zandstraat]] stond tot in de jaren 1950 een [[transformatorhuisje]].  Dit gebouwtje was vaak de plek waar afspraken gemaakt werden en het was een hangplek voor de jeugd.
 
==bezienswaardigheden==
Op de hoek van de [[Mgr. Berkvensstraat]] met de Hoofdstraat  staat het [[Kruisbeeld Liessel|kruisbeeld]].
 
Aan de randen van het marktplein zijn twee zwerfkeien ingemetseld. Op de hoek van Mgr. Berkvensstraat met de Hoofdstraat ligt de [[Buntse Kei]] en aan de Mgr. Berkvensstaat ligt de  [[Jaap van de Leijsing]]. De Jaap van de Leijsing ligt in een groenstrook dat plaatselijk bekend staat als [[Keienhof]].
 
Aan de zijde van de [[Zandstraat]] staat sinds 1982 de  [[Pomp aan het Marktplein Liessel|dorpspomp]] die de herinnering aan de vroegere pomp, die daar gestaan heeft, levendig moet houden.
 
 
[[categorie:plein]]

Huidige versie van 21 feb 2018 om 09:39

Het marktplein eind jaren 1940, gezien vanuit de kerktoren.
Dorpsmanifestatie op het marktplein in 1985. Klik op het icoon voor meer informatie.
Schaatsen op het marktplein in 1963. Klik op het icoon voor meer informatie.

Het marktplein van Liessel, gelegen in de kom van het dorp, werd in 1860 aangelegd door de gemeente Deurne en Liessel en tevens voorzien van een dorpspomp.

Het plein had van 1930 tot 1955 een straatnaam: Dorpplein. Bij de adreswijziging ingaande 1 januari 1955, kwam de straatnaam Dorpplein te vervallen. De woningen aan het Marktplein worden sindsdien geadresseerd aan de aangrenzende straten Hoofdstraat en Monseigneur Berkvensstraat

Tot midden van de jaren 1960 lag aan de zijde van het parochiehuis nog een weg van de Mgr. Berkvensstraat naar de hoek met de Zandstraat.

In het verre verleden werd op het plein regelmatig een markt gehouden, zoals de najaarsmarkt in het begin van september. De laatste jaren staat er alleen een visboer op de dinsdagnamiddag.

Het marktplein is in het verleden enkele keren opnieuw ingericht. De laatste keer gebeurde dat in 1989, in het kader van het plan ‘van pover tot lover’. In het IDOP ((Integraal Dorpsontwikkelingsplan) van 2007 was een renovatie van het marktplein opgenomen. Na het uitbreken van de economische crisis van 2008 is de renovatie afgeblazen.

Het plein is sinds 1989 omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek. Het plein is als parkeerplaats voor auto’s ingericht en wordt tevens als evenemententerrein gebruikt. Regelmatig vinden er festiviteiten plaats, zoals concerten, braderieën, huldigingen, Ook de jaarlijkse kermis, in het weekend van de laatste zondag van augustus, wordt op en rondom het plein gehouden. In de strenge winter van 1963 werd een ijsbaan aangelegd, waarop wekenlang geschaatst kon worden.

Aan het plein ligt gemeenschapshuis De Kastanje.

verdwenen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van gemeenschapshuis De Kastanje stond tot 1903 de Sint Hubertuskapel en sinds 1933 het parochiehuis (ook wel het ‘patronaat’ genoemd), de voorganger van De Kastanje.

Op de hoek van de Hoofdstraat met de Zandstraat stond tot in de jaren 1950 een transformatorhuisje. Dit gebouwtje was vaak de plek waar afspraken gemaakt werden en het was een hangplek voor de jeugd.

bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Op de hoek van de Mgr. Berkvensstraat met de Hoofdstraat staat het kruisbeeld.

Aan de randen van het marktplein zijn twee zwerfkeien ingemetseld. Op de hoek van Mgr. Berkvensstraat met de Hoofdstraat ligt de Buntse Kei en aan de Mgr. Berkvensstaat ligt de Jaap van de Leijsing. De Jaap van de Leijsing ligt in een groenstrook dat plaatselijk bekend staat als Keienhof.

Aan de zijde van de Zandstraat staat sinds 1982 de dorpspomp die de herinnering aan de vroegere pomp, die daar gestaan heeft, levendig moet houden.