Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Kiosk in Vlierden: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:09.692.jpg|thumb|400px|De muziekkiosk in [[Vlierden]].<br>
[[Bestand:20.223.jpg|thumb|380px|De oude muziekkiosk van Vlierden, tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] verwoest. Foto collectie Paul Jacobs]]
Foto: collectie gemeente Deurne]]
[[Bestand:09.692.jpg|thumb|380px|Na de oorlog werd deze muziekkiosk in Vlierden gebouwd.<br>Foto: collectie gemeente Deurne]]
[[Bestand:09.691.jpg|thumb|380px |De muziekkiosk in 1950]]
[[Bestand:12.655.jpg|thumb|380px|Fanfare Wilhelmina in en voor de kiosk in maart 1984. Foto collectie Ton Hartjens.]]
De nieuwe '''kiosk in Vlierden''', die de plaats van de oude school heeft ingenomen, werd  op zaterdag 19 augustus 1950 feestelijk geopend.


De '''kiosk in Vlierden''' is gebouwd van de afbraak van de oude lagere school aan het [[Schooteind]].


In september 1944 werd ook de kiosk in [[Vlierden]] door oorlogsgeweld verwoest. Sindsdien werd een enkele keer een concert gegeven op luchtbandwagens. Bijna drie jaren werden pogingen aangewend om het verloren bezit weer terug te krijgen.


[[categorie:gebouw]]
Onder de belangeloze leiding van architect [[Joseph Marie van Griensven (1899-1978)|]os van Griensven]] uit [[Deurne]], aannemer Fransen uit Ommel (oud inwoner van Vlierden) en G. van Otterdijk die samen in enkele weken van een oude school een kiosk wisten te bouwen die paste bij de dorpse omgeving van Vlierden. Het bijzondere van deze kiosk was destijds het houten klankbord dat door architect en timmerman Van Otterdijk uit Vlierden werd aangebracht.
 
Dat Vlierden haar kiosk kreeg was mede te danken aan de medewerking van het gemeentebestuur, van de afdeling Openbare Werken, van het [[GEB]], van het Anjerfonds en wederopbouw.
 
Door eendrachtig samenwerking onder de leden van [[Fanfare Wilhelmina]] en de spontaan aangeboden hulp van de [[Jonge Boerenstand Vlierden]] konden de bouwkosten laag gehouden worden. De kiosk zou er niet gekomen zijn zonder de steun van [[Lambertus te Strake (1894-1991)]], de beschermheer van het muziekgezelschap.
 
Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 1950 werd de kiosk, met medewerking van Fanfare Wilhelmina, [[KHD|harmonie Deurne]] en het [[Deurnes Gemengd Koor]], feestelijk door [[burgemeester Roefs]] geopend.
 
===Bronnen===
*[[Land- en Tuinbouwblad]]en van zaterdag 12, 19 en 26 augustus 1950
[[categorie:kiosk]]

Huidige versie van 26 aug 2019 om 09:26

De oude muziekkiosk van Vlierden, tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Foto collectie Paul Jacobs
Na de oorlog werd deze muziekkiosk in Vlierden gebouwd.
Foto: collectie gemeente Deurne
De muziekkiosk in 1950
Fanfare Wilhelmina in en voor de kiosk in maart 1984. Foto collectie Ton Hartjens.

De nieuwe kiosk in Vlierden, die de plaats van de oude school heeft ingenomen, werd op zaterdag 19 augustus 1950 feestelijk geopend.


In september 1944 werd ook de kiosk in Vlierden door oorlogsgeweld verwoest. Sindsdien werd een enkele keer een concert gegeven op luchtbandwagens. Bijna drie jaren werden pogingen aangewend om het verloren bezit weer terug te krijgen.

Onder de belangeloze leiding van architect ]os van Griensven uit Deurne, aannemer Fransen uit Ommel (oud inwoner van Vlierden) en G. van Otterdijk die samen in enkele weken van een oude school een kiosk wisten te bouwen die paste bij de dorpse omgeving van Vlierden. Het bijzondere van deze kiosk was destijds het houten klankbord dat door architect en timmerman Van Otterdijk uit Vlierden werd aangebracht.

Dat Vlierden haar kiosk kreeg was mede te danken aan de medewerking van het gemeentebestuur, van de afdeling Openbare Werken, van het GEB, van het Anjerfonds en wederopbouw.

Door eendrachtig samenwerking onder de leden van Fanfare Wilhelmina en de spontaan aangeboden hulp van de Jonge Boerenstand Vlierden konden de bouwkosten laag gehouden worden. De kiosk zou er niet gekomen zijn zonder de steun van Lambertus te Strake (1894-1991), de beschermheer van het muziekgezelschap.

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 1950 werd de kiosk, met medewerking van Fanfare Wilhelmina, harmonie Deurne en het Deurnes Gemengd Koor, feestelijk door burgemeester Roefs geopend.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]