Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Reservoir en waterkraan (Station Deurne): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:27.667.jpg|thumb|350px|De watertoren zoals die oorspronkelijk was is op deze foto duidelijk te zien. De draaibare waterkolom moet tussen perron een en twee gestaan hebben. Na de beschieting tijdens [[de bevrijding van Deurne]] werd de toren weliswaar opgeknapt maar kreeg die een ander uiterlijk dan op deze foto te zien. Voor meer details over de foto klik op het icoontje rechts.<br> Foto: collectie Anton Vissers]]
[[Bestand:Tekening Watertoren Deurne.JPG|thumb|250px|Tekening van de watertoren die tot circa 1950 nabij het station van Deurne gestaan heeft.<br><small>Tekening uit het Utrechts archief</small>]]
[[Bestand:27.667.jpg|thumb|350px|De watertoren zoals die oorspronkelijk was is op deze foto duidelijk te zien. De draaibare waterkolom moet tussen perron een en twee gestaan hebben.<br><small>Foto collectie Anton Vissers</small>]]
[[Bestand:26.980.jpg|thumb|350px|De watertoren op perron 1, gezien vanaf de huidige [[Fabriekstraat]].<br><small>Foto collectie Maria van den Heuvel</small>]]
[[Bestand:31.859.jpg|thumb|350px|Schilderij van [[Henricus Mathias Arnold van den Munckhof (1933)|Henk van de Munckhof]]]]
[[Bestand:24.572.jpg|thumb|380px|Op deze foto, gemaakt bij [[hotel Goossens]], is op de achtergrond de watertoren te zien.<br><small>Foto collectie Martien van Hooff</small>]]
Een '''reservoir en waterkraan aan het station Deurne''' was een van de basisvoorzieningen in 1866 bij de ingebruikname van het stationsemplacement.




Een '''reservoir en waterkraan''' was een van de basisvoorzieningen in 1866 bij de ingebruikname van het stationsemplacement van [[Deurne]].
Om passerende stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien was er op het stationsemplacement van Deurne ook een watertoren met een watertank, een zo geheten reservoirgebouw, aanwezig. Het reservoirgebouw was ondergronds verbonden met een een draaibare ''waterkolom'' met kraan, die op perron twee stond en zo de stoomtreinen, komende uit beide richtingen, kon bedienen.  


Een stoomlocomotief kon dan water innemen door langszij de draaibare waterkolom te rijden. De dienstdoende beambte moest de waterkolom vervolgens boven de watertank van de locomotief draaien en de waterkraan openen. Als de watertank vol was sloot de beambte de kraan en draaide de waterkolom weg zodat de stoomlocomotief zijn reis kon vervolgen.


Het waterreservoir bevond zich nabij de [[Poel (Station Deurne)|poel]] op perron een. Op de [[lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne]] is te zien waar de watertoren, en de poel waaruit de watertoren aanvankelijk gevuld werd, gesitueerd waren. Later werd de watertank in de toren gevoed vanuit het waterleidingnet.


Om passerende stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien was er op het stationsemplacement van Deurne ook een “reservoirgebouw” (watertoren met een watertank) aanwezig. Het reservoirgebouw was ondergronds verbonden met een een draaibare “waterkolom” (met kraan) die op perron twee stond en zo de stoomtreinen, komende uit beide richtingen, kon bedienen.  
Volgens [[Albertus Martinus Verhees (1930-2016)|Bert Verhees]], buurtbewoner van het [[Stationsgebouw Deurne|stationsgebouw]], hij woonde aan de [[Fabriekstraat]]), werd het reservoirgebouw tijdens [[de bevrijding van Deurne]] op 24 september 1944 door de Engelsen ernstig beschadigd. Volgens Rinus Hollestelle, zoon van stationschef [[Pieter Marinus Hollestelle (1893-1983)|Pieter Marinus Hollestelle]] en van 1948 tot medio 1956 woonachtig op het adres [[Station B.30c]], moet de watertoren daarna (functioneel) hersteld zijn want hij weet zeker dat de watertoren, niet lang voordat in 1956 het geëlektrificeerde baanvak Eindhoven-Venlo gereed was, werd afgebroken.  


Een stoomlocomotief kon dan water innemen door langszij de draaibare “waterkolom” te rijden. De dienstdoende beambte moest de waterkolom vervolgens boven de watertank van de locomotief draaien en de waterkraan openen. Als de watertank vol was sloot de beambte de kraan en draaide de waterkolom weg zodat de stoomlocomotief zijn reis kon vervolgen.


Het waterreservoir bevond zich nabij de [[Poel (Station Deurne)|poel]] op perron een. Op de [[Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne]] is te zien waar watertoren, en de poel waaruit de watertoren aanvankelijk (bij)gevuld werd, gesitueerd waren. Later werd de watertank in de toren op het waterleidingnet aangesloten.
Volgens de heer Albertus Martinus Verhees (Vlierden 22 augustus 1930), buurtbewoner van het [[Stationsgebouw Deurne|stationsgebouw]] (hij woont aan de [[Fabriekstraat]]), is het reservoirgebouw tijdens [[de bevrijding van Deurne]] op 24 september 1944 door de Engelsen ernstig beschadigd. Volgens Rinus Hollestelle, zoon van stationschef [[Pieter Marinus Hollestelle (1893-1983)]] en van 1948 tot medio 1956 woonachtig op het adres [[Station B.30c]], moet de watertoren daarna (functioneel) hersteld zijn want hij weet zeker dat de watertoren, niet lang voordat in 1956 het geëlektrificeerde "baanvak Eindhoven-Venlo" gereed was, pas afgebroken is.
[[categorie:gebouw]]
[[Categorie:Spoorweg]]
[[Categorie:Spoorweg]]

Huidige versie van 9 feb 2019 om 12:39

Tekening van de watertoren die tot circa 1950 nabij het station van Deurne gestaan heeft.
Tekening uit het Utrechts archief
De watertoren zoals die oorspronkelijk was is op deze foto duidelijk te zien. De draaibare waterkolom moet tussen perron een en twee gestaan hebben.
Foto collectie Anton Vissers
De watertoren op perron 1, gezien vanaf de huidige Fabriekstraat.
Foto collectie Maria van den Heuvel
Schilderij van Henk van de Munckhof
Op deze foto, gemaakt bij hotel Goossens, is op de achtergrond de watertoren te zien.
Foto collectie Martien van Hooff

Een reservoir en waterkraan aan het station Deurne was een van de basisvoorzieningen in 1866 bij de ingebruikname van het stationsemplacement.


Om passerende stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien was er op het stationsemplacement van Deurne ook een watertoren met een watertank, een zo geheten reservoirgebouw, aanwezig. Het reservoirgebouw was ondergronds verbonden met een een draaibare waterkolom met kraan, die op perron twee stond en zo de stoomtreinen, komende uit beide richtingen, kon bedienen.

Een stoomlocomotief kon dan water innemen door langszij de draaibare waterkolom te rijden. De dienstdoende beambte moest de waterkolom vervolgens boven de watertank van de locomotief draaien en de waterkraan openen. Als de watertank vol was sloot de beambte de kraan en draaide de waterkolom weg zodat de stoomlocomotief zijn reis kon vervolgen.

Het waterreservoir bevond zich nabij de poel op perron een. Op de lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is te zien waar de watertoren, en de poel waaruit de watertoren aanvankelijk gevuld werd, gesitueerd waren. Later werd de watertank in de toren gevoed vanuit het waterleidingnet.

Volgens Bert Verhees, buurtbewoner van het stationsgebouw, hij woonde aan de Fabriekstraat), werd het reservoirgebouw tijdens de bevrijding van Deurne op 24 september 1944 door de Engelsen ernstig beschadigd. Volgens Rinus Hollestelle, zoon van stationschef Pieter Marinus Hollestelle en van 1948 tot medio 1956 woonachtig op het adres Station B.30c, moet de watertoren daarna (functioneel) hersteld zijn want hij weet zeker dat de watertoren, niet lang voordat in 1956 het geëlektrificeerde baanvak Eindhoven-Venlo gereed was, werd afgebroken.