Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Herberg De Keizer: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:06.477.jpg|thumb|rigt|400px|Het Marktplein van [[Deurne]], 29 april 1894. Deze huizen werden door de [[gemeente Deurne en Liessel]] opgekocht en afgebroken om de bouw van het nieuwe [[gemeentehuis]] mogelijk te maken en de  [[oude Markt van Deurne]] te vergroten. Deze huizen  stonden toen nog op een plek die midden op de huidige [[Markt]] gelegen is. Het grote huis links met de stalling was de (huur)woning van [[Peter Johan Hubert Crobach (1851-1934)|dokter Crobach]]. Daarnaast woonde [[gemeenteveldwachter]] [[Franciscus Althuizen (1830-1917)|Frans Althuizen]], vervolgens de [[Henricus Hubertus Goossens (1832-1894)|famillie Goossens]]  en vervolgens [[Herberg De Sleutel]] van de [[Johannis Theodorus van Griensven|familie Van Griensven]]. De woning geheel rechts was  [[bakkerij Janssens]], voor die tijd was er ooit '''herberg De Keizer''' gevestigd. Dit pand stond voor het huidige adres [[Markt 5]] en tussen de tegenwoordige [[Stationsstraat]] en [[Helmondseweg]].]]
[[Bestand:31.196.jpg|thumb|400px|Het Marktplein van [[Deurne]], 29 april 1894. De woning geheel rechts is [[bakkerij Janssens]], voor die tijd was er ooit '''herberg De Keizer''' gevestigd. Klik op het icoon voor meer informatie. <br>Foto: collectie Co Reijnders]]
[[Bestand:25.671.jpg|thumb|400px|De Markt, op 10 april 1895, met in het verlengde van de latere Potdeksel richting Markt zicht op de plaats waar tot kort daarvoor bakkerij Janssens stond.<br> Klik op het icoon voor meer informatie.<br>Foto: collectie Toon Blux België]]
'''Herberg De Keizer''', ook geschreven als ''De Keijzer'', ''De Keijser'', ''De Keyser'', was vroeger gelegen aan de [[oude Markt van Deurne]], midden op het huidige [[Markt]]plein.


'''Herberg De Keizer''', ook geschreven als ''De Keijzer'', ''De Keijser'', ''De Keyser'', was vroeger gelegen aan de [[oude Markt van Deurne]] cq midden op het huidige [[Markt]]plein.


 
De voormalige herberg was gelegen aan de [[Markt (vóór 1895)|Markt]] voor het tegenwoordige adres [[Markt 5]]. De herberg bestond al rond 1600, toen het van [[Joest Meussen]] was. Zijn zoon Jan verkocht het huis in 1615 aan [[Marcelis Franssen]] (van IJseren). Het pand werd voor het eerst daadwerkelijk als herberg vermeld in 1623, toen Jasper van IJseren herbergier was, en met de naam ''De Keijser'' in 1657, toen [[Peter Daemen]] herbergier was. Het pand bleef lange tijd eigendom van de erfgenamen van Jasper van IJseren, toen deze ''een schoon en welgelegen huisinge ... daer eertijts vuijt plach te hangen de Keijser'' aan [[Antonie Segers Hurckmans]] verkocht.
De voormalige herberg was gelegen aan de [[Markt (vóór 1895)|Markt]] voor het tegenwoordige adres [[Markt 5]]. De herberg bestond al rond 1600, toen het van [[Joest Meussen]] was. Zijn zoon Jan verkocht het huis in 1615 aan [[Marcelis Franssen]] (van IJseren). Het pand werd voor het eerst daadwerkelijk als herberg vermeld in 1623, toen Jasper van IJseren herbergier was, en met de naam ''de Keijser'' in 1657, toen [[Peter Daemen]] herbergier was. Het pand bleef lange tijd eigendom van de erfgenamen van Jasper van IJseren, toen deze ''een schoon en welgelegen huisinge daer eertijts vuijt plach te hangen de Keijser'' aan [[Antonie Segers Hurckmans]] verkocht.


Zijn weduwe verkocht het huis in 1749 aan [[Dirck Antonie de Veth]], en deze in 1763 aan [[Ansem Kuijpers]]. Kuijpers verkocht het in 1779 aan [[Laurens Francis Lourense]], en zijn erfgenamen in 1820 aan winkelier [[Hendrik Kuijpers]]. Zijn erven verkochten het in 1863 aan bakker [[Martinus Johannes Hubertus Janssens (1831-1885)|Martinus Janssens]]. In 1894 kocht de [[gemeente Deurne en Liessel]] het pand van diens erfgenamen om het nog datzelfde jaar te slopen ter vergroting van de oude Markt.
Zijn weduwe verkocht het huis in 1749 aan [[Dirck Antonie de Veth]], en deze in 1763 aan [[Ansem Kuijpers]]. Kuijpers verkocht het in 1779 aan [[Laurens Francis Lourense]], en zijn erfgenamen in 1820 aan winkelier [[Hendrik Kuijpers]]. Zijn erven verkochten het in 1863 aan bakker [[Martinus Johannes Hubertus Janssens (1831-1885)|Martinus Janssens]]. In 1894 kocht de [[gemeente Deurne en Liessel]] het pand van diens erfgenamen om het nog datzelfde jaar te slopen ter vergroting van de oude Markt.
Regel 10: Regel 10:
Het [[Raadhuis Deurne |raadhuis]], direct naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] en stammend uit 1805,  werd eveneens ten behoeve van de vergroting van het marktplein in 1897 afgebroken.
Het [[Raadhuis Deurne |raadhuis]], direct naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] en stammend uit 1805,  werd eveneens ten behoeve van de vergroting van het marktplein in 1897 afgebroken.


[[[[Bestand:25.671.jpg|thumb|400px|left|De Markt, op 10 april 1895, met in het midden zicht op de plaats waar tot voor kort [[bakkerij Janssens]] stond. Het pand was hier vermoedelijk net gesloopt. Hierdoor kwamen [[Markt 4]] en [[Herberg De Sleutel]] aan het vergrote Marktplein te liggen. Daartussen zien we de toen nog zeer smalle Stationsstraat.<br>Foto: collectie Toon Blux België]]
{{DEFAULTSORT:Keizer}}
 
[[categorie:herberg]]
 
{{DEFAULTSORT: Keizer}}
[[categorie: herberg]]

Huidige versie van 18 nov 2017 om 18:42

Het Marktplein van Deurne, 29 april 1894. De woning geheel rechts is bakkerij Janssens, voor die tijd was er ooit herberg De Keizer gevestigd. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Co Reijnders
De Markt, op 10 april 1895, met in het verlengde van de latere Potdeksel richting Markt zicht op de plaats waar tot kort daarvoor bakkerij Janssens stond.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Toon Blux België

Herberg De Keizer, ook geschreven als De Keijzer, De Keijser, De Keyser, was vroeger gelegen aan de oude Markt van Deurne, midden op het huidige Marktplein.


De voormalige herberg was gelegen aan de Markt voor het tegenwoordige adres Markt 5. De herberg bestond al rond 1600, toen het van Joest Meussen was. Zijn zoon Jan verkocht het huis in 1615 aan Marcelis Franssen (van IJseren). Het pand werd voor het eerst daadwerkelijk als herberg vermeld in 1623, toen Jasper van IJseren herbergier was, en met de naam De Keijser in 1657, toen Peter Daemen herbergier was. Het pand bleef lange tijd eigendom van de erfgenamen van Jasper van IJseren, toen deze een schoon en welgelegen huisinge ... daer eertijts vuijt plach te hangen de Keijser aan Antonie Segers Hurckmans verkocht.

Zijn weduwe verkocht het huis in 1749 aan Dirck Antonie de Veth, en deze in 1763 aan Ansem Kuijpers. Kuijpers verkocht het in 1779 aan Laurens Francis Lourense, en zijn erfgenamen in 1820 aan winkelier Hendrik Kuijpers. Zijn erven verkochten het in 1863 aan bakker Martinus Janssens. In 1894 kocht de gemeente Deurne en Liessel het pand van diens erfgenamen om het nog datzelfde jaar te slopen ter vergroting van de oude Markt.

Het raadhuis, direct naast de Sint-Willibrorduskerk en stammend uit 1805, werd eveneens ten behoeve van de vergroting van het marktplein in 1897 afgebroken.