Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Kruisbeeld Liessel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het '''kruisbeeld''' te '''Liessel''' aan de [[Mgr. Berkvensstraat]] is een Christusbeeld op een houten kruis. Het staat op een sokkel van graniet met bovenin oesters in cement.
[[Bestand:L53.485.jpg|thumb|De herplaatsing van het kruisbeeld op het [[Dorpplein van Liessel|marktplein]] in 1989.<small><br>foto collectie LHE - Jan Leijssen</small>]]
Het '''kruisbeeld''' te '''Liessel''' op de hoek van de [[Monseigneur Berkvensstraat]] en de [[Hoofdstraat]] is een Christusbeeld aan een houten kruis op een sokkel van graniet met bovenin oesters in cement.


{{#widget:Google Street View
 
|key=ABQIAAAA6axOqIZUMOuJC0460BQkyhRIT4lgtctMatHQB8g9rn5N9u_j9hSypEHLuMHvmm5TcQ4zJsaipZCAtg
Het kruisbeeld werd oorspronkelijk al vóór de [[Tweede Wereldoorlog]] geplaatst en wel in 1929. In de raadsvergadering van 27 september van dat jaar was een van de agendapunten het verzoek van het Liesselse kerkbestuur om een stukje grond aan het [[Marktplein Liessel|marktplein]] in bruikleen te geven voor het plaatsen van het kruisbeeld.<ref>Delpher ''[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000043351:mpeg21:p003 De Zuid-Willemsvaart 25 september 1929]''</ref>  In de Katholieke Illustratie van jaargang 1939 stond een afbeelding van het kruisbeeld in het centrum van Liessel. Het moest de dreigende sfeer van de [[Mobilisatie 1939-1940|mobilisatietijd]] weergeven. Hoewel in Liessel na de oorlog zowat alles in puin lag, bleef merkwaardig genoeg juist dit kruisbeeld gespaard.
|lat=51.413573
 
|lng=5.821807
Na een herinrichting van het marktplein stond het kruisbeeld een aantal jaren op een lege plek aan de Monseigneur Berkvensstraat. [[Wilhelmus Bots (1929-1996)|Willem Bots]] uit Liessel zorgde ervoor dat het kruisbeeld voor het nageslacht bewaard bleef.<ref>Eindhovens Dagblad 4 juni 1993.</ref> Op 12 juni 1989 werd het, na een latere herinrichting van het  markplein, daar teruggeplaatst.
|yaw=190
 
|pitch=0
In 2024 werd het betonnen corpus, dat scheuren vertoonde, voor restauratie naar de werkplaats van de Kunstwacht in Delft gebracht.  
|zoom=1
 
Het beheer en onderhoud van het kruisbeeld wordt verzorgd door het Liesselse [[Sint-Hubertusgilde]].
{{Appendix|2=
* Zie ook ''[https://deurne.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/3529-christusbeeld-op-kruis Kunstwacht Deurne]''.
----
{{references}}
}}
}}


Zie ook de lijst van [[Openbare kunst]] in Deurne.
[[Gps::{{#geocode:51.413456, 5.821739 }}|]]
[[Categorie:Openbare kunst]]
[[Categorie:Openbare kunst]]
[[categorie:Kruisbeeld]]
[[categorie:Kruisbeeld]]

Huidige versie van 6 jul 2024 om 09:35

De herplaatsing van het kruisbeeld op het marktplein in 1989.
foto collectie LHE - Jan Leijssen

Het kruisbeeld te Liessel op de hoek van de Monseigneur Berkvensstraat en de Hoofdstraat is een Christusbeeld aan een houten kruis op een sokkel van graniet met bovenin oesters in cement.


Het kruisbeeld werd oorspronkelijk al vóór de Tweede Wereldoorlog geplaatst en wel in 1929. In de raadsvergadering van 27 september van dat jaar was een van de agendapunten het verzoek van het Liesselse kerkbestuur om een stukje grond aan het marktplein in bruikleen te geven voor het plaatsen van het kruisbeeld.[1] In de Katholieke Illustratie van jaargang 1939 stond een afbeelding van het kruisbeeld in het centrum van Liessel. Het moest de dreigende sfeer van de mobilisatietijd weergeven. Hoewel in Liessel na de oorlog zowat alles in puin lag, bleef merkwaardig genoeg juist dit kruisbeeld gespaard.

Na een herinrichting van het marktplein stond het kruisbeeld een aantal jaren op een lege plek aan de Monseigneur Berkvensstraat. Willem Bots uit Liessel zorgde ervoor dat het kruisbeeld voor het nageslacht bewaard bleef.[2] Op 12 juni 1989 werd het, na een latere herinrichting van het markplein, daar teruggeplaatst.

In 2024 werd het betonnen corpus, dat scheuren vertoonde, voor restauratie naar de werkplaats van de Kunstwacht in Delft gebracht.

Het beheer en onderhoud van het kruisbeeld wordt verzorgd door het Liesselse Sint-Hubertusgilde.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Delpher De Zuid-Willemsvaart 25 september 1929
  2. Eindhovens Dagblad 4 juni 1993.