Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(9 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
==Een spoorwegongeluk in 1901==
{{#ask:
Op 15 januari 1901 was rond kwart voor elf 's avonds de nauwelijks 16-jarige hulpwachter [[Christiaan Kortooms (1885-1962)]] vergeten de bomen van de overweg te sluiten toen de trein uit Venlo passeerde. Hij was nog maar elf dagen daarvoor als hulpwachter aangesteld. Weliswaar was hij door het bloksein gewaarschuwd toen de goederentrein nr. 2206 vanaf [[Halte Helenaveen]] vertrok, maar hij was in slaap gevallen.
  [[Category:Historisch feitje]]
 
|format=embedded
Toen de trein de overgang passeerde, waren daar ook net Antonius van Rooij en Johannes Pijnenburg met twee karren en paarden. Van Rooij zat in de voorste kar als voorman onder de huif. Ook Pijnenburg zat achterop de eerste kar en hield met een touw zijn paard met kar vast.
|order=random
 
|limit=1
Bij de botsing raakte Van Rooij bewusteloos en toen hij weer bij kennis kwam, hoorde hij gehinnik van paarden, zag hij het paard en kar van Pijnenburg, en even later ook zijn eigen paard, maar zijn kar was verdwenen. Ook Pijnenburg raakte bij de botsing enige tijd bewusteloos, maar behalve enkele lichte verwondingen hielden beiden geen letsel over aan het ongeluk. De machinist, conducteur en remmer op de trein zagen het ongeluk aankomen maar konden de trein niet tijdig stilzetten. De wrakstukken van de kar zaten vast aan de locomotief en de huif hing over een van de lantaarns van de trein.<br>
  |searchlabel=
Met een boete van drie gulden kwam de hulpwachter er zeer genadig af.
}}
 
Bij het onderzoek door de officier van de arrondissementsrechtbank in Roermond bleek dat het herhaaldelijk voorkwam dat dergelijke jeugdige personen soms tot diep in de nacht (de laatste goederentrein passeerde om twee uur 's nachts) dienst moesten doen..<ref>Archief arrondissementsrechtbank Roermond inv.nr. 90 vonnis 178 Rechtbankzitting 20 februari 1901.</ref>
 
{{Appendix}}
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 16:34

Vleselijke conversatie

Vleselijke conversatie[bewerken | brontekst bewerken]

Jenne Boulle raakte in 1666 in verwachting na een vleselijke conversatie met Jan van Aken, een Deurnese steenbakker en gemeentemeester.
Jen maakte voor het Deurnese gerecht kenbaar dat ze drie maanden zwanger was en eiste daarom 175 gulden kraamgeld van haar conversatiepartner Jan van Aken.
Jan gaf haar niet alleen het geëiste geld, hij gaf ook zijn jawoord en trouwde met haar op 1 mei 1667. Ze kregen een zoon en noemde hem Arnoldus.