U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(20 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Trappist Van Goch'''
{{#ask:
 
[[Category:Historisch feitje]]
''door Anton Vissers''<br>
|format=embedded
Antonius Hubertus van Goch is geboren te [[Deurne]] op [[Vreekwijk]] op 12 november 1889 als zoon van de koopman [[Peter van Goch (1859-1941)]] en Wilhelmina Snijders (1852-1938). Hij verhuisde als kleuter al in 1891 met zijn ouders naar Asten.
|order=random
 
|limit=1
 
|searchlabel=
Naast genoemde plaatsen woonde hij ook in Geldrop, Schijndel, Eindhoven en Helmond, waar hij als schoenmaker de kost verdiende. In Teteringen was hij als cavalerist in het leger.<br>
}}
Zijn hobby was drinken in de kroeg totdat hij stomdronken over de straat waggelde.<br>
Zo kwam het ook dat hij naast bovengenoemde plaatsen ook diverse malen Roermond bezocht. Daar moest hij namelijk wegens herhaalde dronkenschap voor de rechter verschijnen. Hij zat daar dan ook enige malen in de cel.<br>
Na diverse veroordelingen besloot de rechter hem naar een afkickcentrum in Helmond te sturen. Daar is hij echter nooit gearriveerd. Bij navraag bleek hij zich gevestigd te hebben in .... het trappistenklooster te Rochefort. Wellicht was het bier daar veel lekkerder.
[[categorie:historisch feitje]]
 
 
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Kinder- en/of vrouwenmishandeling

Kinder- en/of vrouwenmishandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Maria, de dochter van Frans Willem Gielens de Smed, werd ook wel Meriken Kebbels genoemd en was een potige dame. Ze leefde ongeveer tussen 1620 en 1680 in Deurne en was gehuwd met de uit Meijel afkomstige Jan Hermans.
Rond 1660 liep ze in Deurne op straat en zag voor het huis van Jan Willems een vierjarig kind spelen. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurde, maar Meriken zou het kind flink hebben geslagen. Het kind gilde en schreide in ieder geval verschrikkelijk. De vader, die binnen zat te eten, hoorde dat en kwam naar buiten met in zijn hand een stuk hout waarmee hij in zijn pap had geroerd.
De vader vertelde later aan de schepenen van Deurne dat Meriken zijn kind zo hard had geslagen dat ze daarvoor moest worden berecht.
Van haar kant daagden Meriken en haar man de vader voor het Deurnese gerecht. Ze was volgens haar door Jan Willems zo furieuselijcken ter aerden nedergeworpen, geslagen en gestooten, dat ze thuis eenen merckelijcken tijt het bed moest houden.
Van zijn kant verklaarde Jan later dat hij Meriken niet met zijn paproerhout had geslagen.
Of en zo ja welk vonnis er geveld werd door de schepenbank is helaas uit de bewaard gebleven archiefstukken niet op te maken.