U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(21 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Trappist Van Goch'''
{{#ask:
 
[[Category:Historisch feitje]]
''door Anton Vissers''<br>
|format=embedded
Antonius Hubertus van Goch is geboren te [[Deurne]] op [[Vreekwijk]] op 12 november 1889 als zoon van de koopman [[Peter van Goch]] en [[Wilhelmina Snijders]]. Hij verhuisde als kleuter al in 1891 met zijn ouders naar Asten.
  |order=random
 
  |limit=1
 
  |searchlabel=
Naast genoemde plaatsen woonde hij ook in Geldrop, Schijndel Eindhoven en Helmond, waar hij als schoenmaker de kost verdiende, In Teteringen was hij als cavalerist in het leger.
}}
Zijn hobby was drinken in de kroeg totdat hij stomdronken over de straat waggelde.
Zo kwam het ook dat hij naast bovengenoemde plaatsen ook diverse malen Roermond bezocht. Daar moest hij namelijk wegens herhaalde dronkenschap voor de rechter verschijnen. Hij zat daar dan ook enige malen in de cel.
Na diverse veroordelingen besloot de rechter hem naar een afkickcentrum in Helmond te sturen. Daar is hij echter nooit gearriveerd. Bij navraag bleek hij zich gevestigd te hebben in .... het trappistenklooster te Rochefort. Wellicht was het bier daar veel lekkerder.
[[categorie:historisch feitje]]
 
 
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Een gevaarlijk sujet per fiets gevangen

Een gevaarlijk sujet per fiets gevangen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is bekend dat Driekske Althuizen een hele goede wielrenner was. Dat het wielrennen bij de Althuizens in het bloed zat, bewees de Deurnese veldwachter Althuizen samen met zijn collega Huizing bij de achtervolging van een ontsnapte gevangene, zoals blijkt uit onderstaand bericht.

In De Zuid-Willemsvaart van 1 april 1899 stond onder Helmond het volgende bericht:

De alhier van diefstal verdachte L. Smits wist Woensdagmorgen tusschen 11 en 12 uur uit de gevangenis te ontsnappen. Nadat door den inspecteur van politie alhier in verschillende richtingen was getelegrafeerd en de politieagent H. Althuizen naar Deurne was gezonden om in vereeniging met de aldaar gestationneerde Rijksveldwachters Huijsing en Althuizen[1] den ontvluchte op te sporen, mocht het dezen gelukken den vluchteling tusschen Deurne en Venray, per fiets in te halen en hem weder naar Deurne terug te brengen.
Aldaar aangekomen werd hij direct door H. Althuizen als den ontsnapten herkend en voorloopig in het bewaringslokaal gebracht. Met den trein van 5 uur werd hij door den Brigadier Huijsing en H. Althuizen naar hier getransporteerd en wederom in het lokaal, waaruit hij ontvlucht was, opgesloten, echter met zulke voorzorgsmaatregelen, dat hem den lust om weder te ontvluchten geheel ontnomen werd.
Uit op hem bevonden brieven is de Inspecteur gebleken, dat hij uit de gevangenis van Düsseldorf op 16 dezer was ontslagen, en direct daarna naar die in Werrisheim was overgebracht, waar hij eveneens wegens misdrijf met anderen wordt vervolgd.
Uit een en ander valt dus op te maken, dat hij vermoedelijk onder het transport aan de Duitsche politie of wel uit de gevangenis is ontsnapt en alzoo de politie alhier een gevaarlijk sujet heeft gevangen genomen.
Na nogmaals verhoord te zijn, bleef hij alle schuld van diefstal, alsmede de verbreking van het bewaringslokaal ontkennen en weigerde zelfs op vragen, die hem minder gepast voorkwamen, te antwoorden. Hedenmorgen is hij naar Roermond getransporteerd.
De Rijkspolitie van Deurne alsmede de gemeente-politie alhier heeft eer van haar werk.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hoogstwaarschijnlijk is hier veldwachter Pieter Francois Althuizen, een oom van Driekske, bedoeld. De vader van Driekske was ook veldwachter, maar hij was in 1899 niet meer in dienst.