Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Strijd om overzeese gebiedsdelen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Theo V heeft de pagina Politionele acties in Nederlands-Indië hernoemd naar Strijd om overzeese gebiedsdelen zonder een doorverwijzing achter te laten)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Met de term '''Politionele acties in Nederlands-Indië''' wordt gedoeld op een tweetal offensieve operaties van de Nederlandse strijdkrachten tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.  
[[Bestand:07.849.jpg|thumb|400px|Deurnese dienstplichtige militairen in maart 1948, aan boord van het troepentransportschip "De Volendam", op weg om deel te gaan nemen aan de strijd om overzeese gebiedsdelen.]]
Met de term ''' Strijd om overzeese gebiedsdelen''' wordt gedoeld op militair conflict om Nederlands Indië (1946-1950) en de kwestie Nieuw-Guinea (1950-1962).


Kort na de [[Tweede Wereldoorlog]] ontstond de strijd om overzeese gebiedsdelen waar bijna 260  militairen uit de [[gemeente Deurne]], ver van huis, bij betrokken raakten en waarbij zes Deurnenaren zijn gesneuveld / omgekomen.


De details van deze strijd zijn in tal van boeken belicht, dat gaan we in dit artikel niet overdoen. Doel van dit artikel is om alle Deurnese aspecten rondom die strijd hierin samen te kunnen vatten.


Genoemde operaties vonden plaats op de eilanden Java en Sumatra in de periode 21 juli tot 15 augustus 1947 (eerste actie) en 19 december 1948 tot 5 januari 1949 (tweede actie). De politionele acties worden meer recent ook wel aangeduid als de 'Nederlands-Indonesische Oorlogen'. In Indonesië staan de twee politionele acties bekend als ''Agresi Militer Belanda'' ('Nederlandse Militaire Agressies').
De vertrekkende en terugkerende soldaten, vaak “Oostgangers” of “Indiëgangers” genoemd, werden in die periode in de [[Land- en Tuinbouwblad]]en steevast aangekondigd. Vaak was er zelfs te lezen wie met welk troepentransportschip onderweg naar huis was. Ook de militairen die het [[Ereteken voor Orde en Vrede]] ontvingen werden er in gepubliceerd.


In totaal 257 dienstplichtige militairen uit de [[gemeente Deurne]] werden, vanaf het eind van de [[Tweede Wereldoorlog]], tot circa 1950 opgeroepen om hun diensttijd te gaan vervullen in het verre Nederlands Oost-Indië.
Om "onze jongens" tijdens hun strijd te kunnen steunen / informeren ontstond er destijds in een aantal kerkdorpen een "(Katholiek) Thuisfront" zoals bijvoorbeeld [[De Klaroen van Klotland]].
 
Vanuit Deurne werd op allerlei manieren contact gehouden met de dienstplichtige militairen. In [[Zeilberg]] deed men dat bijvoorbeeld door de uitgave van het Katholiek Thuisfront van het blad de [[De Klaroen van Klotland]].
 
Na gewapende infiltraties en de dreiging van een grote oorlog, droeg Nederland in 1962 dat gebied over. Deze episode vormde het laatste bedrijf in de totstandkoming van de Indonesische eenheidsstaat die het gehele grondgebied van de voormalige kolonie Nederlands-Indië omvatte: de Republiek Indonesië.
 
Zes Deurnenaren verongelukten / sneuvelden en konden niet naar huis terug keren,
===Literatuur===
===Literatuur===
*Boek [[Deze herinnering wil ik bewaren]], Marcel Koolen, 2002
*Boek [[Deze herinnering wil ik bewaren]], Marcel Koolen, 2002


[[Categorie:Oorlog]]
[[Categorie:Indonesische onafhankelijkheidsoorlog]]

Huidige versie van 16 mrt 2023 om 12:24

Deurnese dienstplichtige militairen in maart 1948, aan boord van het troepentransportschip "De Volendam", op weg om deel te gaan nemen aan de strijd om overzeese gebiedsdelen.

Met de term Strijd om overzeese gebiedsdelen wordt gedoeld op militair conflict om Nederlands Indië (1946-1950) en de kwestie Nieuw-Guinea (1950-1962).


Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond de strijd om overzeese gebiedsdelen waar bijna 260 militairen uit de gemeente Deurne, ver van huis, bij betrokken raakten en waarbij zes Deurnenaren zijn gesneuveld / omgekomen.

De details van deze strijd zijn in tal van boeken belicht, dat gaan we in dit artikel niet overdoen. Doel van dit artikel is om alle Deurnese aspecten rondom die strijd hierin samen te kunnen vatten.

De vertrekkende en terugkerende soldaten, vaak “Oostgangers” of “Indiëgangers” genoemd, werden in die periode in de Land- en Tuinbouwbladen steevast aangekondigd. Vaak was er zelfs te lezen wie met welk troepentransportschip onderweg naar huis was. Ook de militairen die het Ereteken voor Orde en Vrede ontvingen werden er in gepubliceerd.

Om "onze jongens" tijdens hun strijd te kunnen steunen / informeren ontstond er destijds in een aantal kerkdorpen een "(Katholiek) Thuisfront" zoals bijvoorbeeld De Klaroen van Klotland.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]