U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Paramentengroep: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''Paramentengroep''' houdt zich bezig met het maken van alle liturgische voorwerpen die van textiel zijn vervaardigd in de Katholieke Kerk . (''woord is afkoms...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''Paramentengroep''' houdt zich bezig met het maken van alle liturgische voorwerpen die van textiel zijn vervaardigd in de Katholieke Kerk . (''woord is afkomstig van het Latijn parare = klaarmaken'').
[[Bestand:Paramentengroep LR.JPG|thumb|400px|Paramentengroep die het Tapijt van Deurne borduurde met vlnr: Betsie van den Berkmortel, Sien Verbaarschot, Jo Flipsen, Phil Jansen, Nell Kuiten, Leonie Lokin, Lisette van Erp en Hennie van Mullekom.]]
Een '''paramentengroep''' bij de katholieke kerk houdt zich bezig met het maken en herstellen van alle liturgische gewaden en textiele voorwerpen (het woord is afkomstig van het Latijn ''parare = klaarmaken'').


In Deurne een aantal dames van de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] werkten al twee jaar aan een nieuwe zomerjurk voor Maria. Een klus waar geduld voor nodig is: een middag borduren levert vijf vierkante centimeter jurk op.  
De paramentengroep in Deurne startte in 2005 met het schoonmaken en repareren van vaandels en paramenten. In 2016 begon een aantal dames van de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] aan een nieuw japon voor het Mariabeeld. Een groot project want een middagje borduren leverde slechts vijf vierkante centimeter jurk op. Het beeld had al een garderobe voor de herfst, winter en lente maar iets luchtigs voor de zomer, dat had het Mariabeeld nog niet. De zeven borduurdames van de St. Willibrorduskerk in Deurne begonnen in januari 2016 aan dit nieuw monnikenwerk. In deze groep waren vertegenwoordigd een kantklosster, een coupeuse, een voormalige handwerkjuf en veel borduurliefhebbers. Toen pastor [[Paul Janssen]]  zijn vijfentwintigjarig jubileum vierde, zegende hij tijdens de speciale viering deze japon. Daarna begon de groep aan het [[Tapijt van Deurne]], waarop de geschiedenis van Deurne vanaf de ijstijd in het kader van [[Deurne 1300]] is afgebeeld. Veertig taferelen werden verzameld voor een wandtapijt van in totaal twintig meter lang en vijftig centimeter hoog. Het idee voor het wandtapijt was afkomstig van [[Lisette van Erp]].
Ze had al een garderobe voor de herfst, winter en lente maar iets luchtigs voor de zomer, dat had Maria nog niet. En dus zetten de zeven borduurdames van de St. Willibrorduskerk in Deurne zich in januari 2016 aan een nieuw monnikenwerk: een zomerjurkje voor het Mariabeeld.  
,,De jurk wordt helder van kleur met grote bloemen er op – van die paarse alliumbollen”, vertelt Lisette van Erp, een van de zeven dames van de zogenaamde paramentengroep. ,,Paramenten, dat is een verzamelnaam voor gekleurde priesterkleding.”
De groep komt elke dinsdag bij elkaar. Tussen half drie en half vijf nemen de zeven vrouwen naald en draad ter hand voor de wekelijkse borduursessie. Onder hen: kantklossers, een coupeuse, een voormalige handwerkjuf en veel borduurliefhebbers. ,,Mooie dingen maken, nieuwe ideeën bedenken: dat is onze drive.”
Flow
Zo borrelde in 2009 ook het plan op om Maria in het nieuw te steken. ,,De jurk die ze had begon vrij oud te worden. We zijn gestart met een lentemantel. En als je dan eenmaal bezig bent, kom je in een flow, hè. Het is ook zo verschrikkelijk leuk! We zitten al bijna tien jaar bij elkaar, we kletsen heel wat af met z’n zevenen. En dat zijn allemaal vrouwen die tevreden zijn als ze op een middag vijf vierkante centimeter geborduurd hebben. Mensen met heel veel geduld, ja. Hahahaha.”
Zo gingen er in de najaarsmantel - een speciale Rozenkrans-uitvoering met vijftien granaatappels en 150 besjes- honderden uren zitten. Maar ook de wintermantel met sneeuwsterren en blauwe voorjaarsmantel met lelietakken vergden een lange adem.
Doorwerken
De zomerjurk moet op 9 juni klaar zijn. Pastoor Paul Janssen viert dan zijn vijfentwintig jarig jubileum en tijdens de speciale viering kan hij ook de nieuwe jurk meteen zegenen. De dames werken er volgens een strak schema naartoe. ,, We moeten nog 75 vierkante centimeter mantel, dat moet in maart af zijn. En daarna nog alle bloemen. Dat wordt doorwerken!”
Ook extra garen is meer dan welkom. Ze zijn naarstig op zoek naar DMC mouline (splitzijde) in de volgende kleurnummers: Lila: 793/3807/792/158 en Groen: 471/470/469.
Ondanks de tijdsdruk hebben de zeven dames al plannen gemaakt voor een volgend project. ,,Dat wordt iets speciaal ter ere van de geschiedenis van Deurne in 2021.” In dat jaar wordt gevierd dat in 721 de plaatsnaam Deurne –Durninum- voor het eerst vermeld werd.
De Paramentengroep van de parochie werkt aan een groot wandtapijt. Acht dames borduren wekelijks aan taferelen die kenmerkend zijn voor de geschiedenis van Deurne, vanaf de ijstijd. Deadline: mei 2021. Dan opent de tentoonstelling in het kader van 1300 jaar Deurne.
Als je ziet wat een precisiewerk de dames doen, is het niet gek dat de deadline ver in de toekomst is gepland. Veertig taferelen worden verzameld op een wandtapijt van in totaal twintig meter lang en vijftig centimeter hoog. Eerst worden ze op ware grootte getekend op papier, waarna ze op een lichtbak worden overgetekend op doorzichtig papier en vervolgens op het stof. Pas dan kan er gestart worden met borduren. De juiste kleur garen zoeken is dan nog ook nog een van de uitdagingen die op het pad komt van de handwerksters. Evenals de goede steekrichting om de prenten zo realistisch mogelijk te weergeven.
De Paramentengroep startte in 2005 met het schoonmaken en repareren van vaandels en paramenten, een verzamelnaam voor kleurrijke priesterkleding. In de afgelopen jaren hebben zij ook diverse jurken geborduurd voor het Mariabeeld. Het idee voor het wandtapijt komt van Lisette van Erp. “Twee jaar geleden waren we de laatste jurk voor Maria aan het afronden en ik bedacht me dat we een nieuw project nodig hadden voor daarna. Ik was in Normandië en bracht voor de tweede keer een bezoek aan het Tapijt van Bayeux, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings in 1066. Ik bedacht me dat we in Deurne ook genoeg geschiedenis hebben voor zo’n tapijt”, vertelt Van Erp. Het idee zette zich vast in haar gedachten en terug in Nederland stelde ze het voor bij de dames van de Paramentengroep. “Het leek mij leuk om bezig te zijn met de geschiedenis in eigen dorp. We hebben eerst een half jaar geoefend met de techniek die bij het Tapijt van Bayeux gebruikt is, om te kijken of we het wel leuk vonden en om de techniek eigen te maken. En afgelopen januari zijn we gestart.”
De Paramentengroep verzamelde eerst allerlei hoogtepunten uit de geschiedenis die hen aanspraken. Daarna zochten ze de samenwerking met historicus Ton Spamer. Hij hielp hen met het maken van een selectie, maar leverde ook hele mooie afbeeldingen aan en voorzag de groep van achtergrondinformatie. Marijke Beukers tekent de veertig taferelen op ware grootte in schetsvorm zodat het geborduurd kan worden. Jan Althuizen maakt de tekening voor een twintig meter lange band van 8 centimeter hoog, met zwart-wit elementen die aan de onderzijde van de taferelen geborduurd wordt. Hierin komen details die horen bij de tijd van het betreffende tafereel.
De groep is in januari van dit jaar begonnen en heeft inmiddels al dertien taferelen klaar. Elke dinsdagmiddag zijn ze drie uur samen in de Roeskamer van de Sint Willibrorduskerk. “Dat is echt een uitje voor ons. We hebben het thuis allemaal hartstikke druk, dus hier kunnen we heerlijk werken en ons hoofd leegmaken. Het is heel leuk om de momenten uit de geschiedenis zichtbaar te maken. Want elk ding vertelt zijn eigen verhaal”, aldus van Erp. “Vaak gaan we thuis ook verder met borduren, want het is gewoon verslavend. Zo leuk vinden we het.” Op 30 mei 2021 opent de tentoonstelling en dan moet het wandtapijt in de zijbeuk van de kerk hangen. “Als deadline hebben we 1 mei 2021 aangehouden, zodat we zeker op tijd klaar zijn.” Het wordt overigens een tapijt met een open einde. De achterkant wordt niet afgewerkt. “Want gisteren is de geschiedenis van vandaag, dus het kan altijd nog aangevuld worden door de toekomstige generaties.


De paramentengroep verzamelde eerst allerlei hoogtepunten uit de geschiedenis van Deurne die hen aanspraken. Daartoe zocht de groep samenwerking met historicus [[Ton Spamer]]. Hij hielp hen met het maken van een selectie, maar leverde ook hele mooie afbeeldingen aan en voorzag de groep van achtergrondinformatie. [[Marijke  Beukers]] tekende de veertig taferelen op ware grootte in schetsvorm zodat het geborduurd kon worden. [[Jan Althuizen]] maakte de tekeningen voor een twintig meter lange band van acht centimeter hoog, met zwart-wit elementen die aan de onderzijde van de taferelen geborduurd werden. Hierin kwamen details die hoorden bij de tijd van het betreffende tafereel.
{{UnderConstruction}}
 
Op 30 mei 2021 opende de tentoonstelling in de kerk met  in de zijbeuk het tapijt met letterlijk een open einde: loshangende draden bij de huidige tijd omdat wat gisteren gebeurde de geschiedenis van vandaag is zodat er altijd nog een afbeelding  kan worden toegevoegd.
 
[[categorie: religie]]

Huidige versie van 24 jun 2021 om 12:29

Paramentengroep die het Tapijt van Deurne borduurde met vlnr: Betsie van den Berkmortel, Sien Verbaarschot, Jo Flipsen, Phil Jansen, Nell Kuiten, Leonie Lokin, Lisette van Erp en Hennie van Mullekom.

Een paramentengroep bij de katholieke kerk houdt zich bezig met het maken en herstellen van alle liturgische gewaden en textiele voorwerpen (het woord is afkomstig van het Latijn parare = klaarmaken).

De paramentengroep in Deurne startte in 2005 met het schoonmaken en repareren van vaandels en paramenten. In 2016 begon een aantal dames van de Sint-Willibrorduskerk aan een nieuw japon voor het Mariabeeld. Een groot project want een middagje borduren leverde slechts vijf vierkante centimeter jurk op. Het beeld had al een garderobe voor de herfst, winter en lente maar iets luchtigs voor de zomer, dat had het Mariabeeld nog niet. De zeven borduurdames van de St. Willibrorduskerk in Deurne begonnen in januari 2016 aan dit nieuw monnikenwerk. In deze groep waren vertegenwoordigd een kantklosster, een coupeuse, een voormalige handwerkjuf en veel borduurliefhebbers. Toen pastor Paul Janssen zijn vijfentwintigjarig jubileum vierde, zegende hij tijdens de speciale viering deze japon. Daarna begon de groep aan het Tapijt van Deurne, waarop de geschiedenis van Deurne vanaf de ijstijd in het kader van Deurne 1300 is afgebeeld. Veertig taferelen werden verzameld voor een wandtapijt van in totaal twintig meter lang en vijftig centimeter hoog. Het idee voor het wandtapijt was afkomstig van Lisette van Erp.

De paramentengroep verzamelde eerst allerlei hoogtepunten uit de geschiedenis van Deurne die hen aanspraken. Daartoe zocht de groep samenwerking met historicus Ton Spamer. Hij hielp hen met het maken van een selectie, maar leverde ook hele mooie afbeeldingen aan en voorzag de groep van achtergrondinformatie. Marijke Beukers tekende de veertig taferelen op ware grootte in schetsvorm zodat het geborduurd kon worden. Jan Althuizen maakte de tekeningen voor een twintig meter lange band van acht centimeter hoog, met zwart-wit elementen die aan de onderzijde van de taferelen geborduurd werden. Hierin kwamen details die hoorden bij de tijd van het betreffende tafereel.

Op 30 mei 2021 opende de tentoonstelling in de kerk met in de zijbeuk het tapijt met letterlijk een open einde: loshangende draden bij de huidige tijd omdat wat gisteren gebeurde de geschiedenis van vandaag is zodat er altijd nog een afbeelding kan worden toegevoegd.