Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Turfstrooiselfabriek van het Gemeentelijk Veenbedrijf: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:12.511.jpg|thumb|right|350px|Turfstrooiselfabriek van de [[gemeente Deurne en Liessel]]<br> nabij [[De Halte]]. Foto Collectie Gemeente Deurne]]
[[Bestand:12.511.jpg|thumb|right|350px|Het fabrieksterrein van het [[Gemeentelijk Veenbedrijf ]], toen nog [[gemeente Deurne en Liessel]] gezien vanaf de voorijde. Centraal op het terrein, op het adres Halte Z.140, stond de turfstrooiselfabriek.<br>Foto Collectie Gemeente Deurne]]
[[Bestand:29.991.jpg|thumb|right|350px|De Turfstrooiselfabriek van de [[gemeente Deurne]]<br> Foto Collectie erven Wouter Kortooms]]
[[Bestand:29.993.jpg|thumb|right|350px|Het fabrieksterrein van het [[Gemeentelijk Veenbedrijf ]], gezien vanaf de achterzijde<br> Foto Collectie erven Wouter Kortooms]]
'''De turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne en Liessel''', onderdeel van het [[Gemeentelijk Veenbedrijf ]],  was, tot het afbrandde op 26 september 1944, gelegen aan de Halte Z.140.


'''De turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne en Liessel''' lag aan het [[Kanaal van Deurne|Deurnes Kanaal]] bij Griendtsveen , nog net op [[Deurne]]s grondgebied nabij [[De Halte]]. 


Het fabrieksgebouw lag op het fabrieksterrein  van het Gemeentelijk Veenbedrijf nabij het [[Kanaal van Deurne|Deurnes Kanaal]] bij [[Griendtsveen]], nog net op [[Deurne]]s grondgebied en had het adres Halte Z.140. 


Tussen 1910 en 1925 was het een ''[[miljoenenparadijs]]'' en de goudmijn van de [[gemeente Deurne en Liessel]]. Na deze periode was de veenderij niet meer zo rendabel.<br>
Turfstrooisel bezit een hoog absorptievermogen en een desinfecterende werking. Daardoor is het onder andere zeer geschikt als strooisel in paardenstallen. Turfstrooisel kwam aan het eind van de 19e eeuw in de belangstelling. In het fabrieksgebouw werd het door het Gemeentelijk Veenbedrijf gewonnen turf machinaal verwerkt tot turfstrooisel en verpakt in balen. Daardoor werd het mogelijk het turfstrooisel op handzame wijze per schip en/of trein te vervoeren.  
Bij de [[brand van 13 februari 1943]] gingen de smederij en de machinekamer in vlammen op.De fabriek is in 1944 totaal verwoest en niet meer opgebouwd.<br>


Op bijgaande foto is op de achtergrond bij de fabriek de brug over het Deurnes Kanaal goed te zien.  
Bij de [[brand van 13 februari 1943]] gingen de smederij en de machinekamer in vlammen op. Het fabrieksgebouw werd op 26 september 1944 totaal verwoest en is niet meer opgebouwd. Het pand aan de [[Halte Z.145-Z.146]] waarin de directeur van het veenbedrijf woonde en het naastgelegen kantoor werden toen eveneens verwoest.


[[Wouter Kortooms|Wout Kortooms]], de vader van de latere schrijver [[Toon Kortooms]], was directeur van de veenderijen van Deurne en Liessel en woonde met zijn gezin in een woning naast de turfstrooiselfabriek.
[[File:Fundamenten van Deurnese turfstrooiselfabriek nabij Halte.jpg|thumb|left|280px|De nog aanwezige betonnen fundamenten markeren de plek waar vroeger een grote opslagloods voor turf van de gemeente Deurne nabij Halte Helenaveen stond.]]


[[Categorie:Turfstrooiselfabriek]]
[[Categorie:Turfstrooiselfabriek]]

Versie van 19 feb 2016 08:16

Het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf , toen nog gemeente Deurne en Liessel gezien vanaf de voorijde. Centraal op het terrein, op het adres Halte Z.140, stond de turfstrooiselfabriek.
Foto Collectie Gemeente Deurne
De Turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne
Foto Collectie erven Wouter Kortooms
Het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf , gezien vanaf de achterzijde
Foto Collectie erven Wouter Kortooms

De turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne en Liessel, onderdeel van het Gemeentelijk Veenbedrijf , was, tot het afbrandde op 26 september 1944, gelegen aan de Halte Z.140.


Het fabrieksgebouw lag op het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf nabij het Deurnes Kanaal bij Griendtsveen, nog net op Deurnes grondgebied en had het adres Halte Z.140.

Turfstrooisel bezit een hoog absorptievermogen en een desinfecterende werking. Daardoor is het onder andere zeer geschikt als strooisel in paardenstallen. Turfstrooisel kwam aan het eind van de 19e eeuw in de belangstelling. In het fabrieksgebouw werd het door het Gemeentelijk Veenbedrijf gewonnen turf machinaal verwerkt tot turfstrooisel en verpakt in balen. Daardoor werd het mogelijk het turfstrooisel op handzame wijze per schip en/of trein te vervoeren.

Bij de brand van 13 februari 1943 gingen de smederij en de machinekamer in vlammen op. Het fabrieksgebouw werd op 26 september 1944 totaal verwoest en is niet meer opgebouwd. Het pand aan de Halte Z.145-Z.146 waarin de directeur van het veenbedrijf woonde en het naastgelegen kantoor werden toen eveneens verwoest.


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne en Liessel
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In 1901 werd hier door de gemeente Deurne een turfstrooiselfabriek gebouwd. Van hier uit werden de paardenstallen in veel Europeese steden van turfstrooisel voorzien. Er werden ook nog plannen ontwikkeld om op het Kanaal van Deurne een drijvende turfstrooiselfabriek te plaatsen. Met de komst van het gemotoriseerd stadsvervoer zakte de turfstrooiselfabrikage en daarmee het Deurnese miljoenenparadijs in elkaar.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 27.317.jpg
Getoond plaatje 27.317.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.445716° N, 5.874442° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.