Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Plastiek Getaste Tassen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 23: Regel 23:
===Plaats===
===Plaats===
Toen de Bernard Alfrink Mavo in 1997 verhuisde naar het gerenoveerde gebouw van het [[Peellandcollege]] aan de Burgemeester Roefslaan, heeft het kunstwerk "De Getaste Tassen" een nieuwe plek op de binnenplaats van het huidige [[Alfrinkcollege]] gekregen.  
Toen de Bernard Alfrink Mavo in 1997 verhuisde naar het gerenoveerde gebouw van het [[Peellandcollege]] aan de Burgemeester Roefslaan, heeft het kunstwerk "De Getaste Tassen" een nieuwe plek op de binnenplaats van het huidige [[Alfrinkcollege]] gekregen.  
===Ideeënbus===
Dat Geert Meijer in zijn kunstuitingen voor de BAM iets met boekentassen had is ook gebleken uit zijn ontwerp en uitvoering van de ideeënbus voor het leerlingen bestuur. Een appelgroen kleurige boekentas, gemaakt van multi- en triplex, functioneerde als brievenbus voor ideetjes en wensen van leerlingen en docenten.<br>
Deze ideeënbus heeft lange tijd in de gang tegenover de kapstokken en de directiekamer van de Bernard Alfrink Mavo gehangen.


[[Categorie:Openbare kunst]]
[[Categorie:Openbare kunst]]

Versie van 16 okt 2015 09:05

De getaste tassen voor het schoolgebouw aan de Sint Jozefstraat.
Foto collectie Bert Beulens.

De Getaste Tassen is de naam van een kunstwerk op de binnenplaats van het Alfrinkcollege aan de Burgemeester Roefslaan in Deurne.

Algemeen

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Bernard Alfrink Mavo ontwierp Geert Meijer een kunstwerk. Geert kwam, net afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Akademie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, in september 1970 als docent voor de vakken tekenen en handvaardigheid in dienst en sloot zijn onderwijscarrière na 43 jaar in 2013 op deze school af.

Opdracht

Het moest een ruimtelijk beeld worden, een herkenbaar iets voor de school, dat je rijdend over de Sint Jozefstraat goed kunt zien. Het beeld kreeg de titel De Getaste Tassen.

Betekenis

Het is een ruimtelijk beeld van 2.20 meter hoog, wit van kleur en heeft de vorm van vier groepen op elkaar gestapelde .... "getaste" ..... boekentassen.

Elke groep tassen vertegenwoordigt een leerjaar. De grootte van de tassen verschilt per leerjaar:

  • De onderste tassen (van de brugklassen) zijn het grootst. "Zij hebben veel boeken in de tas zitten en gaan daarmee nog veel kennis opdoen, de wijsheid zit voor het grootste gedeelte in de tas".
  • De tweede laag staat voor het tweede leerjaar en bestaat uit kleinere boekentassen omdat het aantal boeken minder wordt. Dit geldt ook voor de derde tassenlaag.
  • De top van het kunstwerk staat symbool voor het vierde leerjaar. Deze boekentassen zijn het kleinst van vorm. "De wijsheid zit vooral in de leerling zelf".

Uitvoering

De uitvoering van De Getaste Tassen is gerealiseerd door Frank van Nunen, oud leerling van "Mister Meijer" en tevens woonachtig in Deurne.
Afkomstig uit de aannemersfamilie Van Nunen in Deurne was hij zeer vaardig en bekend met de veel eisende metsel- en afwerkingstechniek van het beeld. Het geheel is geplaatst op een verhoogd bestraat plateau.

Het "tassen" van de vier gemetselde vormelementen is tot stand gekomen met metalen buizen die als een "pen-en gat-verbinding" de tassengroepen met elkaar verbinden.
Tenslotte zijn alle vormelementen onzichtbaar aan elkaar gekit en voorzien van een weersbestendige, water-afstotende stuclaag.

Plaats

Toen de Bernard Alfrink Mavo in 1997 verhuisde naar het gerenoveerde gebouw van het Peellandcollege aan de Burgemeester Roefslaan, heeft het kunstwerk "De Getaste Tassen" een nieuwe plek op de binnenplaats van het huidige Alfrinkcollege gekregen.

Ideeënbus

Dat Geert Meijer in zijn kunstuitingen voor de BAM iets met boekentassen had is ook gebleken uit zijn ontwerp en uitvoering van de ideeënbus voor het leerlingen bestuur. Een appelgroen kleurige boekentas, gemaakt van multi- en triplex, functioneerde als brievenbus voor ideetjes en wensen van leerlingen en docenten.
Deze ideeënbus heeft lange tijd in de gang tegenover de kapstokken en de directiekamer van de Bernard Alfrink Mavo gehangen.