Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Elektriciteitsnet Helenaveen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Het '''electriciteitsnet Helenaveen''' was in 1939, 23 jaren later dan in [[Deurne (plaats)|Deurne]], praktisch helemaal aangesloten op het net van het [[Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf]] (GEB).  
[[Bestand:20.610.jpg|400px|thumb|Met het uitblazen van de laatste olielamp door [[Jan Casper van Beek|burgemeester Van Beek]] werd Helenaveen officieel op het elektriciteitsnet van het GEB aangesloten.<br> Foto: collectie gemeente Deurne]]
Het '''elektriciteitsnet Helenaveen''' was in 1939, 23 jaren later dan in [[Deurne (plaats)|Deurne]], praktisch helemaal aangesloten op het net van het [[Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf]] (GEB).  




Om dit een feestelijk tintje te geven, werd in de zaal van de familie [[Van Horen]] een bijeenkomst belegd. Hierbij waren burgemeester Van Lanschot van ’s Hertogenbosch (persoonlijke vriend van burgemeester Van Beek), GEB-directeur [[Adrianus Joannes Josephus Dekkers (1889-1985)|Adrianus Dekkers]], directeur Van Schelven van de [[Maatschappij Helenaveen]], [[Wouterius Kortooms (1880-1955)]] van het [[Gemeentelijk Veenbedrijf]] en andere gemeentelijke autoriteiten aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst werd door [[Jan Casper van Beek|burgemeester Van Beek]] de laatste olielamp uitgeblazen.  
In 1933 waren er al onderhandelingen tussen de [[Maatschappij Helenaveen]] en het GEB over de aansluiting van Helenaveen aan het elektriciteitsnet, maar die leidden tot niets. Op 19 september 1938 kwamen de partijen voor het eerst opnieuw in gesprek. Nadat de nodige cijfers verzameld waren kwam er op 28 november 1938 opnieuw een gesprek, waarbij behalve het volledige college van burgemeester en wethouders ook de heer Lambrechtsen, directeur van de Maatschappij Helenaveen met diens boekhouder, de ingestelde ''lichtcommissie van Helenaveen'', onder leiding van het schoolhoofd [[Leonardus Henricus Hubertus Theelen (1891-1952)|Leo Theelen]], de heer Van den Heuvel en directeur Dekkers van het GEB aanwezig waren. Gezamenlijk kwam men tot de conclusie dat elektrificatie haalbaar moest zijn. Na een gesprek twee dagen later ten huize van meester Theelen werden op 8 december 1938 in [[café Van Horen]] ter vergadering uitgenodigd.  Na een inleiding door wethouder [[Johannes Wilhelmus Wijnen (1881-1972)|Willem Wijnen]] verstrekte directeur Dekkers de nodige inlichtingen. Nog diezelfde avond zetten zoveel Helenaveners hun handtekening onder het hen aangeboden contract dat al de volgende dag door de gemeenteraad kon worden besloten tot elektrificatie. Nadat op 5 februari 1939 ook door de minister het groene licht was gegeven, konden de werkzaamheden beginnen.
 
Om de daadwerkelijke aansluiting een feestelijk tintje te geven, werd in de zaal van de familie [[Van Horen]] een bijeenkomst belegd. Hierbij waren burgemeester Van Lanschot van ’s-Hertogenbosch (persoonlijke vriend van burgemeester Van Beek), GEB-directeur [[Adrianus Joannes Josephus Dekkers (1889-1985)|Adrianus Dekkers]], directeur Van Schelven van de [[Maatschappij Helenaveen]], [[Wouterius Kortooms (1880-1955)]] van het [[Gemeentelijk Veenbedrijf]] en andere gemeentelijke autoriteiten aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst werd door [[Jan Casper van Beek|burgemeester Van Beek]] de laatste olielamp uitgeblazen.  


[[Bestand:20.610.jpg|500px|thumb|center|Met het uitblazen van de laatste olielamp door [[Jan Casper van Beek|burgemeester Van Beek]] werd Helenaveen officieel op het electriciteitsnet van het GEB aangesloten.<br> Foto: collectie gemeente Deurne]]


[[categorie:Mens en Maatschappij]]
[[categorie:Mens en Maatschappij]]

Versie van 20 dec 2014 23:59

Met het uitblazen van de laatste olielamp door burgemeester Van Beek werd Helenaveen officieel op het elektriciteitsnet van het GEB aangesloten.
Foto: collectie gemeente Deurne

Het elektriciteitsnet Helenaveen was in 1939, 23 jaren later dan in Deurne, praktisch helemaal aangesloten op het net van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB).


In 1933 waren er al onderhandelingen tussen de Maatschappij Helenaveen en het GEB over de aansluiting van Helenaveen aan het elektriciteitsnet, maar die leidden tot niets. Op 19 september 1938 kwamen de partijen voor het eerst opnieuw in gesprek. Nadat de nodige cijfers verzameld waren kwam er op 28 november 1938 opnieuw een gesprek, waarbij behalve het volledige college van burgemeester en wethouders ook de heer Lambrechtsen, directeur van de Maatschappij Helenaveen met diens boekhouder, de ingestelde lichtcommissie van Helenaveen, onder leiding van het schoolhoofd Leo Theelen, de heer Van den Heuvel en directeur Dekkers van het GEB aanwezig waren. Gezamenlijk kwam men tot de conclusie dat elektrificatie haalbaar moest zijn. Na een gesprek twee dagen later ten huize van meester Theelen werden op 8 december 1938 in café Van Horen ter vergadering uitgenodigd. Na een inleiding door wethouder Willem Wijnen verstrekte directeur Dekkers de nodige inlichtingen. Nog diezelfde avond zetten zoveel Helenaveners hun handtekening onder het hen aangeboden contract dat al de volgende dag door de gemeenteraad kon worden besloten tot elektrificatie. Nadat op 5 februari 1939 ook door de minister het groene licht was gegeven, konden de werkzaamheden beginnen.

Om de daadwerkelijke aansluiting een feestelijk tintje te geven, werd in de zaal van de familie Van Horen een bijeenkomst belegd. Hierbij waren burgemeester Van Lanschot van ’s-Hertogenbosch (persoonlijke vriend van burgemeester Van Beek), GEB-directeur Adrianus Dekkers, directeur Van Schelven van de Maatschappij Helenaveen, Wouterius Kortooms (1880-1955) van het Gemeentelijk Veenbedrijf en andere gemeentelijke autoriteiten aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst werd door burgemeester Van Beek de laatste olielamp uitgeblazen.