U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Henricus Melchior Aloisius van Baar (1890-1973)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Henricus Melchior Aloisius van Baar
| naam          = Henricus Melchior Aloisius van Baar
| foto          = [[Bestand:07.589.jpg|250px]]
| foto          =  
| tekst          =  
| tekst          =  
| volledige naam = Henricus Melchior Aloisius van Baar
| volledige naam = Henricus Melchior Aloisius van Baar
Regel 15: Regel 15:
| gedachtenisprent =
| gedachtenisprent =
}}
}}
{{link stamboom|stamboom=''[[Van Baar]]''}}
'''Henricus Melchior Aloisius (Harrie) van Baar (1890-1973)''' was metselaar van beroep.  
'''Henricus Melchior Aloisius (Harrie, Harry) van Baar (1890-1973)''' was metselaar van beroep.  




Harrie was een zoon van [[Franciscus Henricus Petrus van Baar (1859-1937)]] en Maria Bernardina van Bon (1866-1936).
Harrie was een zoon van [[Franciscus Henricus Petrus van Baar (1859-1937)]] en Maria Bernardina van Bon (1866-1936).


Hij huwde op 19 november 1923 in Venray met Catharina Hubertina Lesire, (Vlodrop 10 april 1876 - Venray 29 oktober 1971), dochter van [[Joannis Paulus Lesire (1843-1900)]] en Loretta Hubertina de Bie (1843-1923).
Hij huwde op 19 november 1923 in Venray met Catharina Hubertina Lesire, (Vlodrop 10 april 1876 - Venray 29 oktober 1971),


Dit huwelijk bleef kinderloos.
Dit huwelijk bleef kinderloos.


==In memoriam Harrie van Baar==
==In memoriam Harrie van Baar==
''Op 83-jarige leeftijd overleed in huize "De Kruuze" (een jaar na zijn vrouw) Harry van Baar.
Op 83-jarige leeftijd overleed in huize "De Kruuze" (een jaar na zijn vrouw) Harry van Baar.
''Hij stamde uit een oud burgemeestersgeslacht in het Brabantse en kwam op jeugdige leeftijd naar Venray, waar zijn vader hotel en brouwerij “De Keizer” exploiteerde. In zijn jonge jaren vertoefde hij te Roermond, waar hij een opleiding kreeg aan de ambachtsschool, waaruit de bekende dr. Cuypers de vaklieden recruteerde voor zijn kunstwerkplaatsen. In Roermond leerde hij ook Han van Meegeren kennen, die later zoveel faam verwierf in ’t nabootsen van de beroemde schilder Vermeer.
Hij stamde uit een oud burgemeestersgeslacht in het Brabantse en kwam op jeugdige leeftijd naar Venray, waar zijn vader hotel en brouwerij “De Keizer” exploiteerde. In zijn jonge jaren vertoefde hij te Roermond, waar hij een opleiding kreeg aan de ambachtsschool, waaruit de bekende dr. Cuypers de vaklieden recruteerde voor zijn kunstwerkplaatsen. In Roermond leerde hij ook Han van Meegeren kennen, die later zoveel faam verwierf in ’t nabootsen van de beroemde schilder Vermeer.


''Harry van Baar verbleef ook enige jaren in Noord-Amerika, waar hij veel ontberingen leed. Vol heimwee keerde hij terug naar zijn geliefde land van de Peel, dat hij kende als geen ander en dat hij oprecht liefhad. Dagenlang dwaalde hij door de Peel en door heel het schone Noord-Limburgse land. Met kunstzinnige hand schilderde hij de grootheid van landschap, maar ook het kleine detail ervan. De bomen, bosschages, schaapskooien, boerderijen, heuvels en beken. Minder sterk was hij in het weergeven van mens en dier. Van beroep was hij werkzaam in de bouwwereld en werkte als zodanig het liefst bij restauraties van oude en monumentale gebouwen. Als kenner van de streek wist hij waar oudheidkundige vindplaatsen zich bevonden en wees hij deze aan archeologen voor nader onderzoek. Zijn oeuvre als schilder verkocht hij zelden, maar hij gaf ze weg tegen betaling van een materialenprijs aan vrienden en natuurliefhebbers. Hij stierf toen men een deel van zijn werk kon bewonderen op de tentoonstelling die verleden week werd gehouden in De Beejekurf.  
Harry van Baar verbleef ook enige jaren in Noord-Amerika, waar hij veel ontberingen leed. Vol heimwee keerde hij terug naar zijn geliefde land van de Peel, dat hij kende als geen ander en dat hij oprecht liefhad. Dagenlang dwaalde hij door de Peel en door heel het schone Noord-Limburgse land. Met kunstzinnige hand schilderde hij de grootheid van landschap, maar ook het kleine detail ervan. De bomen, bosschages, schaapskooien, boerderijen, heuvels en beken. Minder sterk was hij in het weergeven van mens en dier. Van beroep was hij werkzaam in de bouwwereld en werkte als zodanig het liefst bij restauraties van oude en monumentale gebouwen. Als kenner van de streek wist hij waar oudheidkundige vindplaatsen zich bevonden en wees hij deze aan archeologen voor nader onderzoek. Zijn oeuvre als schilder verkocht hij zelden, maar hij gaf ze weg tegen betaling van een materialenprijs aan vrienden en natuurliefhebbers. Hij stierf toen men een deel van zijn werk kon bewonderen op de tentoonstelling die verleden week werd gehouden in De Beejekurf.  


''Door meerdere vrienden begeleid werd hij na een plechtige uitvaartdienst in de
Door meerdere vrienden begeleid werd hij na een plechtige uitvaartdienst in de
Paterskerk jl. maandag op de begraafplaats Boschhuizen ter ruste gelegd”.<ref>''Peel en Maas'', 21 december 1973</ref>
Paterskerk jl. maandag op de begraafplaats Boschhuizen ter ruste gelegd”.<ref>(Bron: Peel en Maas, 21 december 1973)</ref>


{{appendix}}
{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Baar,Henricus Melchior Aloisius van}}
[[categorie:Van Baar|Henricus Melchior Aloisius]]
[[categorie:metselaar]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)