Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Heitveldweg 30
Heitveldweg 30 | ||
Locatie | ||
adres | Heitveldweg 30 | |
wijk | Achterste Beersdonk | |
plaats | Vlierden-Brouwhuis |
Het adres Heitveldweg 30 lag in het gehucht Achterste Beersdonk in Brouwhuis.
Op het perceel, gesitueerd tussen het erf van Heitveldweg 28 en de Baleman, werd in dj. 1967 allereerst een varkensstal gesticht door Arnoldus Theodorus Sauvé (1938-1981). In dj. 1968 volgde een tweede varkensstal. Tenslotte volgde in dj. 1973 een woonhuis. Hij bedreef er een klein boerenbedrijf. Het huis bestond uit één woonlaag met kap. De voorgevel kende enkele vensteropeningen en een terugspringende entreepartij. Het rechterdeel van het woonhuis bestond uit een woonkamer die van voor- naar achtergevel liep. De rest van het pand was in tweeën verdeeld door een gang die door de lengterichting van het pand liep. Aan de voorzijde lagen van links naar rechts twee kleine slaapkamers, een badkamer en de hal. Aan de achterzijde bevonden zich een derde slaapkamer, de bijkeuken en de grote woonkeuken. In de gang was verder de opgang naar de grote zolder.
Heitveldweg 30 past in een bredere ontwikkeling van nieuwe agrarische bedrijven op de Achterste Beersdonk in de late jaren '60. In die periode werden namelijk ook nieuwe bedrijven gesticht op de adressen Beersdonk 2 en Heitveldweg 32.
Noud was vrijgezel en afkomstig van de nabij gelegen boerderij Heitveldweg 7, waar zijn ouders en later zijn broer als hoofdbewoner woonden. Na zijn vroegtijdige dood in 1981 werd het huis met bijgebouwen en grond in kadastraal dienstjaar 1984 verkocht aan Marinus van Rooij (1915-2001) en diens vrouw Cornelia Johanna van de Nieuwenhof (1920-2001). Zij verlieten hun boerderij op het adres Heitveldweg 11 in 1982 om plaats te maken voor hun jongste zoon Mario. De erven Sauve behielden aan de Baleman alleen nog een schuur met bouwland, die in kadastraal dienstjaar 1988 verkocht werden aan Mario.
De beide grote stallen achter het woonhuis werden door Marinus en Nelia nog maar in beperkte mate gebruikt. In de oostelijke stal had Marinus zijn werkplaats en hield hij kippen, die uitloopruimte hadden in een ren tussen beide stallen. Achterin stonden koeien, die van daaruit het weiland achter het huis konden bereiken. De westelijke stal was in gebruik als opslagruimte. Hier stond onder meer jarenlang de oude Alfa Romeo van één van de kinderen. Ook stond er de oplegger van een DAF Pony, een vrachtauto waarvan er in 1968-1969 slechts 700 zijn gemaakt, en net als de vrachtauto zelf eigendom van één van zijn zonen. De achtertuin van het huis bestond voor een groot deel uit gazon. Tegen de Baleman had Marinus een kleine moestuin waar hij nog wat kon tuinieren. Hij verbouwde er onder meer wortelen en bonen.
Omstreeks 1995 werd het huis verkocht aan de 7 kinderen, met het recht voor Marinus en Nelia om er te blijven wonen. In 1997 werd het huis met bijgebouwen en grond verkocht aan de gemeente Helmond, die het terrein nodig had voor de ontwikkeling van het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant. Bij de verkoop voor de notaris, waarbij J.F. Meeuwsen, rentmeester (en buurman, wonend op Heitveldweg 28), optrad voor de 7 verkopers, werden het vrijstaand woonhuis met schuur, garage/berging en verdere aangehorigheden, ondergrond, erf en tuin, plaatselijk bekend Heitveldweg 30 te Helmond, kadastraal Helmond sectie X nr. 1437, groot 23 are en 80 ca, alsmede namens één van de 7 verkopers ook cultuurgrond, sectie X nr. 1438, groot 35 are en 30 ca, voor respectievelijk 570.000 gulden en 80.000 gulden verkocht aan de gemeente Helmond. De verkoop ging in op 16 mei 1997.[1]
Marinus en Nelia verhuisden daarop naar een seniorenwoning in de Jan van Eijckstraat in Deurne, waar zij nog 4 jaar woonden. Hun voormalig woonhuis in Brouwhuis werd medio mei 1998 gesloopt.
Bronnen, noten en/of referenties
|