Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Brandweer van Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De brandweer van Liessel op oefening omstreeks 1954
De brandweer van Liessel bij de opheffing in 1964

De georganiseerde brandweer van Liessel heeft lange tijd als zelfstandige eenheid bestaan.

In het brandreglement van de gemeente Deurne en Liessel, dat op 13 oktober 1860 werd vastgesteld, was in artikel 24 bepaald dat er ook in Liessel een brandspuit, enige handspuiten, emmers en haken aanwezig moesten zijn. Daar was ook bepaald dat de brandspuiten en verdere blusmiddelen moesten worden bestuurd door een opperbrandmeester, twee brandmeesters en twee brandspuitmeesters voor iedere spuit, alsmede een aantal brandweerlieden die door het gemeentebestuur moesten worden aangewezen.

De brandspuit en later de brandweerwagen stonden op het adres Monseigneur Berkvensstraat 3 en vanaf 1963 op Monseigneur Berkvensstraat 3a. De melding van een brand kwam binnen bij de plaatselijke commandant. In de jaren ’50 was dat Carel van de Mortel. [1]. De melding werd doorgegeven aan het hoofd van de jongensschool meester Van Rijswijk. Die liet de sirene loeien die boven op de jongensschool was geplaatst. De brandweermannen uit Liessel, meestal zelfstandigen, hoorden de sirene en spoedden zich naar de brandweerkazerne. Goen Hendriks, echtgenote van Noud Hendriks, die tegenover de kazerne woonde, had een sleutel van de kazerne en opende vast de deuren. Garagehouder Cor van Oosterhout was chauffeur van de brandweerauto tot 1964. Het kwam vaak voor dat kapelaan Van den Heuvel bij een brandalarm de brandweerwagen, om tijd te winnen, vast uit de garage reed. De brandweerauto werd op weg naar de brand veelal gevolgd door een lange stoet per auto of fiets van belangstellenden (nieuwsgierigen) die de sirene ook hadden horen loeien.

De eenheid werd per 1 september 1964 opgeheven. Die opheffing had veel weerstand, zeker van de brandweerlieden zelf. De brandweermannen van Liessel wilden het afscheid niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze reden op 1 september 1964 zonder brandmelding uit en maakten met de spuitwagen een rondrit door het dorp. De brandweerauto was voorzien van opschriften die tegen het gemeentebestuur waren gericht. Op genoemde datum was het kermis in Liessel en zodoende werd de tocht in menig café onderbroken om de ‘binnenbrand’ te blussen. De uitrusting werd daarna ingeleverd bij de gemeente. Dat vond plaats in een zodanige toestand, met verscheurde kleding en vertrapte helmen, dat burgemeester Hoebens sommeerde excuses aan te bieden.

Bronnen, noten en/of referenties


Brandweer Liessel in juli 1958
1 Brandmeester P.J. Verstappen Zandstraat 10
2 Onderbrandmeester G.C. v. Oosterhout Hoofdstraat 15
3 Brandwacht 1ste kl. W.H. Aarts Mgr.Berkvensstr. 29
4 Brandwacht 1ste kl. H.G. Hansen Schoolstraat 16
5 Brandwacht 1ste kl. A.P.G. Hendriks Mgr. Berkvensstr. 9
6 Brandwacht 1ste kl. J.G. Verstappen Hoofdstraat 26
7 Brandwacht J.W.M. Winters Hoofdstraat 2
8 Brandwacht 2de kl. A.A.M. Bloemen Hoofdstraat 21
9 Brandwacht 2de kl. Joh. Engels Nieuwstraat 3a
10 Brandwacht 2de kl. H.A. Hansen Schoolstraat 16