U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zwemvereniging Deurnese Watervrienden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demonstratie van de watervrienden in 1972 in zwembad De Wiemel.
Foto: collectie Jan Bastijn
Leden van de Deurnese Watervrienden hielden in 1981 bij de opening van het nieuwe zwembad een modeshow in historische badkostuums.
Foto: collectie Archief Watervrienden
Groep synchroonzwemmers in 2014

Zwemvereniging Deurnese Watervrienden werd opgericht in 1970.


Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 januari 1970 werd deze zwemvereniging opgericht op initiatief van onder meer Cor van Laarhoven, Frans van de Kerkhof, Annie Aarts, Miep Doreleijers, Fia Poels, Tonnie Maas, de familie Rijkers en Arie van der Linden. Zij wilden naast de al bestaande zwemvereniging Triton, die zich meer met wedstrijdzwemmen en waterpolo bezighield, een tweede zwemclub oprichten die meer op recreatie gericht was.

Terwijl Triton was aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), gingen de Watervrienden in zee met de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Arie van der Linden werd de eerste voorzitter.

Bij de opening van overdekt zwembad De Wiemel aan de Molenstraat in Deurne nam de toenmalige wethouder Cor van Laarhoven het initiatief tot de oprichting van deze zwemvereniging.

Commissies[bewerken | brontekst bewerken]

Alle afdelingen van de zwemclub worden geleid door een commissie. Er is een jeugdcommissie die het jaarlijkse jeugdkamp en de Sinterklaasviering organiseert.

Rond de jaren ’70 kwam de organisatie van de intocht van Sinterklaas in handen van de Watervrienden. Een honderdtal leden van de Watervrienden hielden zich al vanaf vóór de zomer bezig met de voorbereidingen hiervan.

Diploma[bewerken | brontekst bewerken]

Zwemlessen en een zwemdiploma kunnen bij de Watervrienden gehaald worden. Ook zijn er activiteiten zoals aquafit en aangepast zwemmen voor ouderen en mensen met een beperking.

Wedstrijdzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De Watervrienden heeft een groep wedstrijdzwemmers in de hoogste afdeling van de NCS. Vaste onderdelen van het wedstrijdprogramma zijn clubkampioenschappen, competities en vriendschappelijke wedstrijden in binnen- en buitenland. Verder zijn er zwemkampioenschappen van de bond waarbij de beste zwemmers en zwemsters uit het hele land om medailles strijden.

Synchroonzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De groep synchroonzwemmers –van alle leeftijden- doet mee aan wedstrijden en verzorgen om de twee jaar een grote show. In oktober 2014 hield deze groep een vrije uitvoering, waaraan vijf zwemverenigingen deelnamen. De zwemmers van de Deurnese Watervrienden eindigden op de eerste plaats met ruim tien punten verschil op de nummer twee. Bij de vrije uitvoering worden show-uitvoeringen gezwommen in diverse combinaties, van solo tot duet, trio en groep. Alle elementen worden verwerkt tot een samenhangende dans.


12 uren-zwemmarathon[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 organiseerde de Deurnese Watervrienden een "12 uren-zwemmarathon". Deze marathon werd gehouden in “de koepel”, de zogenaamde “draagluchthal” over het diepe buitenbassin van zwembad De Wiemel. Tijdens deze marathon werd 12 uur aaneengesloten door de wedstrijdploeg gezwommen en werden er heel veel kilometers geturfd.

Vele bekende Deurnenaren gaven daarbij acte de presence. Zo was er een wedstrijd tussen burgemeester Van Genabeek en pater Rompa. De toenmalige inwoner van Deurne en PSV-doelman Jan van Beveren zwom zelfs met zijn arm in het gips. De opbrengst was bestemd voor de kinderboerderij van zorgcentrum Het Rijtven.

Intocht sinterklaas[bewerken | brontekst bewerken]

De zwemclub organiseert sinds 1973 de jaarlijkse sinterklaasintocht.

Jubilarissen Deurnese Watervrienden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 tijdens haar jaarlijkse kaderfeest bij De Reizende Man werden de volgende jubilarissen gehuldigd. Resi Goorts, Jelle de Jong en Carro de Jong welke in dat jaar 40 jaar lid zijn en Thea Manders die toen 25 jaar lid van de zwemvereniging was.

Ereleden[bewerken | brontekst bewerken]

Henk van Bussel en Peter Maassen werden tijdens het kaderfeest in 2013 benoemd tot erelid vanwege hun jarenlange, grote inzet voor de vereniging.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]