Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Zusters Franciscanessen in Neerkant (1917-1970)
In de loop der tijd waren de zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente actief. Een van die plaatsen was de Neerkant.
Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]
Rond 1864 gingen een 30-tal leerlingen van het gehucht Neerkant naar de openbare school in Meijel zonder dat er duidelijke afspraken waren tussen de beide gemeenten.
In 1864 werden hierover tussen de beide gemeenten afspraken gemaakt. Daarbij waren ook Gedeputeerde Staten van Limburg en Noord-Brabant betrokken en en werd koninklijke goedkeuring verkregen.[1]
In 1885 kon de gemeente Meijel wegens plaatsgebrek de leerlingen uit Neerkant niet langer een plaats geven. De gemeente Deurne besloot toen een nieuwe school te gaan bouwen in de Neerkant. Het duurde echter nog tot 1 januari 1897 voordat deze (openbare) school werkelijk geopend kon worden.
Verblijf in de Neerkant[bewerken | brontekst bewerken]
Omstreeks 1915 moesten maatregelen getroffen te worden om het toegenomen leerlingenbestand op te kunnen vangen en met instemming en medewerking van de gemeente Deurne besloot het kerkbestuur een r.-k. meisjesschool te stichten.
Het onderwijs aan de nieuwe meisjesschool werd met ingang van 25 april 1917 toevertrouwd aan de zusters Franciscanessen van Veghel. De zusters vonden onderdak in het tegen de nieuwe school gebouwde klooster, het Sint-Vincentiushuis.
De openbare school werd daarna uitsluitend door jongens bezocht.
Tegelijk met de start van het bijzonder lager onderwijs voor meisjes in 1917 ging voor de drie- tot zesjarige jeugd de toen zo geheten bewaarschool open. Ook deze activiteit werd aan de zusters toevertrouwd.
Het klooster annex liefdehuis werd door navolgende zusters en stichteressen voor het eerst bewoond:
- Zuster Egidia van den Heuvel, werd de eerste huisoverste
- Zuster Dolorosa Daniëls,
- Zuster Fidele Stokkermans, hoofd van de meisjesschool,
- Zuster Amelberga Glesbergen,
- Zuster Servatia Lingenhuizen,
- Zuster Rizzeria Hendriks, hoofd van de bewaarschool.
Naast onderwijs speelden de zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Moeder Gods vanuit het Sint-Vincentiusklooster ook een belangrijke rol bij de zieken- en bejaardenverzorging in Neerkant.
De zusters woonden en werkten 1970 in Neerkant.
Zusters Franciscanessen in Neerkant[bewerken | brontekst bewerken]
Zie ook het overzicht van de Zusters Franciscanessen die in het Sint-Vincentiusklooster in Neerkant woonden.
Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]
- Honderd Jaar Neerkant, Mr. G.A. Engels Heemkundekring H. N. Ouwerling Gemeente Deurne. Uitgegeven in 1989 door: Stichting 100 jaar Neerkant.
- Archief van de zusters Franciscanessen S.F.I.C in Veghel.
Externe links[bewerken | brontekst bewerken]
Bronnen, noten en/of referenties
|