U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Woonwagenkampen in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 18 aug 2018 om 21:58
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de gemeente Deurne zijn meerdere woonwagenkampen aanwezig.


Vanouds waren woonwagens in Deurne verspreid over de gemeente, vaak naast gewone huizen. In de adressenlijst van 1953-1955 vinden we daarvan meerdere voorbeelden terug, zoals Beukenstraat 74 en Pollenweg 2a.

Aan de Langstraat was al in de jaren vijftig een woonwagenkamp aanwezig, dat de naam De Crayenhut/De Zandschel droeg.[1]

In Deurne bevond zich vanaf de vroege jaren zestig als gemeenschappelijke regeling een regionaal woonwagenkamp, nabij de grens met Helmond. De vaste vorm zou de bewoners een soort van gebondenheid aan de plek moeten geven.[2] In november 1961 vond de opening plaats, zelfs met een eigen kapel.[3] De beoogde bewoners moesten soms gedwongen worden naar deze plek te verhuizen. Toch bleef de situatie niet zonder problemen. Zelfs al na enkele weken was sprake van ordeproblemen. In het gemeentebestuur van Lieshout werd in de vroege jaren zeventig over problematiek ter plaatse gesproken.[4] Begin jaren tachtig werd, net als in andere gemeenten, dit grote woonwagenkamp met uiteindelijk 180 standplaatsen in opdracht van de gemeente opgedoekt.[5] Daarna bleven in het kader van het spreidingsbeleid enkel kleinere kampen over. Een deel van de woonwagenbewoners verhuisde naar een kamp aan de Bakelsedijk in Helmond.

Een deel van de woonwagens wordt door Bergopwaarts verhuurd, en is dus geen eigendom van de bewoner.

Overzicht van woonwagenkampen

  • Aan de Beukenstraat bevindt zich een woonwagenkamp. Hier zijn actueel ruim 20 standplaatsen aanwezig.
  • Bij de aanleg van de wijk Heiakker werd aan de Korstmos omstreeks 1987 ruimte gemaakt voor in totaal 14 standplaatsen.
  • Aan de Haspelweg was al vóór 2012 een woonwagenkamp aanwezig.
Bronnen, noten en/of referenties