U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Winkelcentrum De Martinet

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Maquette van het Winkelcentrum De Martinet
Winkelcentrum De Martinet
Winkelcentrum De Martinet passage
logo

Winkelcentrum De Martinet bevond zich ongeveer op de plek waar later het Cultuurcentrum Martien van Doorne verrees.


In Deurne werd op 24 augustus 1967 het eerste gesprek gevoerd over een nieuw winkelcentrum. Het eerste gedeelte van de voorbereiding werd afgesloten met de vorming van de gemeentelijke werkgroep Kernreconstructie. Pas in 1972 kon de gemeenteraad, omdat het betreffend bestemmingsplan eerst klaar moest zijn, besluiten de nodige grond te verkopen.

Winkelcentrum „De Martinet" werd ontworpen door de Werkgroep Architektensamenwerking b.v. te Eindhoven en gebouwd door bouwmaatschappij Manders b.v. uit Lieshout. Opdrachtgever was de AMRO-Westland/Utrecht projektontwikkelingsmaatschappij.

De totale stichtingskosten, inclusief grond, bedroegen f 2,5 miljoen gulden. In mei 1972 werd de bouwvergunning aangevraagd.

Dinsdagmiddag 13 maart 1973 metselde burgemeester Hoebens officieel de eerste steen van het het winkelcentrum. In een laag cement liet hij aan een katrol de steen zakken, die blijvend, met zijn naam, aan dit feit zal herinneren

Op vrijdag 19 oktober 1973 opende de burgemeester officieel het winkelcentrum De Martinet. Ter gelegenheid van de opening van dit winkelcentrum was er een scholenwedstrijd uitgeschreven met als onderwerp:De Martinet in het jaar 2000 waar een zestal geldprijzen aan verbonden waren.

Basisschool De Springplank won zowel de eerste als de tweede prijs met hun knutselwerk van de Martinet over bijna 30 jaar.

Daarnaast was er nog een etalage-zoek wedstrijd: De Martinet stelt zich voor", met als hoofdprijs een draagbaar televisietoestel en een driedaagse reis voor twee personen naar Londen.

In 1977 waren er de volgende winkels gevestigd.

Alebert Heijn (AH), de Martinet 1
AMRO Bank, Amsterdam-Rotterdam Bank NV, de Martinet 21
Bloemenshop De Martinet, Ant Sleegers, de Martinet 22
Brilpost-Brillenspecialist, de Martinet 11
Brons' Textielsupermarkten BV, de Martinet 6
Bukkems-Berkers C, Schoenhdl en rep, de Martinet 12
Driessen Lingerie M W C, de Martinet 2
Hooff M H E van, Juwel, de Martinet 10
Jacobs A W G M, Radio en TV , de Martinet 20
Jamin BV, de Martinet 4
Quickynette Stomerij,de Martinet 13
Verlichting en Geschenkenboetiek Martinet, de Martinet 16

Centrumplan

Eind jaren negentig kwam een commissie, die door de gemeente was ingesteld tot de conclusie dat het zuidelijke deel van het winkelcentrum van Deurne sterk was verouderd en niet meer voldeed aan de wensen van de huidige tijd. De gebouwen en hun onderlinge samenhang en de aanwezigheid van tussengelegen parkeerplaatsen gaven de Martinet een trieste aanblik en waren niet uitnodigend tot langdurig verblijf in het winkelgebied. Door het slopen van de huidige winkelpanden, bibliotheek en op termijn wellicht het gebouw van TPG moest ruimte ontstaan voor nieuwbouw.

Doel was het verbeteren van het verblijfsklimaat in het centrum, het bevorderen van de samenhang en daarmee de economische aantrekkingskracht van het centrum. De ontwikkelingen moesten leiden tot extra drukte in het centrum.
In combinatie met het centrumplan werd er gestart met planontwikkeling om het centrum van Deurne autoluw te maken. Dit richtte zich voornamelijk op de mogelijkheden om de Stationsstraat en aanliggende winkelstraten tot voetgangersgebied te benoemen. De aanwezigheid van (parkerende) auto's in het centrum leidde naar het oordeel van de commissie tot onveiligheid en overlast. De invoering van betaald parkeren had het autogebruik richting centrum gereguleerd, maar niet laten verdwijnen. Door een deel van het centrum autoluw te maken werd de visuele kwaliteit verbeterd (bijvoorbeeld op de Markt) en de leefbaarheid vergroot.
De verwachting was dat hierdoor het winkelbezoek aan zou trekken.

Bij het winkelcentrum stond ook het kunstwerk Golvend water van Joep Coppens, dat bij de renovatie van 1989 moest wijken en een nieuwe plaats vond bij de Potterschans in Neerkant.

Brand 2005

Brand bij Albert Heijn in het winkelcentrum.

Bij een brand dinsdagnacht 16 augustus 2005 brannde het magazijn van Albert Heijn in Winkelcentrum De Martinet helemaal uit. Door rook- en waterschade moesten de supermarkt en de nabijgelegen Damesmodezaak Driessen Bra-Tiek de deuren voor enige tijd sluiten.

Het winkelcentrum werd helemaal afgebroken en er kwam een nieuw voor in de plaats namelijk winkelcentrum De Wolfsberg.