U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Willibrordus Damianus Ammerlaan (1916-1995)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
broeder Nicolaas Ammerlaan
Persoonsinformatie
Volledige naam Willibrordus Damianus Ammerlaan
Roepnaam Wim, broeder Nicolaas
Geboorteplaats Hof van Delft
Geboortedatum 8 juni 1916
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 29 januari 1995
Beroep(en) tuinder, tuinman, koster

Willibrordus Damianus Ammerlaan (1916-1995) had de kloosternaam broeder Nicolaas en was van 1955 tot 1961 koster en tuinman op het missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Willibrordus was een zoon van Petrus Carolus Ammerlaan (Hof van Delft 1879-1970 Schipluiden) en Apollonia Clazina van Paassen (Schipluiden 1878-1921 Schipluiden). Het gezin telde tien kinderen, zes jongens en vier meisjes. Vader Petrus was veehouder. Zijn moeder, die aan tuberculose leed, overleed op 41-jarige leeftijd. Zijn oudste zus deed samen met een buurmeisje van ongeveer 20 jaar de huishouding.

Na de lagere school wilde hij in Warmond naar het seminarie gaan, maar hij was er niet goed op voorbereid. Hij volgde daarom de Mulo in Delft en daar vervaagden zijn idealen. Hij volgde de tuinbouwschool en ging werken bij tuinders in het Westland, eerst zes jaar in Naaldwijk en vervolgens vijf in Wateringen.

Van 1 oktober 1936 tot 31 maart 1937 vervulde Wim zijn dienstplicht bij het Grenadiers-Regiment Waalsdorp in Den Haag. Toen de mobilisatie werd afgekondigd moest hij weer in dienst van 29 augustus 1939 tot 15 mei 1940, opnieuw bij de grenadiers in Den Haag.
In juni 1940 begon Wim, met een van zijn broers, als zelfstandig tuinder in Schipluiden.

Maar het ideaal van vroeger was niet helemaal verdwenen. Wim ging kijken in Teteringen en pater Jan Drost, die toen voor de postulanten en novicen zorgde, kwam bij hem thuis. Wim deed de tuin over aan zijn broer en ging naar Teteringen. Op 4 november 1946 begon hij daar zijn postulaat.

Met uitzondering van enkele korte perioden in Steyl, Soesterberg, Heide, Overijse en Deurne bleef Wim zijn hele verdere leven in Teteringen. Op 7 november 1947 begon hij daar zijn noviciaat en ontving de naam Nicolaas. Twee jaar later, ook op 7 november, legde hij daar zijn eerste geloften af.

In 1953 was hij een jaar propagandist voor de tijdschriften, kalenders en almanakken. Van 7 mei tot 7 november 1955 bereidde hij zich in Deurne voor op de eeuwige geloften die hij daar op het feest van St.-Willibrord, zijn patroonheilige, aflegde.

Van beroep was Wim gediplomeerd tuinder maar tijdens en na het noviciaat werd hem werk in huis opgedragen omdat er al broeders waren die voor de tuin zorgden. Elf jaar lang was hij koster tot 1961. Zo had hij ook de zorg voor de bloemen in de kapel. Op 29 augustus 1956 haalde hij zijn diploma als bloemist. In Deurne hielp hij het park ontwerpen. Alles moest daar nog aangelegd worden, want het huis bestond pas één jaar.
In 1961 vertrok hij naar Teteringen en in zijn latere leven naar het zorgcentrum Zuiderhout. Op beide plaatsen zorgde hij nog vele jaren voor de tuin.
In het zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen overleed hij onverwacht op 29 januari 1995 en werd daar begraven op het kerkhof.

Bewoners van het Missiehuis

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.