U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Werkgroep archeologie

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:17.325.jpg|350px|thumb|Enkele archeologische vondsten in [[Deurne]].]]
De werkgroep '''archeologie''' van heemkundekring H.N. Ouwerling heeft lange tijd weinig belangstelling gehad en de activiteiten stonden op een laag pitje, waardoor waarschijnlijk veel belangrijk materiaal voorgoed verloren is gegaan. Met de grootschalige opgraving op het aan te leggen industrieterrein bij de [[Grote Bottel]] is men zich in brede kring bewust geworden van cultuurhistorische betekenis van archeologie.
[[Bestand:31.076.jpg|350px|thumb|Zoeken naar de door [[Anton Vissers]] verstopte munten.]]
[[Bestand:31.057.jpg|350px|thumb|Leden van de [[werkgroep archeologie]]]]
De '''werkgroep archeologie''' van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] had lange tijd weinig belangstelling en de activiteiten stonden op een laag pitje, waardoor waarschijnlijk veel belangrijk archeologisch materiaal voorgoed verloren is gegaan. Met de grootschalige opgraving voor de aanleg van het [[Grote Bottel (bedrijventerrein)|bedrijventerrein Grote Bottel]] werd men zich in brede kring bewust van cultuurhistorische betekenis van archeologie.




De archeologische activiteiten worden binnen de heemkundekring gecoördineerd door de ''werkgroep archeologie''. De activiteiten van deze werkgroep zijn nogal gevarieerd.  
De archeologische activiteiten worden binnen de [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] gecoördineerd door de werkgroep Archeologie. De activiteiten van deze werkgroep zijn nogal gevarieerd.  
* Het in kaart brengen van het archeologisch erfgoed in [[Deurne]].
 
* Het archiveren van documentatie over oude en recente [[archeologische vondsten]].
* Het in kaart brengen van het archeologisch erfgoed in Deurne.
* Het bijhouden van documentatie van nieuwe archeologische vondsten.
* Het beoordelen van plannen waarbij bodemverstoring optreedt, in relatie tot archeologie.
* Het beoordelen van plannen waarbij bodemverstoring optreedt, in relatie tot archeologie.
* Het treffen van voorzieningen tot bescherming van waardevolle archeologische locaties.
* Het treffen van voorzieningen tot bescherming van waardevolle archeologische locaties.
* Bezwaarmaking tegen de uitvoering van plannen waarbij mogelijk waardevolle archeologie zonder voldoende nauwgezet onderzoek verloren dreigt te gaan.
* Het bezwaarmaking tegen uitvoering van plannen waarbij mogelijk waardevolle archeologie zonder voldoende nauwgezet onderzoek verloren dreigt te gaan.
* Het inbrengen van deskundigheid en/of mobilisatie van de publieke opinie.
* Het inbrengen van deskundigheid en/of mobilisatie van de publieke opinie.
* De berging, het onderzoek, de beschrijving en het beheer van archeologische vondsten.
* De berging, het onderzoek, de beschrijving en het beheer van vondsten.
* Het doen of begeleiding van archeologische publicaties.
* Het doen of begeleiding van archeologische publicaties.
* Bij de inwoners van Deurne belangstelling wekken voor archeologie.
* Bij de inwoners van Deurne belangstelling wekken voor archeologie.
Regel 18: Regel 16:
In de kelder van het [[heemhuis]] is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten.
In de kelder van het [[heemhuis]] is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten.


Educatie op archeologisch gebied van leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs is onderdeel van de activiteiten van de werkgroep. Zo kregen op 24 maart 2017 de leerlingen van de twee groepen zes van [[basisschool De Zonnebloem]] in [[Liessel]] een archeologieles van [[Nicole Scharp]] en [[Louis Litjens]].  
Op 24 maart 2017 kregen de leerlingen van de twee groepen zes van de [[basisschool De Zonnebloem|Liesselse basisschool]] een uur archeologieles van [[Nicole Scharp]] en van [[Louis Litjens]]
 
Aan de hand van een PowerPoint presentatie vertelden Nicole Scharp en Louis Litjens over wat heemkunde en archeologie is, hoe sporen van het verleden gezocht kunnen worden, over diverse vondsten in Liessel en over de Historische Waardekaart van de gemeente [[Deurne]].
 
De kinderen stelden veel vragen en volgden de les aandachtig. Ze mochten ook meegebrachte objecten uit de [[archeologiekelder]] van de heemkundekring betasten, zoals versteend hout, varens en schelpen, en uitvoerig een vuursteen, detector, foto’s, een kopie van de gouden helm, walviswervels, boeken en kaarten bekijken.
 
Het ging veelal om vondsten uit Liessel zoals die van de Brink, Willige Laagt en het [[Blokhuis]] en de vuurstenen van de heer Teeuwen. Die vondsten dateren uit de prehistorie, ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen.  
 
De leerlingen werd gevraagd of zij zelf ook ooit iets hadden opgegraven. Zij vonden o.a. plastic, een fietsenstandaard, een kunstgebit, botten, etc. De kinderen zullen hiervan nu ook een ‘Historische Waardekaart’ gaan maken, die door de gelegenheidsdocenten beoordeeld en beantwoord wordt. Voor hen was er een ‘chocolade merci’ en een door de leerlingen gemaakte toepasselijke kaart met Romeinse helm.
 
 
==Externe link==
* [http://www.heemkundekringdeurne.nl/ Officiële website van Heemkundekring H.N. Ouwerling]


De werkgroep archeologie was betrokken bij meerdere archeologische opgravingen en vondsten, zoals:
* De opgraving na de sloop van de voormalige [[bierbrouwerij De Pelikaan]] in 1983.
* De opgravingen van [[kannenbuizen uit Zeilberg]] in 1994 en 2009.
* De opgraving bij de aanleg van een overstortbassin voor regenwater op het [[De kastelen aan het Haageind|kasteelterrein]] in 1998.
* De grootschalige opgraving bij de [[Grote Bottel (bedrijventerrein)|Grote Bottel]] in 2005 en 2006.
* Het [[archeologisch onderzoek Willige Laagt in Liessel]] in het najaar van 2010.
* Het archeologisch onderzoek bij de planvorming en uitvoering van de [[ecologische verbindingszone Astense Aa]] in 2012 en 2013.
* De [[archeologische vondst van Romeins aardewerk in de Limburgstraat]] door de amateur-archeoloog Penders in 2016.


[[categorie:Archeologie]]
[[categorie:Archeologie| ]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)