U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Werkgemeenschap Vreugde en Arbeid

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De werkgemeenschap Vreugde en Arbeid, gesticht door het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en opgericht om het geestelijk en lichamelijk welzijn van arbeiders te verbeteren, kende ook een Deurnese afdeling.


De Werkgemeenschap Vreugde en Arbeid verzorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral culturele avonden voor leden en niet-leden. De werkgemeenschap bestond uit de afdelingen: Verbinding, Pers en Propaganda, Culturele Ontspanning, Lichamelijke Ontwikkeling, Reizen en Vakantie, Geldzaken, Algemene Zaken en Volksontwikkeling. Er waren provinciale en plaatselijke bureaus en ‘provinciale dienstkamers’. In bedrijven werd het front vertegenwoordigd door de ‘sociale voorman’.

Behalve dat Vreugde en Arbeid "passend vermaak" wilde bieden dienden zo’n voorstellingen ook een propagandistisch doel. Zo organiseerde de afdeling Deurne op vrijdag 6 februari 1942 in Bio Vink een filmavond. Men draaide de toen zeer bekende Nederlands sprekende film met Lilly Bouwmeester “Vadertje Langbeen”.

De toegangsprijs was 25 cent voor georganiseerden en hun huisgenoten, 35 cent voor ongeorganiseerden “alle rechten inbegrepen en een beperkt aantal werkloozenkaarten van 10 ct. op vertoon van hun inschrijvingskaart van de arbeidsbemiddeling”.

Kaartverkoop verliep via Johannes Spang , Zeilbergscheweg Z.15b en Arnoldus Huizing, Liesselscheweg A.114 (later Oude Liesselseweg 40) en aan de zaal.