U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Weijerweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


De Weijerweg (Weyerweg) lag voor de annexatie door Helmond in de gemeente Deurne en voor 1 januari 1926 in de gemeente Vlierden.


De straat Weijerweg ontleent haar naam aan het aldaar gelegen toponiem de Weijer. De oorspronkelijke betekenis van weijer is vijver. Inderdaad werd hier vroeger vis gevangen of was er althans water dat daartoe geschikt was, zoals Jan Timmers in het artikel Weijers in Deurne en Vlierden" duidelijk maakte.[1]

Rond 1685 was er blijkbaar onenigheid ontstaan over de vraag wie er gebruik mocht maken van de vruchtbare heide- en weidegronden op de Brouwhuise Weijer, zo blijkt onder meer uit de volgende, op 16 oktober 1685 door de 75-jarige schepen Frans Mathijssen de Groodt afgelegde, verklaring:

.. dat hij weet dat de inwoners van Vlierden 40 jaeren herwaerts den Brouwhuysse Wijer, altijd onbewoond, vreedelijck en gerustelijcken met haere bestialen met weyden hebben gebruyckt daernae drijvende hunne peerden, beesten ende scaepen dweerts den geheelen Wijer door tot de Brouwhuysseackers toe, sonder dat de selve innegesetene van Vlierden daerinne sijn geturbeert.

Hij wist een en ander omdat hij in de jaren 1633 en '34 op Brouwhuis woonde, dat toen nog bestond uit slechts twee hoeven. Ook de 74-jarige meester Antony Canters legde toen een dergelijke verklaring af:

.. dat hij omtrent 40 jaar geleden dickwils heeft verkeert ontrent den Brouwhuijsse Wijer, int passeren ende repasseren naer de stadt Helmondt tsij met vaeren ofte gaen, en alsdoen gesien te hebben dat de innegesetenen van Vlierden den voornoemden Brouwhuijsse Wijer peyselijck ende vredelijck met alderhande bestialen hebben gebruijckt, liber ende vrije sonder daerin op enigerlei manieren geturbeert te sijn geweest".[2]


Bij de straatnaamgeving per 1 januari 1955 woonden vijf gezinnen aan de Weijerweg.

Bewoners van de Weijerweg in 1955
hoofdbewoner adres tot 1955 adres vanaf 1955
Hendricus Martens Br.28 Weijerweg 5
Johannes T. de Groot Br.29 Weijerweg 4
Wilhelmus van der Heijden Br.30 Weijerweg 1
Antonie Verberne Br.31 Weijerweg 3
Henricus J. Kuijpers Br.31 Weijerweg 3

Zie ook de historische huisnummering van Wijk Br 1930-1955.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Jan Timmers - Weijers in Vlierden en Deurne in D'n Uytbeyndel nummer 102 (oktober 2020) blz. 22-42.
  2. Collectie Frits Slaats Rechterlijk archief Asten inv.nr. 108 folio 21-21 verso.