Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Waaggebouw

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1905 werd het Raadhuis in Deurne opgeleverd. Op de begane grond van het pand bevond zich ook een waag en daardoor deed het gebouw tevens dienst als Waaggebouw.


Inleiding[bewerken]

Een waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Het werd ook wel geschreven als waeghe of waech. Handelaren werden verplicht producten zoals kaas en boter in de gemeentelijke waag te laten wegen.

Gemeente Deurne en Liessel[bewerken]

In de gemeente Deurne en Liessel werd in 1804 de botermarkt en waag in het leven geroepen. De toestemming tot de ingebruikstelling van de Deurnese waag was officieel per 21 maart 1805 en kwam van het departementaal bestuur.

Al eerder in 1801 mocht een wekelijkse botermarkt worden gehouden. Er dienden wel de nodige richtlijnen te worden vastgesteld. Zo luidden enkele bepalingen, dat alle ingezetenen van Deurne, met uitzondering van Liessel en de Moostdijk, verplicht waren de boter op de botermarkt in Deurne te koop aan te bieden. De boter moest op de gemeentelijke waag worden gewogen; dit alles bij nalatigheid op straffe van 15 gulden boete.

De Deurnese waag diende niet alleen ter weging van boter. Ook waren ten gerieve van de ingezetenen en "andere handeldrijvenden" mogelijkheden geschapen andere koopwaren te wegen; als voorbeelden werden genoemd, varkens, vlees, ham, honing, reusel of vet, wol en hop.

De eerste weging vond dinsdag 9 juli 1805 plaats en als pachter trad Jan van de Kerkhof op. Hij kreeg de beschikking over een ijzeren balans met houten schalen, touwen en een aantal ijzeren en loden gewichten. De waag bleef tot het jaar 1816 als zodanig in gebruik.