U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vreekwijk: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(Tekst vervangen door "{{dpintro}} *Vreekwijk (gehucht) *Internaat Vreekwijk *NAD-kamp Vreekwijk *Vreewijk, oude benaming van het gehucht Vreekwijk {{dp}}")
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:28.941.jpg|thumb|400px|Luchtfoto van Vreekwijk in 1995.<br>Foto: collectie Hennie Slaats]]
{{dpintro}}
'''Vreekwijk''', van 1950 tot 1955 als [[Vreewijk]] beschreven, is een buurtschap in de [[gemeente Deurne]], in de volksmond ook wel ''t Vrèèk'' genoemd.
*[[Vreekwijk (gehucht)]]
 
*[[Internaat Vreekwijk]]
 
*[[NAD-kamp Vreekwijk]]
==Ligging en oudste geschiedenis==
*[[Vreewijk]], oude benaming van het gehucht Vreekwijk
De buurtschap Vreekwijk is gelegen aan de zuidzijde van de aaneengesloten Deurnese akker, waaromheen onder meer ook de buurtschappen [[Derp]], [[Veldheuvel]], [[Breemortel]], [[Zeilberg]] en [[Haageind]] en de kom van het dorp Deurne lagen. Aan de oostzijde sloot de akker aan op de [[Heiakker]], een tweede akkercomplex.
{{dp}}
 
Vreekwijk wordt gekenmerkt door de ligging aan een voorname noord-zuidroute, namelijk de weg van 's-Hertogenbosch langs een zijbreuk van de [[Peelrandbreuk]] en via Meijel naar Keulen. Deze weg markeert dan ook niet alleen de westzijde van het middeleeuwse akker-complex, maar tevens een zijbreuk van deze [[geologie|geologische]] breuklijn.<br>
De oudste vermelding van de naam dateert uit 1271, zij het in de vorm van een persoonsnaam. In Vreekwijk werden jaarlijks op 17 maart, de feestdag van Sint-Geertruida, de bestuurders van Deurne benoemd en de dorpsreglementen vastgesteld. Vermoed wordt wel, dat dit ''ritueel'' een overblijfsel van een ''Germaans'' lokaal bestuurssysteem is.
 
==Wegenpatroon==
De noord-zuidroute via het voormalige [[Oude Stappad]] en de [[Oude Vreewijkseweg]] (bij de latere officiële vaststelling van de straatnaam is voor een niet-historisch verantwoorde spelling gekozen) wordt bij de buurtschap nog altijd onderbroken door een driehoekig open terrein met een drinkpoel. In Drenthe zouden we dit wel brink noemen, doch de gebruikelijke Brabantse term is ''heuvel'' of ''plaetse''. Geen van deze twee termen is echter bekend uit Vreekwijk; het terrein is hier naamloos gebleven.
De weg van het open terrein tot de [[Vreekwijkse Loop]] kreeg de naam ''Oude Vreekwijkse weg'' (later verviel dus de -k-), terwijl het parallelle deel van de huidige Liesselseweg de naam ''Vreekwijkse weg'' droeg. Ook de woningen langs de Liesselseweg werden wel tot Vreekwijk gerekend. De sportvereniging [[Racing Boys]] kan daarmee als een Vreekwijkse vereniging worden gezien.
 
==Beemd==
Tussen [[Breemortel]] en Vreekwijk was een [[beemd]] die de naam [[Aardborn]] of Aardbron droeg.
 
==Naoorlogse ontwikkelingen==
In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde het karakter van Vreekwijk ingrijpend. Men zag het industrieterrein ''Leemskuilen'' naderen, het ''Oude Stappad'' opslokkend. Ook de verbinding naar de akker aan de oostzijde, de ''Lijkweg'', werd door de aanleg van bedrijventerrein ''de Kranenmortel'' verstoord. De akker ten noorden van de buurtschap werd afgegraven en volgebouwd zonder [[archeologie|archeologisch]] onderzoek, zodat mogelijke resten van een vol-middeleeuwse of oudere voorganger van de buurtschap, die aldaar zeker te verwachten waren, als verloren moeten worden beschouwd.
 
Een ruilverkaveling werd doorgevoerd, waarbij de ''Engstraat'' werd weggeploegd en enkele bolle akkers werden vlakgeschoven. Aan het einde van die eeuw was de agrarische bewoning vrijwel volledig verdwenen, en werden enkele boerderijen onherkenbaar verbouwd tot burgerwoningen. Momenteel is de aanleg van een zuidelijke rondweg rond Deurne de voornaamste bedreiging voor Vreekwijk en zijn omgeving.
 
In het bosgebied op de voormalige heide ten zuiden van Vreekwijk werd in de naoorlogse periode het [[Internaat Vreekwijk]] gesticht, een onderdeel van het ''Bijzonder Jeugdwerk Brabant.'' In het internaat aan de ''Mr. De Jonghlaan'' wordt aan moeilijk opvoedbare jongeren een vak geleerd. Binnen de kom van Deurne staat onder meer aan de [[Geul]] in de wijk [[Koolhof]] een huis waar jongeren onder beleiding semi-zelfstandig wonen.
 
==De naam Vreekwijk==
De naam Vreekwijk werd door [[Hendrik Ouwerling]] verklaard als ''Vredewijk'', en moet volgens hem dus feitelijk ''Vreewijk'' zijn geweest (vree is een korte vorm van vrede, zoals veer naast veder en moer naast moeder bestaat). Naamkundig is dit echter uiterst twijfelachtig, omdat in de meeste vormen de k-klank aan het einde van de eerste lettergreep vrijwel altijd voorkomt: ''Vrekewijc'' (1387), ''Vreqvick'' (1418), ''Vreckwijck'' (1498), ''Vreyckwijck'' (1530), ''ten Vreck'' (1621), ''Wreeckwijck'' (1659), ''de Vrecksenacker'' (1694), ''Vrekweijk'' (1796), ''Vrekweijk'' (1841). Ouwerling heeft het dus vermoedelijk niet bij het rechte eind gehad.
 
[[Categorie:Buurtschap]]

Versie van 8 mrt 2016 12:59

Vreekwijk kan verwijzen naar:


Disambig-dark svg.png
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen en gebruiken van de term Vreekwijk.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Vreekwijk en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in DeurneWiki terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.