U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Voetreis naar Lourdes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 16 nov 2011 om 22:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Coll GvH-007 LR.jpg
Van links naar rechts: Paul van Elten, Jan van Hoek, Jan Rooijakkers, Jan Maas en Jan Welten. Foto is voor vertrek genomen bij Paul van Elten achter het huis en is beschikbaar gesteld door Gerard van Hoek (zoon van Jan).
Jan WeltenJan MaasJan van HoekJan Rooijakkers
De vier Jannen. Ga over de foto voor de namen. Foto beschikbaar gesteld door fam. Van Otterdijk-Welten.

De voetreis naar Lourdes, die in 1934 werd ondernomen door Jan Welten, Jan Rooijakkers, Jan van Hoek, Jan Maas (de vier Jantjes) en Paul van Elten trok destijds veel aandacht.


In 1934, midden in de crisisjaren, vatte een viertal werkeloze Deurnese jongemannen, de vier Jantjes, het plan op om een voetreis naar Lourdes te maken. Later zou zich daar ook nog Paul van Elten bijvoegen.

Ze voorzagen in hun levensonderhoud door de opbrengst van de verkoop van ansichtkaarten, die ze bij drukkerij Keijzers hadden drukken en waarop een foto van de vier helden zelf stond.

Op zondag 24 juni 1934 vertrok het vijftal uit Deurne, na eerst de mis te hebben bijgewoond en van een stevig ontbijt in huize Van Elten te hebben genoten. Over de te volgen route had het vijftal zich vooraf uitvoerig laten voorlichten door Jantje van Lieshout uit Helmond, een bekende wereldreiziger per fiets van die dagen. Ook veel Deurnenaren verleenden de wandelaars hand- en spandiensten. Antoon van Griensven zorgde op het gemeentehuis voor de benodigde reisdocumenten, dokter Verhaegen gaf medische adviezen en medicijnen en ook veel plaatselijke middenstanders gaven extra support. Zo sponsorde Hanneske van den Eijnde de wandelaars met gratis Robinson-schoenen, uiteraard wel met de voorwaarde dat na afloop de stappers in zijn etalage aan de Stationsstraat 5 tentoongesteld moesten worden.

Het vijftal trok een handkar mee waarin hun kampeerspullen etc. vervoerd werd en waarop in rood-wit-blauw "Deurne-Holland-Lourdes" was geschilderd.

Op 29 juli arriveerde het vijftal in Lourdes en precies vijf weken later op zondag 2 september werden de wandelaars onder overweldigende belangstelling op de Vlierdenseweg welkom geheten in Deurne. Uiteraard ontbrak de harmonie niet en ook het Deurnes Mannenkoor, de pastoor en de burgemeester heetten de plaatelijke helden welkom. Rijvereniging Rust Roest en voetbalvereniging DOS waren hen zelfs tegemoet gegaan en hadden de wandelaars vanaf Ommel begeleid. Ze hadden in ruim twee maanden 2570 kilometers afgelegd.

In het Nieuwsblad van Deurne werd door Paul van Elten van week tot week uitgebreid verslag gedaan van het verloop van de voetreis.[1]

In 1937 ging Jan Welten samen met Frans van Hoek, een broer van Jan van Hoek, te voet naar Rome, sportief gezien een grotere prestatie die echter minder publiciteit kreeg.

Paul van EltenJan MaasJan WeltenEen onbekende Nederlandse geestelijke die met de trein naar Lourdes was gereisd.Jan van HoekJan Rooijakkers
De Lourdesgangers. Ga over de foto voor de namen. Foto beschikbaar gesteld door Gerard van Hoek.
Referenties
  1. Deze verslagen zijn te lezen op de website van Docu-Data-Deurne