Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Vlierden (gemeente)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 27 jan 2014 om 09:37
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:05.610.jpg
Deze oude grenssteen staat / stond langs de Zuidwillemsvaart

Tot 1 januari 1926 was de Vlierden een zelfstandige gemeente. Op die datum fuseerden de gemeente Deurne en Liessel en de gemeente Vlierden tot de nieuwe gemeente Deurne.


In de memorie van toelichting behorende bij het wetsontwerp “tot vereeniging van de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden” stond dat Vlierden op 1 januari 1924 met een bevolking van 742 inwoners tot de kleinste en minst bevolkte dorpen van het land behoorde. In de voorliggende 25 jaar was het inwonertal van Vlierden slechts met 150 ingezetenen gegroeid. De oppervlakte van de gemeente besloeg 1935 hectare.

Bovendien werd gememoreerd dat de ligging van Vlierden tov de gemeente Deurne en Liessel zodanig was dat de ingezetenen van Vlierden het centrum van Deurne gemakkelijker konden bereiken dan de ingezetenen van Liessel en Neerkant. “Aard en opvattingen” van beide bevolkingsgroepen waren nagenoeg gelijk zo werd gesteld.

Met de samenvoeging van de beide gemeenten per 1 januari 1926 werd een kostenbesparing van 5106 gulden gerealiseerd voor algemeen bestuur. Daar stond een post van 1000 gulden aan meeruitgaven tegenover.

Zowel de Heerlijkheid Deurne , de Heerlijkheid Liessel als de heerlijkheid Vlierden zijn territoriaal en bestuurlijk voortzettingen van heerlijkheden onder het Ancien Régime.

Zie ook het overzicht van Burgemeesters van de voormalige gemeente Vlierden

Bron

  • Nieuwe Rotterdamse Courant van 9 april 1925