Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Theodorus Petrus Mooij (1924-2018)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broeder Hiëronymus Mooij
Br. Dirk Mooij.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Petrus Mooij
Roepnaam Dirk
Geboorteplaats Udenhout
Geboortedatum 10 februari 1924
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 26 juni 2018
Beroep(en) broeder, missionaris, assistent, rector

Theodorus Petrus (Dirk) Mooij (1924-2018) had de kloosternaam broeder Hiëronymus en behoorde van 1953 tot 1955 tot de communiteit in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Hij was een zoon van Petrus Mooij (Amsterdam 1889-1973 Wognum)en Alida Rood (Spanbroek 1891-1957 Wognum) en het vierde kind uit een gezin van 4 jongens en 2 meisjes Zijn vader was timmerman, elektricien en tevens kassier van de plaatselijke Bank.

Na de lagere school volgde Dirk de tekenvakschool en de opleiding elektrotechniek. Hij ging daarna in eerste instantie bij zijn vader in het bedrijf meewerken. Een groot aantal familieleden van hem echter waren priester en daardoor voelde hij zich ook tot het religieuze leven aangetrokken. Op 5 november 1952 melde hij zich in Teteringen om broeder te worden. Na twee jaar noviciaat Missiehuis St. Willibrord in Deurne van mei 1953 tot mei 1955 legde hij op 8 mei de geloften af, waarmee hij zich bond aan de SVD. Hij kreeg de naam “Hiëronymus”.

Omdat hij technisch goed onderlegd was, werd hij in alle huizen van de orde ingezet om elektrische en andere problemen op te lossen. Het was ook om die reden dat hij in 1964 voor één jaar werd uitgezonden naar Congo om een technisch project in Bandundu af te maken. Echter ook daar was van alles te doen en uiteindelijk werd hij ingezet in een gebied zo groot als België. Dat ene jaar werd feitelijk anderhalf jaar. In 1968 liet hij weten graag nog voor twee of drie jaar terug te willen gaan, maar vanwege de moeilijke situatie in het land in die tijd werd hem dat afgeraden.

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig werd het missiehuis in Teteringen omgebouwd tot zorgcentrum en Dirk werd in die jaren aangesteld als hoofd technische dienst. Hij deed dit tot hij met de VUT ging op 1 september 1985.

Daarna ging hij aan de slag als vrijwilliger. Dat hij ook als zodanig erg gewaardeerd werd bleek wel uit het feit, dat hij op 29 januari 2008 werd uitgeroepen tot “Vrijwilliger van het Jaar”. In 1977 werd hij gekozen tot assistent rector. Echter in de loop van de jaren daarna liet de Congregatie voor de Religieuzen en Seculiere Instituten weten dat een broeder geen assistent rector mocht zijn. Het Generalaat ondernam daarna echter geen stappen en Dirk vervulde gewoon dat ambt, met of zonder verlof van Boven. Tot slot was hij ook nog de “hoffotograaf” en koster, mantelzorger en postbode. Een echte duizendpoot dus.

Actief tot op zijn laatste dag is hij op 26 juni 2018 geheel onverwachts in zijn slaap overleden.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.