U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Strohulzenfabriek Lohe

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
links de strohulzenfabriek Lohe en rechts het woonhuis van directeur Lohe

Strohulzenfabriek Lohe aan de Spoorstraat , later Stationsstraat B.105, en weer later Stationsstraat 110, werd in 1859 gebouwd door Johannes Hermann Lohe.


Johan Lohe, in Deurne ook wel Loke genoemd, was directeur van de stroohulzenfabriek en woonde zelf in het huis met het huidige adres Stationsstraat 91, tegenover het fabrieksgebouw. In het rechtse gedeelte van zijn woning (nu Stationsstraat 93) was toen naar verluid een commerciële kantoorruimte voor de fabriek gehuisvest.

Tot omstreeks 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts. Hub van Doorne probeerde de fabriek via een overname en de stichting van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne het bedrijf nog te redden, maar ook hem lukte dat niet.

Na de liquidatie van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne werd het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd aan Joannes Hendrikus Maria Hermans (1908-1993) die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de Langstraat 134 verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.

Voor de latere geschiedenis van het gebouw zie onder Stationsstraat 110