U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Steenhouwerij Driessen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Toen Willy Driessen in 1969 overleed maakte zijn opvolger Gerard Drieshen deze gedenksteen voor op zijn graf. De jaartallen 1945-1969 duiden hierbij niet op de datum van geboorte en overlijden maar op de periode dat Willy (mede) eigenaar was van het bedrijf. De gedenksteen is anno 2013 nog steeds bewaard gebleven en staat achter in de tuin van het huis aan de Schutsboom waar de steenhouwerij destijds kantoor hield.
Foto Theo Vosmeer (juli 2013)
Uit archief Willibrordusparochie Deurne-centrum inv. nr. II.V.C.6
Advertentie in Weekblad voor Deurne 1990

Steenhouwerij Driessen werd in 1945 opgericht en in 1969 overgenomen door Gerard Drieshen waardoor de naam wijzigde in Steenhouwerij Drieshen.


Direct na de Tweede Wereldoorlog vestigde Willem Driessen (1919-1969), samen met zijn broer Andreas Johannes (André) Driessen (1927-1988) en Ties Donkers uit Helmond, een steenhouwerij in de voormalige beeldenfabriek van Heinrich Cerfontaine (1892-1957) aan de Stationslaan 17 in Deurne. In die tijd trad de metselaar Heinrich (Hendrik) Drieshen (1913-1976), een andere broer van Willy en André, op provisiebasis op als verkoper.

In de steenhouwerij werd alleen maar Terrazzo als basismateriaal verwerkt. Moesten de grafmonumenten geplaatst worden dan zorgde "verre buurman" Henricus Johannes (Harrie) van Horik (1917-2004) met zijn paard en wagen of tractor voor het vervoer. Later werd daar voerman Petrus (Piet) Heesmans (1897-1981) bij ingeschakeld.

Niet lang na de oprichting van de steenhouwerij verliet Ties Donkers het bedrijf wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. André koos er in 1967 voor om bij Kemie in Asten te gaan werken.

Alleen overgebleven werd Willy rond 1968 getroffen door een ernstige ziekte. Hendrik’s zoon Gerard, die werkzaam was bij steenhouwerij Raaymakers in de Molenstraat in Helmond, kwam toen in dienst. Na het overlijden van Willy in 1969 werd de steenhouwerij door Gerard overgenomen, de naam van het bedrijf veranderde toen in “steenhouwerij Drieshen” en verhuisde naar de Margrietstraat in Zeilberg waar Gerard woonachtig was.

Met name op de Deurnese begraafplaatsen zijn nog veel ambachtelijke werken van steenhouwerij Driessen terug te vinden. [1]


Referenties
  1. Toen Henk en Wilma van Esdonk het pand Stationslaan 17 in 1990 kochten bleken er veel puinrestanten in de grond te zitten. Het was in die tijd niet ongebruikelijk om afval in te graven. Henk en Wilma besloten het te verwijderen en uiteindelijk moest er een vrachtwagen vol met puin afgevoerd worden, waarschijnlijk nog afkomstig van steenhouwerij Driessen en/of de beeldenfabriek van Cerfontaine