Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Sproofssluis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Sproefssluis)
Ga naar: navigatie, zoeken

Sproofssluis is vanouds het grenspunt tussen de gemeenten Vlierden, Deurne en Bakel en Milheeze.


Sproofssluis, ook wel Sproossluis, proostsluis (proostsluizen)[1] genoemd, was een sluis, waarmee de waterstand van Elskensweijer geregeld kon worden. Bij de uitgifte van de gemeente van Bakel op 3 maart 1325[2] en de bevestiging daarvan in 1465 wordt deze sluis al genoemd. Dit verklaart ook tevens de herkomst van deze vreemde naam, namelijk de sluis van de proost (van Wassenberg) die daar voor 1325 reeds bezittingen had. Deze naam werd in de loop der tijd verbasterd tot Sproeffs- of Sproofssluis. In 1672 braken de Franse soldaten van Condé een sluis af en namen die mee, mogelijk gaat het hier om Sproofssluis bij Elskensweijer.[3]

Als grenspunt werd het ook nog genoemd bij de vaststelling van het jachtgebied van de heer van Deurne in de jaren 1807-1809 en bij de invoering van het kadaster van Bakel in 1811 en van Deurne in 1832.


Referenties
  1. >Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010, neemt het lemma op in de meervoudsvorm: Proostsluizen.
  2. In een 16e eeuwse afschrift in het Cartularium van Mierlo van die uitgifte is sprake van: ende van daer totte palen van de Vlierden bij des Proost Waeren van Wassenberge, het gaat hier waarschijnlijk om een schrijf- of transcriptiefout.
  3. A.M. Frenken - Helmond in het Verleden, blz. 156.