U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Slagerij J. van der Ven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 24 nov 2019 om 09:22 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De veel bezongen '''Slagerij J. van der Ven''' uit het door Friso Wiegersma geschreven lied Het Dorp was feitelijk de anno 2019 nog steeds bestaande Slage...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De veel bezongen Slagerij J. van der Ven uit het door Friso Wiegersma geschreven lied Het Dorp was feitelijk de anno 2019 nog steeds bestaande Slagerij Van Goch, destijds gevestigd in de Schoolstraat in Deurne


Carel van Goch (1896-1942), de grondlegger / eigenaar van slagerij Van Goch stierf in 1942 op 46-jarige leeftijd. Hij liet een vrouw met 10 kinderen achter terwijl het 11e kind onderweg was. Het oudste kind, zijn zoon Johannes Theodorus (Jo) van Goch (1926-2013) was op dat moment nog maar 16 jaar oud en zat op de Sint-Henricusulo in Deurne.


De overbuurman Johannes Henricus Antonius (Jan) van de Ven (1911-1983), woonachtig op het adres F.81, ook slager van beroep en werkzaam bij een slager in Venlo, bood uitkomst.


Jan werd aangesteld als bedrijfsleider van Slagerij Van Goch, Jo van Goch werd van de Ulo gehaald en werd door Jan van de Ven opgeleid / begeleid tot slager en heeft uiteindelijk de slagerij voort kunnen zetten.


De moeder van Friso Wiegersma, Petronella Johanna Antonia Maria Daniëls (1892-1962), onderhield warme banden met de familie Van de Ven. Op zondag, op weg van de kerk naar huis, deed ze steevast huize Van de Ven aan.


Door hem te vernoemen in het lied "Het Dorp" heeft Friso Wiegersma waarschijnlijk Jan van der Ven willen eren voor de hulp die hij destijds bood aan de familie Van Goch.

Bron

Vriendelijke mededeling in 2019 van mevrouw Riek van Goch-de Klein, de weduwe van Jo van Goch