U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Slagerij J. van der Ven: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De veel bezongen '''Slagerij J. van der Ven''' uit het door [[Friso Wiegersma]] geschreven lied [[Het Dorp]] was feitelijk de anno 2019 nog steeds bestaande [[Slagerij Van Goch]], destijds gevestigd in de [[Schoolstraat]] in [[Deurne]]
De veel bezongen '''slagerij J. van der Ven''' uit het door [[Friso Wiegersma]] geschreven lied [[Het Dorp]] was feitelijk de nog steeds bestaande [[slagerij Van Goch]], destijds gevestigd in de [[Schoolstraat (Deurne)|Schoolstraat]] in Deurne.




[[Carel van Goch (1896-1942)|Carel van Goch]], de grondlegger en eigenaar van slagerij Van Goch, stierf in 1942 op 46-jarige leeftijd. Hij liet een vrouw met tien kinderen achter terwijl het elfde kind onderweg was. Het oudste kind, zijn zoon [[Johannes Theodorus van Goch (1926-2013)|Jo van Goch]], was op dat moment nog maar zestien jaar oud en zat op de [[Sint-Henricusulo]] in Deurne.


[[Carel van Goch (1896-1942)]], de grondlegger / eigenaar van slagerij Van Goch stierf in 1942 op 46-jarige leeftijd. Hij liet een vrouw met 10 kinderen achter terwijl het 11e kind onderweg was. Het oudste kind, zijn zoon [[Johannes Theodorus van Goch (1926-2013)|Johannes Theodorus (Jo) van Goch (1926-2013)]] was op dat moment nog maar 16 jaar oud en zat op de [[Sint-Henricusulo]] in Deurne.


De overbuurman [[Johannes Henricus Antonius van de Ven (1911-1983)|Jan van de Ven]], wonend op het adres [[Martinetstraat 7|F.81]], ook slager van beroep en werkzaam bij een slager in Venlo, bood uitkomst.


De overbuurman [[Johannes Henricus Antonius van de Ven (1911-1983)|Johannes Henricus Antonius (Jan) van de Ven (1911-1983)]], woonachtig op het adres F.81, ook slager van beroep en werkzaam bij een slager in Venlo, bood uitkomst.


Jan werd aangesteld als bedrijfsleider van slagerij Van Goch, Jo van Goch werd van de ulo gehaald. Hij werd door Jan van de Ven opgeleid en begeleid tot slager en heeft uiteindelijk de slagerij voort kunnen zetten.


Jan werd aangesteld als bedrijfsleider van Slagerij Van Goch, Jo van Goch werd van de Ulo gehaald en werd door Jan van de Ven opgeleid / begeleid tot slager en heeft uiteindelijk de slagerij voort kunnen zetten.  
De moeder van Friso Wiegersma, [[Hendrik Josephus Maria Wiegersma (1891-1969)|Nel Wiegersma-Daniëls]], onderhield warme banden met de familie Van de Ven. Als ze op zondag onderweg was van de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|kerk]] naar [[De Wieger (gebouw)|huis]], deed ze steevast huize Van de Ven aan.


Door hem te vernoemen in het lied ''Het Dorp'' heeft Friso Wiegersma waarschijnlijk Jan van de Ven willen eren voor de hulp die hij destijds bood aan de familie Van Goch.


De moeder van Friso Wiegersma, Petronella Johanna Antonia Maria Daniëls (1892-1962), onderhield warme banden met de familie Van der Ven. Op zondag,  op weg van de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|kerk]] naar [[De Wieger (gebouw)|huis]], deed ze steevast huize Van der Ven aan.
{{Appendix|2=
 
* Vriendelijke mededeling in 2019 van mevrouw Riek van Goch-de Klein, de weduwe van Jo van Goch
 
----
Door hem te vernoemen in het lied "Het Dorp" heeft Friso Wiegersma waarschijnlijk Jan van der Ven willen eren voor de hulp die hij destijds bood aan de familie Van Goch.
{{references}}
 
}}
== Bron ==
Vriendelijke mededeling in 2019 van mevrouw Riek van Goch-de Klein, de weduwe van Jo van Goch


[[categorie:slagerij]]
[[categorie:slagerij]]

Versie van 24 nov 2019 20:41

De veel bezongen slagerij J. van der Ven uit het door Friso Wiegersma geschreven lied Het Dorp was feitelijk de nog steeds bestaande slagerij Van Goch, destijds gevestigd in de Schoolstraat in Deurne.


Carel van Goch, de grondlegger en eigenaar van slagerij Van Goch, stierf in 1942 op 46-jarige leeftijd. Hij liet een vrouw met tien kinderen achter terwijl het elfde kind onderweg was. Het oudste kind, zijn zoon Jo van Goch, was op dat moment nog maar zestien jaar oud en zat op de Sint-Henricusulo in Deurne.


De overbuurman Jan van de Ven, wonend op het adres F.81, ook slager van beroep en werkzaam bij een slager in Venlo, bood uitkomst.


Jan werd aangesteld als bedrijfsleider van slagerij Van Goch, Jo van Goch werd van de ulo gehaald. Hij werd door Jan van de Ven opgeleid en begeleid tot slager en heeft uiteindelijk de slagerij voort kunnen zetten.

De moeder van Friso Wiegersma, Nel Wiegersma-Daniëls, onderhield warme banden met de familie Van de Ven. Als ze op zondag onderweg was van de kerk naar huis, deed ze steevast huize Van de Ven aan.

Door hem te vernoemen in het lied Het Dorp heeft Friso Wiegersma waarschijnlijk Jan van de Ven willen eren voor de hulp die hij destijds bood aan de familie Van Goch.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Vriendelijke mededeling in 2019 van mevrouw Riek van Goch-de Klein, de weduwe van Jo van Goch