U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint Jozefstraat: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 3: Regel 3:
 
[[Image:St Jozefstraat Deurne maart 2009.jpg|thumb|right|300px|]]
 
[[Image:St Jozefstraat Deurne maart 2009.jpg|thumb|right|300px|]]
  
De '''Sint Jozefstraat''' verbindt de [[Vlierdenseweg]] met de [[Liesselseweg]] en heette vroeger de [[Sint-Josephweg]].
+
De '''Sint Jozefstraat''' verbindt de [[Vlierdenseweg]] met de [[Liesselseweg]] en heette vroeger de [[Sint-Josephweg]]. Deze straat bestaat al eeuwen, maar was tot de stichting van de Sint-Jozefparochie niet meer dan een karrenspoor over de heide.
  
  

Versie van 27 aug 2014 16:37

Sint Jozefstraat Deurne richting Vlierdenseweg 2009.jpg
Sint Jozefstraat Deurne rijwielhandel vd Broek 2009.jpg
St Jozefstraat Deurne maart 2009.jpg

De Sint Jozefstraat verbindt de Vlierdenseweg met de Liesselseweg en heette vroeger de Sint-Josephweg. Deze straat bestaat al eeuwen, maar was tot de stichting van de Sint-Jozefparochie niet meer dan een karrenspoor over de heide.


Het jaartal 1920 speelt een belangrijke rol in de geschiedenis Sint Jozefstraat en -parochie. Niet alleen werd toen de parochie gesticht maar ook werden de eerste twintig nieuwe woningen van de woningbouwvereniging Deurne in gebruik genomen en de kerk aan de Sint Jozefstraat 35 gebouwd. Aanvankelijk had men deze gepland in de Burgemeester Roefslaan (destijds Hertsweg).

Zelfs had het parochiebestuur er al een huisje met een flinke lap grond gekocht van Jan Welten. Maar de plannen werden gewijzigd en er werd uiteindelijk gebouwd in de Derpse Hei in het "Pastoorsbos", zoals dat later zou gaan heten. De naam voor de straat was niet moeilijk te vinden, net als de parochie zou ook de hoofdstraat genoemd worden naar St.Jozef, de patroonheilige van de werklieden. Aanvankelijk zou onze straat "Kerkweg van St.Joseph" gaan heten, in 1930 werd officieel de naam St.Josephweg vastgesteld en sinds 1953 is het de St.Jozefstraat. Ook in 1920 was Huub Wijnands uit Swalmen een van de pioniers in de St.Jozefstraat met zijn winkel in koloniale waren en café Parkzicht, dat in 1931 werd overgenomen door Albert den Holder. Pastoor van Abeelen, de opvolger van bouwpastoor Meuwese, zorgde ervoor dat er in 1923 een Heilig Hartbeeld in het straatbeeld verscheen, toen nog in het Heilig Hartpark tegenover de kerk. In 1927 zou een deel van dat park moeten wijken voor de bouw van het inmiddels weer verdwenen Sint-Jozefklooster.

Velen weten niet dat de kerk zijn huidige gedaante pas in 1939 kreeg. Tot dat jaar moest men het in de St.Jozefparochie zonder toren stellen en werd het angelusklokje geluid vanuit de dakruiter boven het priesterkoor. De grotere klok, die in 1939 in de door de Eindhovense architect Geenen ontworpen zadeldaktoren werd gehangen, verdween weer bij de klokkenroof van 11 november 1942. Over de kwaliteit van de St. Jozefstraat in vroeger jaren moeten we geen al te hoge dunk hebben, in een raadsvergadering van 1930 stelde raadslid Willem Wijnen zelfs dat het bij regenachtig weer onmogelijk was om met droge voeten in de kerk te komen. Dankzij de crisisjaren kreeg men, in het kader van de werkverschaffing, in de herfst van 1932 asfalt in de St.Jozefstraat. In 1932 besloot Johannes Antonius Mijberg (1899-1961) om in deze straat zijn café te bouwen op de plek waar nu een chinees restaurant gevestigd is. Later had hij met zijn vrouw Lien een snoep- en textielwinkeltje op de hoek Sint Jozefstraat-Vlierdenseweg. Op het adres Sint Josefstraat nr. 1 was lange tijd de kapperszaak van Karel Jegerings (Karel Knip) te vinden.

Heemkundekring H.N. Ouwerling bewaart nog diverse tastbare herinneringen aan vroegere middenstanders van de St.Jozefstraat, zoals een afbeelding van een oude broodzak van "H. Cuijpers-Cuijpers, machinale brood-, beschuit- en banketbakkerij. Goedkoopste adres in Koloniale Waren".

Op oude kaarten van 1920 staat de St.Jozefstraat aangeduid als Décauville-baan. Die benaming duidt op het spoorlijntje dat diende voor transport van leem vanuit de leemskuilen naar de Steenfabriek Van Daal-Goossens en Steenfabriek Willems-de Koning. Ook de textielfabriek van Jansen de Wit, later Vescom, is hier altijd markant aanwezig geweest in het straatbeeld. In deze straat heeft Jochem Aarts vele jaren op ambachtelijke wijze zijn inmiddels antiquarische gipsbeelden gefabriceerd en smaakvol gekleurd.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Winkel St.Jozefstraat 2
Westerlo, Johannes C. van de St.Jozefstraat 6
Textielfabriek de Wit N.V. St.Jozefstraat 20
Transformatorhuisje St.Jozefstraat 22
Goch, Bernardus J. van St.Jozefstraat 24
Bouwmans, Franz Chr. St.Jozefstraat 24a
Eijnden,van den Henri Th. St.Jozefstraat 26
Wiegers, Hendrikus A. St.Jozefstraat 28
Zusterklooster St.Jozefstraat 30
Aarts, Joachim St.Jozefstraat 34
Matheij, Josephus H St.Jozefstraat 36
Ottenheim, Petrus H.Th. St.Jozefstraat ?
Kivits, Walterius J. St.Jozefstraat 38
Martens, Cornelius W. St.Jozefstraat ?
Nouwen, Theodorus St.Jozefstraat 40
Corte,de Antonius M. St.Jozefstraat ?
Matheij, Henricus & Jacobus St.Jozefstraat 42
Lagarde-van der Zwaan, wed. St.Jozefstraat 44
Heugten,van Bartholomeus St.Jozefstraat 46
Berkers, Petrus K. St.Jozefstraat 48
Braam, Hendrikus W. St.Jozefstraat 50
Melis, Johannes W.J. St.Jozefstraat 52
Jegerings-Nouwen, wed. G. J.11a St.Jozefstraat 1
Martens, Henricus J.11 St.Jozefstraat 5
Mijberg, Johannes A. J.10c St.Jozefstraat 11
Knapen, J. J.10b St.Jozefstraat 13
Veerdonk,van den J.M. St.Jozefstraat 13
Visser, Johan St.Jozefstraat ?
Bouwmans, Petrus J.10b St.Jozefstraat 17
Boven,van Justinus H. J.10aa St.Jozefstraat 19
Wijnen, W.J. J.10a St.Jozefstraat 27
Wijnen, Johannes W. St.Jozefstraat 27
Werkplaats Wijnen St.Jozefstraat 29
Casand,van Joachim C.A.C. St.Jozefstraat 31
Deursen,van Thomas St.Jozefstraat 31a
Martens, Petrus H. J.1a St.Jozefstraat 33
R.K.Kerk J.1 St.Jozefstraat 35
Abeelen,van Henricus E. St.Jozefstraat 37
Cuijpers, Hubert St.Jozefstraat 39
Matheij, Johannes M St.Jozefstraat 45
Manders, Eimericus St.Jozefstraat 47
Winkel St.Jozefstraat 47a
Westerlo,van de Hendrikus J. St.Jozefstraat 49
Martens, Judocus St.Jozefstraat 75
Martens, Petrus W. St.Jozefstraat 77
Poels, Peter M.R. St.Jozefstraat 79

Literatuur

Pieter Koolen – "Sint Jozefstraat" - in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne