Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Sint-Willibrordusparochie (Helenaveen)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bij de viering van het vijftigjarig bestaan van de parochie en het gouden priesterfeest van pastoor Van Haaren (in het midden) in 1941.
Foto coll. Johan Engels

De Sint-Willibrordusparochie Helenaveen ontstond op 1 maart 1891 toen het rectoraat Helenaveen van de parochie Liessel werd verheven tot zelfstandige parochie. Met het ontstaan van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen op zaterdag 18 augustus 2001 kwam er na 110 jaar een einde aan de zelfstandige parochie Helenaveen.


Voorgeschiedenis[bewerken]

Op 15 september 1857 werd Helenaveen een rectoraat onder de parochie Liessel, eveneens met de patroonheilige Sint Willibrordus en Josephus Martinus Nuijts werd tot rector van Helenaveen benoemd. De eerste Heilige Mis had plaats half oktober 1857 in het achterhuis van veenbaas Brouwer, dat toen als noodkerk fungeerde.

Na de eerste steenlegging in 1876 werd de nieuwe kerk in 1882 officieel in gebruik genomen. De nieuw gebouwde pastorie werd betrokken door rector Theodorus van den Eijnde. In een brief aan zijn bisschop gaf hij hem in overweging om Helenaveen tot een zelfstandige parochie te verheffen.

Parochie[bewerken]

Op 1 maart 1891 werd het rectoraat van Liessel verheven tot Sint-Willibrordusparochie Helenaveen en rector Wilhelmus Bijnen werd daarmee de eerste pastoor van de nieuwe parochie.

Op zondag 25 mei 1941 werd het vijftigjarig bestaan van de parochie Helenaveen gevierd. Op die dag werd tevens het gouden priesterfeest en het vijfentwintigjarig priesterschap in Helenaveen van pastoor Van Haaren gevierd.

Na de verwoesting door oorlogsgeweld in november 1944 van de Sint-Willibrorduskerk werd op 1 oktober 1951 de nieuwe kerk geconsacreerd en in gebruik genomen.

Zie ook het overzicht van alle rectoren en pastoors van de parochie Helenaveen.

Pastorale Eenheid[bewerken]

Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd Frank Lemmens in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties