U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Sint-Hubertusgilde

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 15 mei 2013 om 10:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hubertusgilde, st - 2006.jpg

Het Sint Hubertusgilde in Liessel is de oudste vereniging van die plaats.

Het St.-Hubertusgilde in 1995
Foto: collectie Liessels Historisch Erfgoed


Dat dit gilde uit Liessel al in 1331 opgericht zou zijn is gebaseerd op de overlevering van vaandel op vaandel. De oudste bewaard gebleven archiefstukken dateren van rond 1660 en uit 1671. In die van rond 1660 werden de reglementen van wat toen als een combinatie van broederschap en schutterij werd omschreven voor de schepenen vastgelegd, terwijl uit die van 1671 blijkt dat de schutterij Sinte Huyberechs van Lijssel rond 1620 zeker al bestond. De oudst bewaarde schilden en zilveren papagaai stammen uit de 18e eeuw en waren van o.a. de gildenkoningen Eijmert Goossens (1720), rector Johannes van Loon (1741) en Laurens van Helmond (1751). In afwijking tot andere plaatsen vindt hier het koningsschieten om de vier jaar plaats op kermismaandag. Daarbij spelen de erebogen een grote rol, die door het gehele dorp door worden opgesteld, met de bedoeling de nieuwe koning te eren. Met een tocht worden alle rond de dertig bogen aangedaan, waarbij de mooiste wordt uitgekozen. In 1984 richtte het gilde een nieuwe kapel op, de Sint-Hubertuskapel, ter ere van hun patroonheilige.

Voor het Gilde is het maandelijks ophalen van oud papier in het dorp Liessel een belangrijke bron van inkomsten. Met deze actie is in 1982 begonnen. In dat eerste jaar werd 92.810 kg. ingezameld.

Externe link

Literatuur

Fout: de afbeelding is beschadigd of bestaat niet