U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Schavot

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1745 werd een schavot in Vlierden gebouwd om daarop de bedelares Catharina van Wamel alias Caat Moulart te kunnen geselen.

Het vonnis werd voltrokken op 18 september 1745. Enkele dagen daarvoor kreeg de Vlierdense schepen en meester-timmerman Peter Verhees opdracht om samen met Francis Canters, Thomas Fransen, Laurens Jan Everts, Francis Laurensen, Willem van de Zande en Arnoldus Verdeuseldonck hout te gaan hakken en te zorgen dat op de executieplaats een schavot werd gebouwd. Ze verdienden daarmee ieder voor anderhalve dag werken een gulden twee stuivers en vijf penningen.

Waarschijnlijk werd het schavot gebouwd en het vonnis voltrokken op het pleintje waar in 1767 het eerste raadhuis van Vlierden gebouwd zou gaan worden. Na afloop van de terechtstelling moest het schavot weer worden afgebroken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 juni 1981 publiceerde Henk Beijers in het Weekblad voor Deurne in de serie Historische notities uit Vlierden onder de titel Vrouw op het schavot over deze terechtstelling.