Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Schalberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Schalberg was de naam van een heuvel of bergje ongeveer op de voormalige gemeentegrens tussen Vlierden en de gemeente Deurne en Liessel ten zuiden van de Donschotse kei.


Er was rond 1826 onenigheid tussen beide gemeenten over de juiste grens, waarbij Vlierden meende dat de Schalberg een apart oostelijker gelegen grenspunt was, maar Deurne vond dat de grens in een rechte lijn van de Leensel naar de Donschotse kei moest lopen. Uiteindelijk kreeg Deurne in 1829 gelijk maar mocht Vlierden wel een perceel dennenbos ten oosten van die lijn behouden.

De benaming Schalberg komt behalve in de stukken over het geschil 1826-1829 ook voor in gemeentelijk stukken uit 1717 en 1818 waarin gerefereerd wordt naar de uitgiftebrief van Philips hertog van Brabant van 1465.

Het toponiem is identiek aan Stalberg of Stalberch, zoals het wordt genoemd in de uitgiftebrief van de gemeente Vlierden door hertog Karel de Stoute in 1326 (transcriptie Enklaar). De huidige Galgenberg zou de plek zijn waar dit oude toponiem gezocht moet worden. Mogelijk is Galgenberg een verbastering van Schal- of Stalberg en hebben we hier dus niet met een oude galgenplek te maken.