Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Rogier van Leefdael (1617-1699)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Rogier van Leeffdael)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rogier van Leefdael
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Rogier van Leefdael
Geboortedatum 1617
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 16 mei 1699
Partner(s) Hester van Leefdael
Beroep(en) heer van Deurne
Rogier van Leefdael
1617-1699
heer van Deurne
Periode 1653-1699
Voorganger Willem de Lamargelle
Opvolger Johan van Leefdael
heer van Liessel
Periode 1678-1699
Voorganger --
Opvolger Johan van Leefdael
heer van Lieferinge
Periode ? - 1699
Opvolger Johan van Leefdael
Vader Jacob van Leefdael
Moeder Agnes van Westerholt

Rogier van Leefdael, ook genoemd Hauterive (1617 - 's-Hertogenbosch, 16 mei 1699) was heer van Deurne tussen 1653 en 1699. Hij was tevens heer van Lieferinge.


Baron Rogier van Leefdael werd circa 1617 geboren en overleed op 16 mei 1699 te 's-Hertogenbosch, hij werd te Deurne in de kerk begraven. Hij was een zoon van Jacob van Leefdael en Agnes van Westerholt. Hij huwde op 13 mei 1644 en voor de kerk op 2 juni 1644 te Vianen met freule Hester van Leefdael en Waalwijk, geboren tussen 1613 en 1618, een dochter van Johan van Leefdael en Hester de Geijselaer. Zij waren familie van elkaar. Hun vaders Jacob en Johan waren beiden zonen van Rogier van Leefdael en Johanna van Schoonhoven, en dus waren Rogier en Hester volle neef en nicht. Toen Rogier in 1651 een bod deed op de heerlijkheid Deurne, deden eerst z'n schoonvader en oom heer Jan van Leefdael, en later Rogier's broer Philips van Leefdael dat ook. Deze was al heer van Croij (Stiphout). Uiteindelijk ging door een hoger bod de heerlijkheid over aan Rogier.[1]

Van Leefdael kocht de heerlijkheid Deurne met het Groot Kasteel in 1651, en werd er officieel in 1653 mee beleend. Hij ontplooide talrijke nieuwe initiatieven in het Deurnese bestuur, maar ook in het uiterlijk van het Groot Kasteel en omgeving. Zo liet hij in classicistische stijl een grote aanbouw plaatsen aan de oostzijde van de middeleeuwse donjon van het kasteel. De voormalige kasteelboerderij, een vakwerkboerderij met lemen wanden, liet hij in lokaal gebakken baksteen optrekken en bracht een deel van de taken van de schepenbank naar het gebouw over, dat daardoor de naam het Dinghuis kreeg.

Van Leefdael, de eerste protestantse heer van Deurne, werd bijgestaan door zijn secretaris Otto de Visschere. Hij is de geschiedenis ingegaan als een man die, samen met Otto de Visschere, voortdurend met de ingezetenen van Deurne overhoop lag. Talrijke processen zijn door de bewoners van Deurne over bepaalde rechten en inkomsten hun van oudsher toekomende, maar door de heer betwist, gevoerd. Vele processen zijn onder meer door Hendrik Ouwerling beschreven werden in zijn boek Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden uit 1933.

Rogier van Leefdael overleed op 16 mei 1699 en werd in de Sint-Willibrorduskerk te Deurne begraven. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Johan van Leefdael.

In de wijk Vlier-Noord werd de Rogier van Leefdaelstraat naar hem genoemd.

In sommige literatuur wordt aangegeven dat hij de huidige kasteeltuin liet ontwerpen. Dat berust op een misverstand, aangezien het huidige park in Engelse landschapsstijl uit de vroege negentiende eeuw dateert.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Luuk Keunen - De heren en vrouwen van Deurne door de eeuwen heen aflevering IV in D'n Uytbeyndel nummer 38 (winter 1997/1998) bladz. 13 t/m 20.