U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Rinus Pecht

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 6: Regel 6:
| roepnaam      =  
| roepnaam      =  
| geboorteplaats = Doetinchem
| geboorteplaats = Doetinchem
| geboortedatum  = 1945
| geboortedatum  = 1946
| overl.plaats  =  
| overl.plaats  =  
| overl.datum    =  
| overl.datum    =  
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    =  leraar
| beroep(en)    =  leraar
}}
}}
'''Rinus Pecht''', van 1976 tot zijn pensioen docent lichamelijke opvoeding aan het [[Peellandcollege]], is in Deurne vooral bekend als stimulerende en sturende kracht achter de [[Peellandjumpers]].
'''Rinus Pecht''', kwam in 1976 naar Deurne. Oud-rector [[Theodorus Gerardus Antonius Hoogbergen (1926)|Hoogbergen]] haalde hem binnen met de bedoeling om de leerlingen meer te bieden dan de gewone sporten, om ze in de lessen meer in beweging te zetten en een stuk discipline bij te brengen. Rinus maakte generaties leerlingen van het [[Peellandcollege]] enthousiast voor schoolsport zoals  sportinstuiven, vakantietoernooien, groene spelen,- een vorm van bewegingsonderwijs om de samenwerking in een groep te bevorderen- maar vooral de [[Peellandjumpers]] met het minitrampoline springen en jongleergroep [[Hebbes]] maakte hem in Deurne en omgeving bekend. In de lessen en bij de buitenles activiteiten vroeg hij altijd op een positieve en sociale manier discipline en onderling respect van de leerlingen om iedereen plezier te geven in het bewegingsonderwijs met een focus op veiligheid.


Op het Peellandcollege begon het met de circusvoorstelling 'August, August' in 1978. Er moesten acrobaten komen in die voorstelling en de Peellandjumpers waren geboren. In de eerste jaren kreeg Rinus hulp van een collega op school, maar daarna deed hij het, met de inzet en hulp van leerlingen en vele ouders.


Rector [[Theodorus Gerardus Antonius Hoogbergen (1926-2023)|Theo Hoogbergen]] haalde hem in 1976 binnen met de bedoeling om de leerlingen meer te bieden dan de gewone sporten, om ze in de lessen meer in beweging te zetten. Rinus maakte generaties leerlingen van het Peellandcollege enthousiast voor schoolsport zoals  sportinstuiven, vakantietoernooien, Groene spelen -een vorm van bewegingsonderwijs om de samenwerking in een groep te bevorderen-, maar vooral de Peellandjumpers met het minitrampoline springen en jongleergroep [[Hebbes]] maakten hem in Deurne en omgeving bekend. In de lessen en bij de buitenlesactiviteiten vroeg hij altijd op een positieve en sociale manier discipline en onderling respect van de leerlingen om iedereen plezier te geven in het bewegingsonderwijs met een focus op veiligheid.
Naast de jumpers ontstond op initiatief van Rinus de jongleer- en eenwielergroep Hebbes.  


Op het Peellandcollege begon het met de circusvoorstelling ''August, August'' in 1978. Er moesten acrobaten komen in die voorstelling en de Peellandjumpers waren geboren. In de eerste jaren kreeg Rinus hulp van een collega op school, maar daarna deed hij het met de inzet en hulp van leerlingen en vele ouders.
Jarenlang liet hij  nieuwe brugklassers tijdens de introductieweek kennis met deze Groene Spelen. Eveneens  gaf hij in het land workshops daarover. Samen met zijn boekenvriend Prof. Kasper Boon schreef hij een boek  voor deze nieuwe tak van 'Bewegen, Sport en Maatschappij' Rinus zette zich allereerst in voor zijn vak lichamelijke opvoeding; in al die jaren gaf hij duizenden lessen.


Ook in 1978 nam hij het initiatief voor de eerste nationale wedstrijd minitrampoline springen voor scholieren. Deze wedstrijd heeft sindsdien onafgebroken plaats gevonden. Thans is het een onderdeel van de Olympic Moves, Nederlands grootste schoolcompetitie met regionale voorronden en een landelijke finale te Papendal.
In zijn vakgebied, deed hij een wetenschappelijke studie gedaan en haalde een doctoraal titel op de Universiteit van Leuven. In samenwerking met anderen publiceerde hij boeken voor het vak. Een van die boeken behandelde de bovenbouw Havo/Vwo. Voor dit alles werd hij bij de KVLO, de bond voor leraren lichamelijke opvoeding, geprezen vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de schoolsport. Zijn naam en werk werd eervol vermeld in het boek ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de KVLO.


Naast de jumpers ontstond op initiatief van Rinus de jongleergroep Hebbes.  
Gedurende ongeveer tien jaar zorgde hij via een vriendschapsband met een Belgische collega voor deelname op een groot internationaal toernooi in Deurne bij Antwerpen.  


'''De Groene spelen.'''
Hij was naast zijn docentschap en zijn buitenlesactiviteiten de laatste twaalf jaar van zijn arbeidzame leven bovendien schooldecaan.
 
Zijn eigen website heet www.daldeejer.nl. De Daldeejer ('daldeejen': alles doen waar je zin in hebt) is de naam van zijn draaiorgel, waarmee hij feestelijke activiteiten van school, vrienden en bekenden vooraf warm maakte met zijn vrolijke klanken.
Begin tachtiger jaren herontdekten Rinus Pecht en [[Hans van den Einden]], toenmalig docent lichamelijke opvoeding van Pedagogische Hogeschool De Kempel, de New Games. Door middel van fysieke spelactiviteiten werden de attitude tot samenwerking en ook creativiteit ontwikkeld. Samen met de leerlingen uit Deurne en de studenten uit Helmond werden nieuwe spelen bedacht en toegepast in de lessen. Ze noemden het Groene spelen. Groene Spelen zijn speelse bewegingsvormen waarbij winnen en verliezen niet voorkomen. Het spel lukt alleen als iedereen mee doet en iedereen doet mee omdat het leuk is om mee te doen. De twee docenten schreven er een boek over: ''De Groene spelen voor jong en oud''.
 
Jarenlang liet hij  nieuwe brugklassers tijdens de introductieweek kennis maken met deze Groene spelen. Eveneens  gaf hij in het land workshops daarover.
 
Gedurende ongeveer tien jaar zorgde hij via een vriendschapsband met een Belgische collega voor deelname op een groot internationaal toernooi in Deurne bij Antwerpen.
 
Voor dit alles werd hij bij de KVLO, de bond voor leraren lichamelijke opvoeding, geprezen vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de schoolsport. Zijn naam en werk werd eervol vermeld in het boek ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de KVLO.
 
Samen met zijn boekenvriend professor Kasper Boon en een wisselend team van vakcollega’s schreef hij meerdere boeken over het bewegingsonderwijs. Het schriftelijk gedeelte van het  nieuwe examenvak in het bewegingsonderwijs op HAVO en VWO werden in boekvorm uitgewerkt. In 1999 verscheen ''Bewegen gezondheid en samenleving'', schriftelijk gedeelte van het examen lichamelijke opvoeding 2 en in 2008 volgde ''Bewegen, sport en maatschappij'', schriftelijk gedeelte van het examen bewegen, sport en maatschappij in de tweede fase.
 
In zijn vakgebied, deed hij een wetenschappelijke studie gericht op het leren van motorische vaardigheden en haalde een doctoraal titel aan de universiteit van Leuven.
 
Hij was naast zijn docentschap en zijn buitenlesactiviteiten de laatste twaalf jaar van zijn arbeidzame leven bovendien schooldecaan. De Daldeejer (''daldeejen'' is alles doen waar je zin in hebt) is de naam van zijn draaiorgel, waarmee hij feestelijke activiteiten van school, vrienden en bekenden vooraf warm maakte met zijn vrolijke klanken.
 
Rinus was adviseur van [[gym- en turnvereniging KDO]]. Toen de legendarische [[Petrus Jacobus Wilhelmus van Dijk (1911-1993)|Piet van Dijk]] bij de KDO stopte voorzag hij de toenmalige lesgevers van een leerplan. Op de toestellen voor jongens en voor meisjes verzorgde hij een uitgewerkt overzicht van makkelijke naar moeilijke oefeningen. De er bij behorende uitleg over de leergangen kwam ook aan de orde.
 
Vanaf 1989 was hij een tiental jaren werptrainer van een jeugdgroep van [[atletiekvereniging Lopersgroep Deurne]].
 
Voor zijn veelzijdige sportieve activiteiten ontving Rinus Pecht in juni 2003 bij een reünie ter gelegenheid van 25 jaar Peellandjumpers uit handen van [[burgemeester Daandels]] een koninklijke onderscheiding als [[lid in de Orde van Oranje-Nassau]].
 
{{Appendix|2=
 
}}
<gallery caption="Rinus tijdens zijn activiteiten ." widths="300" heights="200">
Bestand:31.055.jpg
Bestand:08.217.jpg
Bestand:20.945.jpg
</gallery>
 
{{DEFAULTSORT:Pecht,Rinus}}
[[categorie:Pecht|Rinus]]
[[categorie:leraar]]
[[Categorie:Lid in de Orde van Oranje-Nassau]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)