U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Induma

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Induma NV (Induma) was een in Helmond gevestigde maatschappij tot bevordering van Industriële bedrijvigheid in Zuidoost Noord-Brabant en waarvan de gemeente Deurne aandeelhoudster was.

De vennootschap werd in 1962 door de gemeente Helmond, in samenwerking met de KvK Eindhoven, opgericht met het doel de economische structuur van de deelnemende gemeenten te versterken en te stimuleren.

Deelname gemeente Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de bezielende leiding van burgemeester Hoebens werd tijdens de openbare raadsvergadering van 28 mei 1963 besloten de gemeente Deurne als aandeelhoudster van NV Induma te doen toetreden. Met deze toetreding wilde burgemeester Hoebens, met behoud van het bestaande industrialisatiebeleid van de gemeente Deurne, de economische achterstand van Deurne proberen weg te werken. Zowel de Industrialisatiecommissie als de Stichting Ontwikkeling Deurnese Industrie zouden ingeschakeld worden bij de selectie van gegadigden. Na Deurne traden ook de gemeenten Asten, Someren, Gemert en nog enkele andere gemeenten toe als aandeelhoudster. Op 5 juli 1963 werden burgemeester Hoebens en het raadslid Driek Joosten uit Liessel door de gemeenteraad als commissaris van NV Induma gekozen. Van 1979 – 1990 was onder andere Jan Lichteveld commissaris bij de NV Induma.

Functie voor Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

De taak van NV Induma kwam vooral te liggen op het met financiële steun ter beschikking stellen van bouwgrond en industriehallen aan kleinere en middelgrote bedrijven die voor de gemeente Deurne aantrekkelijke waren. De uitgifte van bouwgrond werd gekoppeld aan een bouwplicht van een industriehal, ook wel Indumahal genoemd.

Bedrijventerrein Kranenmortel[bewerken | brontekst bewerken]

Er bleek veel belangstelling voor het concept. Op maandag 17 februari 1964 kon ASW-apparatenfabriek als eerste onderneming op het nieuwe Industrrieterrein Kranenmortel een “Indumahal “ in gebruik nemen. Ultimo 1969 waren er in Deurne al 18 soortgelijke hallen gebouwd en die voor circa 150 personen aan werkgelegenheid opleverden. De honderdste hal van de NV Induma werd gebouwd voor Wittemann NV, eveneens op dit industrieterrein.

Evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

De relatief goedkope industriehallen van de NV Induma werden door heel Nederland en Noord-België gebouwd. Uit het ontworpen systeem ontwikkelden zich weer andere projecten; van premiewoningen, de zogenaamde Microsporthallen tot kerken en zwembaden.

Sinds begin jaren 90 van de 20e eeuw was NV Induma nauwelijks nog actief. In die periode zijn haar activiteiten grotendeels overgenomen door de NV Rede (anno 2011 Brainport Development BV). Sinds die tijd is NV Induma weer een 100% dochter van de gemeente Helmond. Op woensdag 29 december 2010 werd de NV Induma omgevormd tot de “Automotive Facilities Brainport Holding NV” en heet sindsdien “AFB Holding NV” .

AFB Holding NV werd ingezet om een subsidie van ruim negen miljoen euro voor 31 december van genoemd jaar binnen te kunnen halen uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Langs deze weg wilde men een impuls geven aan de verdere ontwikkeling van de Automotive Campus in Helmond.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Indumastraat op het Industrrieterrein Kranenmortel is naar de NV Induma genoemd.
  • Ex raadslid / wethouder Theo Welten was enige tijd Interim-directeur van NV Induma
  • De NV Induma heeft kennelijk ooit een boek uitgegeven met de titel “Induma industrial halls”