Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Regina Josephina Goorts (1924)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuster Regina
24.609.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Regina Josephina Goorts
Roepnaam zuster Regina
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 3 september 1924
Beroep(en) religieuze

Regina Josephina Goorts (1924) was een religieuze afkomstig uit de gemeente Deurne. Ze kreeg haar kloosternaam zuster Regina bij de Missie- en Aanbiddingszusters van de H. Familie te Baarlo.


Regina Josephina was een dochter uit het gezin van achttien kinderen van Henricus Goorts (1890-1957) en Regina Knapen (1892-1950). Ze groeide op in de Sint-Jozefparochie.

Zij trad in februari 1952 in bij de missie- en aanbiddingszusters van de H. Familie te Baarlo nadat ze gedurende vijf jaar haar moeder thuis had verpleegd en het huishoudelijk werk in het grote gezin had gedaan. Na het overlijden van haar moeder vertrok zij naar Baarlo.

In augustus 1954 werd zij geprofest. Na haar professie volgde zij in het Sint-Elisabethziekenhuis in Tilburg een cursus voor verpleegkunde en kraamverpleegkundige. Na die opleiding vertrok zij in oktober 1960 met drie andere zusters als pionierster naar Santiago in Chili waar zij begon te werken onder de armsten der armen. Zij bouwden daar voor hen een polikliniek en een school. In 1965 begon de zuster in Abroquil ook de bouw van een polikliniek en een school, maar daarna breidde zij haar werk meer uit op het sociale vlak. Er waren een pastor en vier zusters werkzaam in een gebied zo groot als Brabant. Als sociaal werkster had zuster Regina ook een groep mannen ter beschikking die met haar een kapel bouwden. Ook bouwde zij een gaarkeuken voor de armste inwoners.

Haar oudste zus Martha Maria Goorts (1917-2010), trad op 17 februari 1937 in bij de zusters Franciscanessen van Veghel en kreeg de kloosternaam zuster Reingardis.