Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Radio Lady Apache

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gezin Van der Wallen-van Eekeren bij de viering van het eerste jaar van Radio Lady Apache op 12 maart 1983 in Café-zaal De Sportvriend
Foto uit Collectie werkgroep Liessels Historisch Erfgoed.
De apparatuur van Radio Lady Apache op de vliering van de woning Mgr. Berkvensstraat 27 in Liessel
Foto uit Collectie werkgroep Liessels Historisch Erfgoed.
Bij het eenjarig bestaan werd een groots feest gevierd op 12 maart 1983 in café-zaal De Sportvriend
Foto uit de collectie van werkgroep Liessels Historisch Erfgoed.

Radio Lady Apache was een piratenzender die in de jaren 1982 tot 1987 radio-uitzendingen verzorgde, voornamelijk gericht op de Liesselse gemeenschap.


De zender van Radio Lady Apache was geplaatst op de vliering van de woning Mgr. Berkvensstraat 27 in Liessel. De vliering was alleen bereikbaar met een vlizotrapje.
Het bereik van de zender was beperkt tot het dorp Liessel en de directe omgeving. Uitgezonden werd op golflengte 104 FM, gewoonlijk op woensdagochtend en zaterdagavond. Radio Lady Apache liet vrijwel uitsluitend Nederlandstalige muziek horen. Een enkele keer werd afgewisseld met een Duitse schlager.
De naam Lady Apache had te maken met het destijds populaire nummer Apache van de instrumentale groep The Shadows die vooral bekend geworden is als begeleidingsgroep van de Engelse zanger Cliff Richard. Iedere uitzending werd gestart met een nummer van The Shadows. Bij de naamkeuze van de zender speelde verder mee dat het gezin wel iets had met de indianencultuur; de drie zonen van het gezin, William, Eric en Maik, speelden graag indiaantje en vader Martien was dan het opperhoofd.

De uitzendingen werden verzorgd door lady Fridy van der Wallen–van Eekeren. De technische verzorging was in handen van haar man Martien en ook hun oudste zoon William werkte mee.

Luisteraars konden vooraf en tijdens de uitzending een nummer aanvragen. Als regel gebeurde dat telefonisch waarna degene die de telefoon opnam het aangevraagde nummer op een briefje doorgaf aan de lady op de vliering.
Vervolgens werd een nummer aangekondigd met de bijzonderheden, zoals wie de aanvrager was en voor wie de muziek was bestemd en bij welke gelegenheid. Lady Apache sprak met een duidelijk hoorbare Helmondse tongval en ze had moeite met moeilijke woorden. Veel succes werd door haar vertaald met veel suukseks.
Voor de uitzendingen was in Liessel veel belangstelling. Dokter Oomen moedigde aan om zo door te gaan omdat de muziek een heilzame werking op patiënten zou hebben. De bouwvakarbeiders, die in die tijd bezig waren met de verbouwing van boerderij Van Loon tot wooneenheden aan de Mgr. Berkvensstraat, beloonden Lady Apache met een goede fooi. Een van de vaste luisteraars was Noud Hendriks die in de buurt woonde. Hij en enkele anderen hadden het voorrecht een telefoontje te krijgen als de zender in de lucht ging.

In 1987 stopte de radiopiraat met de illegale uitzendingen. Hoewel er nooit problemen met de politie waren geweest, werd het risico voor een boete en inbeslagname van de apparatuur te groot.