U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Portret in brons van Toon Kortooms

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 5 dec 2015 om 21:55
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon Kortooms (links) en beeldend kunstenaar Jos Reniers poseren hier vlak na de onthulling van de bronzen buste.
Foto Collectie Toon Kortooms Park
Het beeld van Kortooms aan de Markt in april 2010

De bronzen buste van Toon Kortooms werd op zondag 17 mei 1992 door burgemeester Smeets onthuld.

Inleiding

Op zaterdag 23 februari 1991 werd in gemeentemuseum De Wieger de 75e verjaardag van Toon Kortooms uitbundig gevierd en het boek Toon Kortooms vertelt... gepresenteerd.

Bij die gelegenheid ontving Toon uit handen van burgemeester Smeets een "Broodje brons" wat door beeldend kunstenaar Jos Reniers uit Mierlo-Hout verwerkt zou worden bij het maken van een borstbeeld.

Buste

Jos Reniers uit Mierlo-Hout leverde, na zeven maal poseren van Toon Kortooms, een uitstekende bronzen buste af. Op zondag 17 mei 1992, nadat de Koninklijke Harmonie Deurne een aubade had gebracht, voerde de heer Gottmer van de Haarlemse uitgeverij en drukkerij als eerste het woord. Hij stelde trots te zijn op Kortooms, wiens werk al 45 jaar door hen werd uitgegeven. Op dat moment waren er ruim drie miljoen boeken verkocht, 34 titels waarvan er een vijftiental nog steeds verkocht werden.

Om 12.00 uur onthulde burgemeester Smeets de buste van Toon Kortooms bij de ingang van de Openbare Bibliotheek aan de Harmoniestraat. Later schreef Kortooms in een brief aan vrienden daarover: Daar zal ik de komende generaties in de gaten houden! Iemand vertelde mij dat zo'n bronzen beeld vier tot vijf eeuwen meegaat, dus zijn ze in Deurne en de Peel niet van mij af.

Voorafgaand aan de onthulling signeerde Toon Kortooms bereidwillig boeken. Men kan zelf boeken meebrengen maar ook ter plaatse nog een boek kopen bij de stand van boekhandel Berkers.

Toon Kortooms was zichtbaar blij met het borstbeeld en sprak een emotioneel dankwoord.

Op de voet van het borstbeeld stond het opschrift: *Toon Kortooms schrijver - In zijn boeken is de Peel vereeuwigd.

Lokale radio

Op donderdag 11 juni 1992 las Toon Kortooms in het programma 'het gesproken boek', van de Stichting Lokale Omroep Deurne (SLOD) voor uit eigen werk. Kortooms wilde op die manier iets terug doen voor Deurne. Bij de onthulling van zijn 'borstbeeld' had hij heel veel goedheid ondervonden zo liet hij Omroep Deurne weten. Bovendien vond hij "het gesproken boek" bij de Deurnese Omroep een fantastisch initiatief voor met name de blinden en de zieken.

Verplaatst

Op 2 december 2005 werd er afscheid genomen Gemeenschapshuis De Vierspan en de openbare bibliotheek. De gebouwen moesten plaats maken voor de ontwikkeling van winkelcentrum Wolfsberg en het borstbeeld werd tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. Later kreeg het borstbeeld van Toon Kortooms weer een plaats bij de bibliotheek aan de vernieuwde Markt met het gezicht gericht naar Grand Café Beekman & Beekman, genoemd naar zijn gelijknamige streekroman.

Bronnen

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Borstbeeld Toon Kortooms
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De schrijver Toon Kortooms was het zevende kind uit een gezin van 14 kinderen. Zijn vader was directeur van het Gemeentelijk Veenbedrijf en bewoonde de directeurswoning bij het huidige Toon Kortoomspark in Griendtsveen. Daar deed Toon Kortooms ook inspiratie op voor zijn tientallen luchtige romans. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en stond acht jaar voor de klas. Na de oorlog ging hij in de journalistiek. Zijn bekendste romans zijn Beekman en Beekman en Help! de dokter verzuipt.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Deurne coll NvW-019 detail.jpg
Getoond plaatje Deurne coll NvW-019 detail.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463770° N, 5.795097° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.