U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Petrus Johannes Rijkers (1933-2018)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Kapelaan Rijkers
| naam          = Petrus Johannes Rijkers
| foto          = [[Bestand:14.091 - uitsnede.jpg|200px]]
| foto          = [[Bestand:14.091 - uitsnede.jpg|220px]]
| tekst          = Uitsnede<br><small>Foto collectie Herman van Diesen</small>
| tekst          = Uitsnede<br>Foto: collectie Herman van Diesen
| volledige naam = Petrus Johannes Rijkers
| volledige naam = Petrus Johannes Rijkers
| roepnaam      = Piet
| roepnaam      = Piet
| geboorteplaats = Hapert
| geboorteplaats = Hapert
| geboortedatum  = 24 januari 1933
| geboortedatum  = 1933
| overl.plaats  = Westerhoven
| overl.plaats  = Westerhoven
| overl.datum    = 1 december 2018
| overl.datum    = 1 december 2018
Regel 16: Regel 16:




Piet werd geboren als jongste in het gezin van twee meisjes en vijf jongens van de landbouwer Peter Rijkers (Hapert 1889-1960 Hapert) en Maria Allegonda Lepelaars (Eersel 1890-1950 Hapert).  
Piet werd geboren als jongste in een gezin van twee meisjes en vijf jongens. Na één jaar kleuterschool volgde in de oorlogsjaren de 7-jarige lagere school.  


Na één jaar kleuterschool volgde in de oorlogsjaren de zevenjarige lagere school, en met een jaar extra Franse les kon hij toegelaten worden tot het klein seminarie, de priesteropleiding van het bisdom.  
Na één jaar extra Franse les kon hij toegelaten worden tot het Klein Seminarie, de priesteropleiding van het Bisdom.  


In 1950 stierf zijn moeder na een langdurig ziekbed. Dat studiejaar moest hij over doen. Na het gymnasium A volgde het groot seminarie te Haaren, twee jaar filosofie en vier jaar theologie. In deze laatste vier jaar liep hij dagelijks in priesterkleding (lange zwarte toog en boordje).
In 1950 stierf zijn moeder na een langdurig ziekbed. Dat studiejaar moest hij over doen. Na het gymnasium A van 6 jaar volgde het Groot Seminarie te Haaren, 2 jaar filosofie en 4 jaar theologie. In deze laatste vier jaar liep hij dagelijks in priesterkleding (lange zwarte toog en boordje)


In 1960 volgde zijn priesterwijding door bisschop Bekkers en werd hij benoemd tot kapelaan in [[Zeilberg]]. In deze periode maakte hij de eerste grote veranderingen in de kerk mee: Nederlands in plaats van Latijn en communie op de hand.  
In 1960 volgde zijn priesterwijding door bisschop Bekkers en werd hij benoemd tot kapelaan in [[Zeilberg]]. In deze periode maakte hij de eerste grote veranderingen in de kerk mee: Nederlands in plaats van Latijn en Communie op de hand.  


In 1966 werd hij benoemd tot kapelaan te Geffen. In deze periode mocht hij solliciteren naar een nieuwe functie maar hij zag hier van af omdat er in Geffen na hem geen opvolger zou komen als kapelaan. In 1978 werd hij benoemd tot pastoor van Westerhoven en vanaf 1982 tevens van Riethoven en was daarmee een van de eerste priesters die de zorg kregen voor twee parochies. Op 1 oktober 2014 werd hij pastor in solidum van de nieuw opgerichte parochie Heilige Bernardus van Clairvaux, gevestigd te Bergeijk, waarvan ook de voormalige parochies te Westerhoven en Riethoven deel uitmaken.  
In 1966 werd hij benoemd tot kapelaan te Geffen. In deze periode mocht hij solliciteren naar een nieuwe functie maar hij zag hiervan af omdat er in Geffen na hem geen opvolger zou komen als kapelaan. In 1978 werd hij benoemd tot pastoor van Westerhoven en Riethoven en werd toen een van de eerste priesters die de zorg kreeg voor twee parochies.


Zijn slogan was: ''Samen zijn wij Kerk, samen zijn wij sterk.''
Zijn slogan was: "Samen zijn wij Kerk, samen zijn wij sterk".


{{DEFAULTSORT:Rijkers,Petrus}}
{{DEFAULTSORT:Rijkers,Petrus}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)