U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jacobus Bernardus Antonius Mutsaers (1931-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Pater Eduardus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacobus Bernardus Antonius Mutsaers
28.885.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Bernardus Antonius Mutsaers
Roepnaam Jacques, pater Eduardus
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 11 augustus 1931
Overl.plaats Maastricht
Overl.datum 14 december 2016
Beroep(en) geestelijke, priester
Stamboom.png Mutsaers
Feestmaal bij de eerste heilige mis op 10 augustus 1958.
Met het gezin augustus 1958
Met de familie augustus 1958

Jacobus Bernardus Antonius (Jacques, pater Eduardus) Mutsaers (1931-2016) was een priester uit de gemeente Deurne en laatstelijk werkzaam als pastoor van Valkenswaard.


Jacques was het eerste kind en oudste zoon van de in Tilburg geboren textielhandelaar Jacobus Franciscus Mutsaers (1901-1972) en Antonia Elisabeth Maria Tielens (1904-1980).

Na de lagere school bezocht hij Beekvliet, het kleinseminarie van het bisdom Den Bosch en vervolgens het college Christus-Koningvan de Conventuelen te Wijnandsrade in Zuid-Limburg. Na die gymnasiale opleiding trad hij in bij de Orde van O.F.M. Conventuelen, de oudste Franciscaanse orde. Daartoe vertrok hij naar Leuven. Na zijn noviciaat werd hij daar in september 1954 geprofest en kreeg hij de kloosternaam "pater Eduardus". Hij studeerde daar filosofie. Zijn theologische studies deed hij daarna te Würzburg in Duitsland.

Op 27 juli 1958 werd hij priester gewijd waarna hij op 10 augustus 1958 in de oude parochie van Deurne zijn eerste heilige mis opdroeg. Pater Eduardus werd als jonge priester verbonden aan het inmiddels naar Urmond verplaatste college van de Conventuelen. In 1962 verhuisde hij naar Treebeek waar de Conventuelen toen al zestig jaar de mijnwerkersparochie van de Heilige Barbara verzorgden.

Bijna vijftien jaar was hij als godsdienstleraar verbonden aan verschillende scholen. Sinds 1979 gaf hij zich geheel aan het parochiewerk als kapelaan. Vooral met en door de jeugd maakte hij zich verdienstelijk voor de geloofsgemeenschap van Treebeek. Op zondag 6 september 1981 volgde hij tijdens een plechtige concelebratie zijn confrater Felix Berbers op.

Midden jaren negentig streek hij als pater der Minderbroeders Conventuelen in Valkenswaard neer. In 2001 rolde hij, door een tekort aan geestelijken, in het pastorale werk in Dommelen. Kort daarna, bij de start van de Pastorale Eenheid Valkenswaard, werd Mutsaers ingeroosterd voor de vieringen in de vijf parochies van Groot Valkenswaard. Zijn hart lag echter in de Sint Martinusparochie Dommelen. Hij was daar onder meer voorganger tijdens weekenddiensten.

Op 27 juli 2008 vierde pastoor Mutsaers het feit dat hij vijftig jaar geleden tot priester werd gewijd.

Na ongeveer twintig jaar pastorale zorg nam hij op zondag 1 februari 2015 tijdens een eucharistieviering afscheid van Valkenswaard en vertrok op 4 februari naar het religieus woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht.

foto's Foka Deurne


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]