U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoriestraat 26

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 8 jul 2014 om 11:57
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig r.k. klooster Huize "de Vliert"
27.614.JPG
Naam voorheen "Sint Lambertusgesticht"
Locatie Pastoriestraat 26, Vlierden
Gebruik klooster, verpleeghuis
Start bouw 1906
Gereed 1907
Opening 24 september 1907
Sluiting 1953 (als klooster en verpleeghuis)
Bouwkosten 17.931 gulden
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Architect J. Heijkants (Erp)
Aannemer W. Wijnen (Helmond)

De eerste plannen voor de bouw van Huize De Vliert in de gemeente Vlierden werden in 1905 gemaakt. Het werd een liefdegesticht met een tehuis voor ziekenverpleging, onderwijs en ouderenzorg. Aanvankelijk kreeg het in 1907 in gebruik genomen klooster de naam Sint Lambertusklooster, ook wel Lambertusgesticht genoemd.


Pastoor Lambert Lorskens had al drie- à viermaal tevergeefs bij de Zusters van Den Bosch (Choorstraat) aangeklopt om zusters voor de parochie Vlierden te vragen en uiteindelijk lukte het hem om een toezegging te krijgen van algemeen overste Moeder Concordia.

Op 2 juni 1906 hadden de plannen vaste vorm gekregen en werd de fase van de aanbesteding ingeluid! Op dinsdag 12 juni 1906 om twee uur 's middags werd in het koffiehuis van Felix van Heugten, de bouw van het liefdegesticht met school en gasthuis aanbesteed. De bouw werd gegund aan aannemer W. Wijnen uit Helmond die met 17.931 gulden de laagste van de 22 inschrijvers was.

In september 1907 waren het klooster, de scholen en het gasthuis voor de ouderen klaar. Het gesticht met scholen en gasthuis was eigendom van de kerk terwijl de inventaris werd overgenomen door de congregatie.

Op 24 september, de feestdag van Onze Lieve Vrouw ter Slaven, gingen navolgende zes zusters aan de slag:

  • Zuster Marie: overste
  • Zuster Ignatia: hoofd der school
  • Zuster Euphrasia: onderwijzeres
  • Zuster Amata: handwerkonderwijzeres
  • Zuster Gijsberta: bewaarschool
  • Zusters Arsemia: keukenzuster

Van 1907 tot 1922 leefden de zusters in een aangename verstandhouding met pastoor Lorskens en konden zij meerdere Vlierdense meisjes voor het noviciaat aannemen. In 1932 werd het 25 jarig bestaan van het gesticht gevierd.

Na Liessel was het Lambertusgesticht het tweede klooster in de omgeving van de gemeente Deurne en Liessel van de zusters uit de Choorstraat in Den Bosch.

In 1949 werd door het bestuur in Den Bosch besloten dat de zusters uit De Vliert zouden moeten vertrekken. Het duurde tot 13 maart 1953 voordat het vertrek een feit was. Na het vertrek van de zusters diende het gebouw voor de opvang van Indische repatrianten. Later kreeg het de naam huize De Vliert en werd het een van de dagbestedingscentra van de Othmarus stichting, later opgegaan in de Stichting ORO.

Literatuur

"Huize de Vliert onder Vlierden (1907-1987)” in D'n Uytbeyndel nr 13 (1987) pagina 24-32.